Idees d'experts Mar Galtés, periodista
Mar Galtés, periodista i autora del llibre Barcelona Startup, explica algunes claus que han convertit Catalunya en un hub mundial i trasllada els aprenentatges que ha extret dels seus anys de tasca periodística i que poden ajudar a superar la crisi actual i afrontar el futur. Tot plegat en un dels Esmorzars de finançament d'ACCIÓ celebrat de forma virtual.
Quins aprenentatges en poden extreure les startups de les crisis anteriors per afrontar la crisi actual? És la pregunta del moment i la que més li van fer a Mar Galtés, autora del llibre Barcelona Startup en el darrer Esmorzar de finançament. I és que el llibre, publicat fa unes setmanes, repassa els inicis de l’ecosistema emprenedor català, superant les crisis dels anys 2000 i 2008.
“Aquest moment pot ser el punt definitiu perquè la digitalització arribi arreu” diu Galtés. I s’explica: “En la crisi del 2000 la tecnologia era una promesa, no s’havia pogut comprovar si funcionaria; el 2008 ja es veia que anava en serio però no estava del tot consolidada; ara l’avantatge és que ja està consolidada i no es qüestiona”.
Tot i això, la clau no serà només en la digitalització. Galtés també creu que caldrà que generin sinergies. “Ara més que mai necessitarem que les startups siguin tractores i col·laborin amb el model tradicional”. Alhora serà necessari que la indústria valori la tecnologia de les empreses emergents catalanes. “Sempre pensem que el que ve dels Estats Units és més punter. Hem de valorar el que tenim a casa”.
Tot plegat, és el que Galtés n’extreu per afrontar la crisi actual a partir de les experiències i les 150 històries que recull al seu llibre. “Jo no sóc emprenedora, jo he estat observadora” subratlla intentant mirar la situació actual amb bons ulls i recordant una idea d’un emprenedor que recull al llibre: El moment zero d’un emprenedor sempre és una crisi, tot son despeses i no hi ha ingressos. “Sóc optimista de mena!”.
Més enllà de la crisi de la Covid-19, el futur de l’ecosistema català el veu amb startups capaces de donar un valor als sectors tradicionals, com la indústria. També seguint un model propi que diferenciï Barcelona i amb impacte internacional. “A Berlín les startups són molt fortes en qüestions de logística, a Londres són importants en temes de fintech i a Barcelona tota la part de producte, la capacitat de disseny i la creativitat són diferencials”.
Barcelona Startup, posar en valor els primers passos de l’ecosistema a Catalunya
Quan pensem en l’ecosistema startup català ens venen al cap grans empreses actuals, però pocs coneixem les primeres històries, de finals del segle XX i principis del segle XXI, que ens han portat fins on som. I això és el que va impulsar a Galtés a escriure Barcelona Startup. “Tenia la sensació que a vegades no teníem clara la història que hi havia al darrera i que ens ha portat fins aquí. Sobretot perquè fa uns anys no era tan evident que Barcelona pogués arribar a ser un hub de l’ecosistema mundial”.
La periodista té clar que no hi havia un pla mestre per fer que Catalunya destaqués en l’ecosistema emprenedor, però si que hi havia moltes persones, institucions i entitats amb idees, polítiques i accions que “anaven en la mateixa direcció”. Potser per això aquí va costar de veure i fer evident que el sector era rellevant a nivell mundial. “Però a fora ja ho veien” assegura Galtés.
Per il·lustrar-ho en dona alguns exemples: l’any 2000 la revista nord-americana ‘The Industry Standard’ va convocar el primer congrés mundial de negocis d’Internet a Barcelona, on hi van assistir persones de tot el món però d’emprenedors catalans gairebé no n’hi havia. Un segon cas és quan els creadors d’Edreams, un mexicà i l’altre americà, el 1999 van decidir instal·lar-se a Barcelona en comptes d’altres ciutats com Madrid o Londres. “Què entenc, jo? Que des de fora ja es veia com una ciutat atractiva”. Un element que se suma al teixit empresarial, al passat industrial català i al model diferencial que hi ha a Catalunya.
I aquest escenari s’afegeix a moltes històries, d’èxits i de fracassos, totes elles carregades d’aprenentatges que poden ajudar als nous emprenedors.