Idees d'experts Josep Margalena (Nara Capital)
Josep Magdalena, fundador i soci de Nara Capital, ens explica els criteris que segueix el seu fons a l’hora de seleccionar la inversió en projectes de tecnologia mèdica en fases inicials.
L’inversor respon: Josep Magdalena i la inversió en biotecnologia
"En general, els fons tenim un repte comú i és poder créixer alhora que ho fan els projectes per acompanyar-los al llarg del seu desenvolupament i no només als inicis", destaca Josep Magdalena, fundador i soci de Nara Capital, un fons de capital risc que es dedica a invertir en startups que desenvolupen MedTech i Biopharma i que es troben en fases inicials.
Nara Capital és un fons d’inversió ubicat a Barcelona i especialitzat en biotecnologia i tecnologia mèdica amb l’objectiu de promoure el creixement d’empreses i del sector i de facilitar el desenvolupament de projectes que ajudin a millorar les condicions de vida de les persones. "Invertim al sector salut i donem suport a startups disruptives en procés de creixement que ambicionen curar malalties posant el pacient al centre".
La nova edició de 'L’inversor respon' d’ACCIÓ ha comptat amb la participació de Josep Magdalena, que ha explicat quin és el procediment que segueix Nara Capital per la selecció de projectes als quals invertir. Després, no ha dubtat a sotmetre’s al nostre qüestionari.
Quins són els vostres criteris d’inversió de Nara Capital?
A Nara Capital proposem una filosofia d’inversió que es divideix en tres eixos: equip, mercat i tecnologia. Després, hi ha altres filtres com la quantitat a invertir dins les companyies, en general, fem tiquets d’inversió d’entre 200.000 euros i 500.000 euros, però si ens decantem per un projecte que es troba en fases més posteriors, podem arribar a invertir-hi fins a 3 milions d’euros. També ens decidim per projectes que estiguin a la frontera de l’anàlisi clínica, una mica abans o una mica després, ja que aquest punt ens permet saber com avançarà la companyia.
I en termes geogràfics?
En l’àmbit geogràfic i retornant a la proximitat, també tenim una restricció. Com més properes estiguin les companyies, en tots els sentits, ja sigui en l’àmbit d’equip com l’establiment, millor. Dit això, no vol dir que no invertim en altres projectes més llunyans, recentment hem invertit en una companyia de Silicon Valley, però en aquest cas el factor proximitat era per la relació propera que teníem amb les persones.
Per què una startup hauria de venir amb vosaltres?
Crec que la principal raó i essencial és que l'empresa necessiti capital, que sigui una companyia que pugui sostenir-se i créixer per si mateixa i que no necessàriament hagi d’obrir el seu accionariat a un fons de venture capital. En tot cas, no és habitual en l’àmbit de la salut. També és cert que aportem altres coses a banda del capital, com el recolzament en la gestió i la professionalització. Una vegada invertim en una startup, ajudem a la companyia a impulsar el seu creixement, connectant-la amb líders d’opinió o ajudant-la en l’aproximació al mercat, entre d’altres.
Quina de les vostres inversions destacaries?
Potser seria una mica injust destacar-ne una de sola, així que destacaria les dues que són d’aquí, que són a les que operativament estem aportant més.
Una seria Aortyx, que fa adhesius pels teixits cardiovasculars per poder tractar les disseccions aòrtiques. És un equip on destacaria la seva professionalitat i les seves capacitats. Per nosaltres és una bona inversió perquè tenen un mercat molt gran i ben definit i la tecnologia de la qual disposen és molt complicada de replicar.
També destacaria Biointaxis, una teràpia gènica avançada que tracta l’Ataxia de Friedreich que és una malaltia devastadora. Aquesta inversió, al tractar-se d’una malaltia poc comuna, té un mercat molt definit i fàcilment accessible. La tecnologia que ha desenvolupat l’equip és capdavantera i difícil de substituir.
A banda d’això, crec que en tots dos projectes hi ha un component que en cas de funcionar i arribar al mercat, transformarà la vida de les persones que han patit o pateixen alguna d’aquestes malalties.
Què et va impulsar a ser inversor?
Crec que hi ha diferents coses que t’impulsen a ser inversor, una és que t’agradi tot el món empresarial, entendre les companyies, els mercats i rascar molt la realitat que hi ha al darrera; després hi ha el fet de voler tractar més l’execució, ajudant a la presa de decisions clau per acompanyar les companyies en el seu creixement. Aquest creixement, en última instància, genera rendiments pels inversors i un impacte positiu per a la comunitat. A més, quan les companyies tiren endavant i resulten exitoses, es crea una relació amb emprenedors i stakeholders que és molt reconfortant.
Quins reptes té l’ecosistema de startups a Barcelona?
Crec que s’han fet molt bé les coses, comencem a tenir molts casos d’èxit i cada any surten noves companyies molt exitoses. Tot i això, crec que hi ha un repte general amb el creixement de les companyies i dels fons. Per mi, el repte en majúscules que hi ha al sector, i a tot Europa, no només aquí a Catalunya, és la capacitat de poder acompanyar les empreses en fases posteriors per evitar que recorrin a altres fons de fora. L’objectiu és aconseguir que les companyies puguin créixer i que els fons locals les puguem acompanyar.
Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quins tindrien més pes?
Crec que l’ingredient més essencial és l’equip, el component humà. Sense un bon equip no es defineix una bona estratègia de mercat, i sense un bon equip segurament tampoc es desenvoluparà una bona tecnologia. Per mi l’equip és l’eix sobre el qual ha de pivotar el mercat i la tecnologia.
Coneixes el servei Mentoring express per a startups? Si ja formes part del Barcelona & Catalonia Startup Hub, accedeix a la comunitat de mentors que conformen el nostre ecosistema per plantejar-li tots els teus dubtes. Informa-t sobre el servei Mentoring express per a startups!