ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector químic a Catalunya

Informes sectorials

Potent, desenvolupat i internacionalitzat, el sector químic català és un dels més potents del país i amb un major pes en les exportacions. Més de 1.000 empreses i 37.800 treballadors són la mostra de la potència química catalana.

El sector químic a Catalunya

El sector químic a Catalunya

ESTUDI DISPONIBLE EN DUES VERSIONS: PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)

La indústria química se centra en l'extracció i el processament de matèries primeres, ja siguin naturals o sintètiques; així com en la seva transformació en substàncies amb noves característiques. La facturació mundial d’aquest sector l’any 2019 s’ha situat en els 3.669 milions d’euros, amb la Xina com a principal productor amb el 40,5%. La Unió Europea ocupa el segon lloc mundial del sector amb el 14,8% seguida de prop pels Estats Units amb el 13,8%, tal i com destaca l'informe El sector químic a Catalunya (document .PDF).

A la Unió Europea, el químic és el quart sector més important (representa el 7,6% de la facturació de producció), amb Alemanya i França com a principals protagonistes. Al seu darrere s’hi situen Itàlia, els Països Baixos i Espanya.

Catalunya té química

Pel que fa a Catalunya, el químic és un sector potent, desenvolupat i internacional. Fins a 1.053 empreses conformen un sector que genera més de 37.800 llocs de treball (dades 2019) i 18.543 milions d’euros de facturació (dades 2019). Una xifra, la de la facturació, especialment rellevant si es té en compte que és el tercer sector manufacturer de Catalunya i representa el 43,3% de la facturació total del sector a Espanya amb tant sols el 30,3% de les empreses.

Alhora, el sector químic català és atractiu per a la inversió estrangera, que hi ha desenvolupat 28 projectes entre 2016 i 2020 per un valor de 734 milions d’euros, que han generat 1.136 llocs de treball. De fet, Catalunya és la tercera regió d'Europa occidental en nombre de projectes.

La internacionalització del sector queda reflectida pel fet que representa el 16,9% de les exportacions catalanes sent el primer sector exportador de Catalunya. Els productes químics bàsics és el grup més exportat de l’última dècada (54,5%). Pel que fa a les empreses exportadores regulars, Catalunya és la regió amb el nombre més elevat en aquest àmbit i tenen en França el principal soci comercial. Pel que fa a les importacions, aquestes provenen majoritàriament d’Alemanya.

Infografia sobre el sector químic a Catalunya

Les oportunitats d’inversió del sector químic català passen per àmbits com la química tradicional, els centres d'R+D, l'economia circular, els plàstics biodegradables, la impressió 3D o la logística. A més, en el camp internacional, es presenten oportunitats a França, Bèlgica i Polònia; a Amèrica en països com Colòmbia, Brasil o Mèxic; a l’Àfrica Occidental; o a l’Àsia en països com la Xina, la Índia, Turquia i Bangladesh.

Consulta totes les dades i oportunitats a l'informe El sector químic a Catalunya (document .PDF).

Serveis relacionats