ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa

El pol químic més gran del sud d'Europa

Oportunitats de negoci vinculades al sector de la química i els plàstics

Ghana

Ghana

Química i plàstics


Creixement de la demanda de productes químics a Ghana

La gran majoria dels productes químics a l'Àfrica Occidental s’importa a causa de la baixa producció local, que es limita, a nivell bàsic, a detergents, productes cosmètics, pintura i fertilitzants.

Desplegar més opcions de Creixement de la demanda de productes químics a Ghana

Ghana va importar productes químics varis el 2022 per un valor de més de 366 milions d'USD, un creixement del 4 % respecte l'any anterior. És un país sensible al preu però que també importa productes des d'Europa i Estats Units. Espanya és el cinquè proveïdor amb un creixement del valor de les importacions del 31 % entre 2021 i 2022. Es detecten com a oportunitats els productes següents: fertilitzants, pesticides, productes químics per al tractament d’aigua, química industrial i química per a la construcció. També hi ha demanda de productes químics per a la mineria i per a la indústria alimentària i de la cosmètica. Per exemple, Catalunya el 2022 va exportar més de 3 milions d'euros en preparacions per a la cosmètica i la perfumeria.

Amagar més opcions de Creixement de la demanda de productes químics a Ghana
Camerun

Camerun

Química i plàstics


Productes químics i plàstics: creixement de la quota de mercat europea

El Camerun té poca fabricació local de productes químics i plàstics i depèn en gran part de les importacions. Espanya és el cinquè proveïdor europeu de productes químics diversos darrere de França, Bèlgica, Països Baixos i Itàlia.

Desplegar més opcions de Productes químics i plàstics: creixement de la quota de mercat europea

Espanya va exportar al Camerun el 2022 per un valor de 3,2 milions d'USD en productes químics diversos. En productes plàstics, Espanya va exportar un valor de 8,6 milions d'USD el 2022. És el segon grup de productes més exportats a Camerun per part de Catalunya. Tot i ser un mercat sensible al preu, els importadors camerunesos busquen diversificar la seva cartera de productes cap a productes de més qualitat, i busquen solucions i recolzament tècnic. Hi ha oportunitats per a productes químics industrials, tractament d'aigua i fertilitzants, entre altres.

Amagar més opcions de Productes químics i plàstics: creixement de la quota de mercat europea
Països Baixos

Països Baixos

Química i plàstics


Alternatives al plàstic dels envasos i embalatges

Als Països Baixos es fa un esforç significatiu per reduir l'ús de plàstics (a partir de l'1 de juliol del 2021 es va introduir un dipòsit a les ampolles de plàstic i el 2024 trobem noves regulacions a gots i altres tipus d'envasos).

Desplegar més opcions de Alternatives al plàstic dels envasos i embalatges

Tot i que els plàstics ofereixen una bona solució tècnica i quan es reciclen es poden utilitzar una vegada i una altra, la tendència comuna és reduir-ne l'ús. Per això, es busquen alternatives als plàstics que siguin sostenibles però que tinguin les mateixes possibilitats tècniques. A partir del juliol del 2023 no es podran oferir gots de plàstic ni tàpers per emportar de manera gratuïta, incloent el delivery. A partir de gener, la mateixa llei es farà efectiva dins de les pròpies instal·lacions. Lleis similars ja porten sent vigents en el país durant temps, com l'obligació de pagament per bossa de plàstic des del 2016 (reduint l'ús d'aquestes en un 70 %) o la taxa retornable sobre ampolles de plàstic des del 2021.

Amagar més opcions de Alternatives al plàstic dels envasos i embalatges
Turquia

Turquia

Química i plàstics


Sabies que Turquia depèn de químics per continuar produint?

Turquia, una economia molt dinàmica en el sector químic i plàstic, depèn molt de la importació. Tot i que és el 16è productor químic més important del món, importa un 70 % de les matèries primeres. Vosaltres en podeu ser un dels proveïdors!

Desplegar més opcions de Sabies que Turquia depèn de químics per continuar produint?

Hi ha oportunitats per a empreses catalanes a totes les subcategories, en què la qualitat té importància màxima, ja que la majoria dels clients del sector exporten els productes finals a països europeus i tant necessiten matèries primeres com especialitats químiques certificades. Químics orgànics i inorgànics, químics per al sector plàstic, farmacèutic i cosmètic, i dels detergents; també per a la construcció, l'agricultura i ramaderia. Aquests són alguns dels sectors més actius del mercat turc. La preocupació per produir productes que compleixin les noves normatives mediambientals europees fa que els productors turcs sentin cada dia més la necessitat d'abastir-se d'ingredients químics ecològics.

Amagar més opcions de Sabies que Turquia depèn de químics per continuar produint?

Vols trobar les millors oportunitats per a la teva empresa?
Descobreix el recomanador d'Oportunitats de Negoci

Vols saber més sobre oportunitats de negoci? 

Sector de la química i els plàstics: informes, casos d'èxit i coneixement empresarial