Informes d'anàlisi econòmica
ACCIÓ ha elaborat un informe sobre les conseqüències per a l’ecosistema empresarial i econòmic català de l'acord de lliure comerç entre la UE i el Mercosur. L’estudi evidencia que l'acord tindria impacte en 1.500 empreses catalanes que exporten regularment a la regió, amb sectors com l'automoció, la química o la maquinària beneficiats per l'eliminació dels aranzels.
- ARGENTINA
- BRASIL
- PARAGUAI
- URUGUAI
- AUTOMOCIÓ, MOTO I MOBILITAT LLEUGERA
- MAQUINÀRIA I BÉNS D'EQUIP
- QUÍMICA I PLÀSTICS
![Impactes econòmics de l'acord UE-Mercosur a Catalunya](/.content/bancconeixement/imatges/2024/ACCIO-informe-impacte-economic-acord-ue-mercosur.jpg)
Impactes econòmics de l'acord UE-Mercosur a Catalunya
L’acord de lliure comerç entre la UE i el Mercosur (integrat pel Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai) pot impactar fins a 1.500 empreses catalanes que exporten regularment a la regió. Així ho indica l’informe Impactes econòmics de l’acord UE-Mercosur a Catalunya (document .PDF) elaborat per ACCIÓ. Segons aquest document, Catalunya lidera les vendes als països del Mercosur amb el 27% de total de les exportacions d’Espanya a la regió i el 35% del nombre d’empreses exportadores.
L’acord signat recentment per la Comissió Europea i el Mercosur, que encara requereix la ratificació per part del Consell de la UE i el Parlament Europeu, suposaria unir un mercat de més de 700 milions de persones i que representa gairebé una quarta part del PIB mundial. En aquest sentit, permetria eliminar el 91% dels aranzels a productes europeus, fet que es traduiria en un estalvi potencial de 4.000 milions d’euros per a les companyies del continent. Alhora, també suposaria un accés més assequible de la Unió Europea a matèries primeres com el liti, el grafit o el manganès, crítiques per a la transició digital i verda.
Segons l’estudi elaborat per ACCIÓ, els sectors que més es podrien beneficiar de l’acord són els que actualment compten amb més aranzels: els components d’automoció, la maquinària i els productes químics i farmacèutics. De fet, es tracta dels principals productes que Catalunya exporta més al Mercosur. L’eliminació de les barreres comercials també podria suposar l’aparició de noves oportunitats de negoci per exportar productes com els vehicles o el tèxtil i la confecció, que actualment Catalunya no exporta a la regió de forma rellevant.
Per contra, l’informe recull que si l’acord de lliure comerç es ratifica es poden abaratir les importacions de productes agrícoles i càrnics procedents del Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai, fet que pot suposar un augment de la competència per aquests sectors.
Relacions comercials a l’alça
El document posa de manifest que les relacions comercials entre Catalunya i el Mercosur han crescut prop d’un 60% des de la pandèmia provocada per la Covid-19. Per una banda, les exportacions van superar l’any passat els 1.340 milions d’euros, mentre que les importacions van assolir els 1.900 milions d’euros. D’aquesta manera, els quatre països que integren aquesta regió se situen com el 15è soci comercial de Catalunya.
Consulta totes les dades a l'informe Impactes econòmics de l’acord UE-Mercosur a Catalunya (document .PDF).
I per a més informació, descobreix les 5 coses que has de saber de l'acord de lliure comerç UE-Mercosur.