Idees d'experts Pere Mayol

Amb una dilatada trajectòria com a business angel, experiència en capital risc i emprenedoria corporativa; Pere Mayol és un dels noms de referència en la inversió a Barcelona. Un grup reduït d’emprenedors ha pogut fer-li totes les preguntes que ha volgut al cicle L’inversor respon.
“Invertir un business angel sol és un joc complicat i hem anat aglutinant un grup que ja és estable d’uns 20 coinversors”, explica Mayol sobre un projecte, Oceanic Ideas, que encara no té pàgina web. Tampoc els preocupa. La seva única obsessió és trobar projectes realment innovadors on invertir.
Entendre això és bàsic abans d’anar a picar a la seva porta. “Sovint detectem en els emprenedors la mancança d’entendre els diferents tipus d’inversors i els projectes que busquen. Disparar a qualsevol inversor pot arribar a ser contraproduent”, adverteix davant l’atenta mirada de la quarantena d’emprenedors que han vingut a cercar respostes a totes les seves preguntes. Un cop les tenen, Mayol se sotmet al nostre qüestionari. L’inversor respon.
Què et defineix com a inversor en sectors, import i geografia?
Formo part d'un grup lliure de coinversors que busquem una cosa molt clara: innovació. Busquem innovacions digitals i/o tecnològiques; però sobretot busquem entendre que aquestes crearan molt valor i s'adrecen a un mercat internacional i escalable: un total addressable market (TAM). Sovint els emprenedors creuen que s'adrecen a un col·lectiu molt gran, però no correspon a un segment concret. Nosaltres volem que sigui el màxim de consistent i transfronterer. Si la innovació aporta el valor esperat i el mercat és prou gros, ja només queda evangelitzar el mercat. Com que és innovació, sempre has d'explicar al mercat que existeix una cosa nova.
Ens movem amb tiquets petits però que, agregats, voregen els 500.000 euros. Som tots de Barcelona i al ser iniciatives tan llavor, el cost i el risc de la distància és molt gran. Tenim algun cas d'inversió fora de l'entorn barceloní, però si t'allunyes més de 100 km del teu entorn geogràfic ha de ser perquè hi tens alguna àncora, alguna persona que et fa saltar aquesta norma.
Què et va impulsar personalment a fer-te inversor?
Perquè és un món apassionant que m'agrada molt. He estat capaç de guanyar prou calers com per continuar en el mercat. Al final hi ha dos camins: o guanyes diners amb les inversions o tens un patrimoni molt gran que et permeti subsistir. En el meu cas ha estat el primer. Podríem dir que sóc un inversor que ha tingut èxit amb les inversions.
Per què una startup hauria d'acudir vosaltres?
Nosaltres més que coinversors, al capdavall som uns innovation lovers. Per nosaltres invertir és conseqüència d'aquestes ganes de conèixer innovació i coses que poden canviar el que passa al nostre voltant.
Quins són els reptes actuals de l'ecosistema de startups a Barcelona i a Catalunya?
L'ecosistema ha crescut molt, però hauria de mantenir o mirar una mica enrere per fer molt més èmfasi en la innovació. No tant copiar startups i idees. Els catalans som bastant emprenedors de mentalitat i hem de recordar que tot i que l'ecosistema creixi tot es construeix amb base a un nucli primigeni que és la innovació. De vegades enyoro que hi hagi iniciatives dures d'innovació. Evidentment és difícil perquè té uns ratis de mortalitat molt alts i és més fàcil agafar models ja existents al mercat. Però com a mínim cal recordar i mantenir els esforços per la innovació pura.
Quina de les inversions que has fet destacaries? Per què?
De destacables n'hi ha moltes. Però a mi m'agrada molt Glovo perquè la vam conèixer molt al començament i hi vam creure de seguida. És maca perquè la veus des del principi, et trobes amb un equip humà espectacular i amb una claredat d'idees per superar els dubtes sense por i amb una visió molt clara. Han tingut una capacitat espectacular de concretar la idea i portar-la al mercat. I també m'agrada perquè sento, modestament, que hi he aportat coses com a inversor. Sento que l'hem ajudat a entendre que el negoci no és la missatgeria de per si, sinó resoldre problemes a la gent que vol comprar una cosa de forma ràpida i que li portin ja. Això és el que fa Glovo. L'Oscar Pierre és una persona que escolta molt i, per tant, el mèrit és seu per haver-nos escoltat. Una altra de les seves forces és que el delivery de menjar estava molt madur i al començant podia haver tingut la temptació de centrar-se en això i no ho ha fet.
Si un projecte emprenedor fos una salsa amb tres ingredients bàsics: equip, model de negoci i tecnologia; quin pes hi posaries a cadascun?
Jo crec que no existeix la salsa, sinó algú ja ho hauria escrit en un llibre i tots seguiríem la recepta. Diguem que és com un cuiner, l'emprenedor, i tu com a inversor coneixes tots els ingredients que pot posar a la seva cassola. Saps que no hi ha una fórmula màgica i fins que la gent no comença a tastar el que s'ha cuinat no saps si realment el plat serà bo. Tens idees i el pots advertir que no posi massa sal; o l'experiència et pot dir que hi has de posar verduretes... Coneixes els ingredients i aprens molt de veure com cada emprenedor en fa la seva pròpia salsa.