Idees d'experts Vanessa Cann
Vanessa Cann, una de les veus més influents en IA a Europa, va ser la ponent principal de l'Exponential Day 2025 per analitzar la transformació que aquesta tecnologia està provocant en tots els àmbits de l'economia i la societat. Recupera la seva ponència!
Si l'auge de la intel·ligència artificial (IA) és equiparable amb la revolució industrial, la seva velocitat de penetració i d'impacte és molt més accelerada. Les eines d'IA generativa i els agents d'IA ja permeten automatitzar processos complexos, superant el rendiment humà en moltes tasques tècniques.
Tot aquest univers, el va analitzar Vanessa Cann en la sessió central de l'Exponential Day 2025. Una ponència que va servir per analitzar a fons el paper de la IA en termes d'innovació i desenvolupament empresarial però també pel que fa a la incertesa i els dubtes que genera així com els reptes socials i ètics que implica. Recupera la seva ponència a través d'aquestes cinc idees clau:
- La revolució imparable de la IA. L'evolució de la intel·ligència artificial integrada en gran part dels sectors i àmbits de la societat no és una moda passatgera sinó que ha vingut per quedar-se. Una revolució que no es pot ignorar i cal adoptar de manera activa. "A Europa hi ha unes inversions d'uns 8.000 milions en IA. Estem veient que els pressupostos IA generativa han crescut. Gairebé s'han triplicat des del 2023", reconeixia Cann.
- Un potencial enorme però amb un present limitat. Malgrat aquest potencial d'inversió, especialment els darrers anys, moltes empreses encara no han trobat una manera de monetitzar la seva IA i es troben en fase d'experimentació sense final amb molts projectes pilot. Vanessa Can reconeix que això es deu a una manca d'estratègia, i "cal invertir en les dades i en la confiança amb els equips".
- Una velocitat de canvi sense precedents. A diferència d'altres revolucions anteriors, que necessitaven molts anys o fins i tot generacions, l'evolució de la IA es mesura en mesos o setmanes. Això obliga a les empreses i institucions a ser molt àgils. "Les distàncies entre les onades tecnològiques s'han escurçat dràsticament en el temps i quan parlem d'IA sentim clarament aquesta velocitat", apunta.
- La IA ja supera el rendiment humà en moltes tasques tècniques. En àmbits com la programació, la IA ja bat la gran majoria d’enginyers humans. Això no vol dir que els humans no siguin necessaris, sinó que les seves funcions es redefineixen: passen a supervisar, validar o orquestrar. "Estem veient que el 99,9% dels enginyers de programari estan sent superats per la IA en els elements bàsics de l'enginyeria de programari"
- L'avantatge competitiu europeu. Cann també va emfatitzar l'oportunitat d'Europa de liderar l'espai de la IA aprofitant la confiança, l'especialització i la governança ètica. A més, el Vell Continent destaca en sectors industrials i tecnològics molt especialitzats on la IA pot aportar molt valor i amb grans corporacions que busquen proveïdors locals per garantir un major control de les dades. "Europa ocupa una posició única i el seu avantatge competitiu rau en els seus valors: confiança, transparència i disseny centrat en les persones", reconeix.
No et perdis la ponència sencera de Vanessa Cann o recupera tots els continguts de l'Exponential Day 2025!