Entitat CDTI – Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial
TipusAjut
Estat En termini
Data de finalització 31/12/2024
Empreses
El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), organisme adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació, ha obert una convocatòria d’ajuts parcialment reemborsables dirigida a projectes de recerca i desenvolupament industrial i projectes d’innovació tecnològica en els àmbits de la salut d’avantguarda i aeroespacial.
Aquesta convocatòria va dirigida al desenvolupament d’activitats d’R+D+I, escalat industrial, modernització i actualització de processos de fabricació, digitalització i actualització tecnològica i desenvolupament i implementació de processos sostenibles.
En l’àmbit de salut d’avantguarda, es consideraran elegibles aquells projectes de R+D i innovació tecnològica que encaixin en algun dels objectius següents:
- Impuls de la medicina personalitzada de precisió.
- Desenvolupament de teràpies avançades i altres fàrmacs innovadors.
- Millora de la prevenció, diagnòstic, tractament, rehabilitació i investigació orientada a la salut, basada en la recollida, tractament, anàlisi i explotació de dades.
- Transformació digital de l'assistència sanitària en condicions de ciberseguretat.
En l’àmbit aeroespacial, s'estableixen els camps específics d'actuació següents:
- Investigacions i desenvolupaments dirigits a augmentar l'eficiència de les aeronaus i reduir significativament les emissions contaminants del transport aeri, incloent-hi infraestructura aeroportuària i sistemes per a la navegació aèria que facilitin un trànsit aeri més eficient.
- Nous desenvolupaments d'aeronaus no tripulades i infraestructura necessària de programari i maquinari per a la seva operació segura a l'espai aeri compartit.
- Sistemes i equips embarcats.
- Disseny de càrregues útils relacionades amb el control mediambiental, les comunicacions quàntiques i la seguretat en cooperació internacional.
- Reforç de les capacitats tecnològiques espanyoles per a l'ús comercial de l'espai (incloent-hi New Space).
- Sostenibilitat, digitalització i innovació de la indústria aeroespacial, incloent sistemes innovadors de manteniment, com l'anàlisi predictiva i el monitoratge en temps real.
- Projectes d'R+D en aquest àmbit, el contingut dels quals suposi un salt tecnològic significatiu o un increment de la capacitat tecnològica de l'empresa.
Aquesta convocatòria s’emmarca en la inversió 10 del component 17 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que fa referència als "Préstecs del PERTE Salut d’avantguarda i PERTE Aeroespacial".
Beneficiaris
En general, podran tenir la condició de beneficiàries de les ajudes les empreses que estiguin vàlidament constituïdes tinguin personalitat jurídica pròpia i domicili fiscal a Espanya, i desenvolupin un projecte d'R+D a Espanya. Es consideraran com a empreses aquelles entitats l'activitat principal del qual sigui la realització d'activitats econòmiques (per exemple; Societats Agràries de Transformació, Societats Cooperatives, Societats Laborals, Entitats Públiques Empresarials, Societats Mercantils Estatals, etc.).
En el cas de la línia d’innovació, a Catalunya únicament podran ser subvencionables projectes duts a terme per pimes en municipis de les zones assistides (zones “c” del mapa d’ajuts regionals).
Actuacions subvencionables
S’estableixen dues línies diferents:
- Projectes individuals de R+D: de caràcter aplicat per a la creació o millora significativa d’un procés productiu, producte o servei. Aquests projectes poden incloure tant activitats de recerca industrial com de desenvolupament experimental.
- Projectes individuals d’innovació: suport a l’empresa en la millora de la seva competitivitat mitjançant la incorporació de tecnologies emergents amb l’objectiu de potenciar la innovació en determinades regions de l’estat.
Despeses subvencionables
En el cas de línia de projectes d’R+D:
- Despeses de personal (investigadors, tècnics i altre personal auxiliar, en la mesura que estiguin dedicats al projecte de recerca). Podran imputar-se despeses al projecte tant de personal amb contracte laboral com de personal autònom soci de l’empresa.
- Despeses d'instrumental i material, en la mesura i durant el període que s'utilitzi per al projecte de recerca. En cas que no s'utilitzin en tota la vida útil per al projecte, únicament es els costos de amortització.
- Despeses de recerca contractual, coneixements i patents adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes a preus de mercat, i els costos de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva al projecte (no els costos de consultoria associats a la sol·licitud del projecte).
- Despeses generals suplementàries directament derivades del projecte de recerca.
- Altres despeses d’explotació, inclosos costos de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte.
- També és elegible la despesa derivada de l'informe realitzat per l'auditor, amb un límit màxim de 2.000 euros per entitat beneficiària i fita, i els despeses de gestió i coordinació del projecte amb un límit de 6.000 euros per entitat beneficiària i fita.
En el cas de la línia d’innovació únicament serà subvencionable l’adquisició d’actius fixos que suposin una innovació tecnològica i millora de les capacitats productives a l’empresa. La inversió podrà materialitzar-se en actius fixos nous materials (instal·lacions, maquinària i equips) i immaterials (com les patents, llicències, coneixements tècnics i altres drets de propietat intel·lectual o industrial).
Quantia
En el cas dels projectes de la línia de projectes individuals de R+D el pressupost subvencionable dels projectes haurà de ser com a mínim de 175.000 euros i no s’estableix un pressupost màxim. En el cas dels projectes emmarcats en la línia de projectes d’innovació el pressupost subvencionable haurà de ser de com a mínim 175.000 euros i com a màxim de 30.000.000 d’euros.
La quantia dels préstecs concedits en el marc d'aquesta convocatòria serà del 90% del pressupost subvencionable en el cas dels projectes d’R+D i del 75% del pressupost en el cas dels projectes d’innovació.
En el cas dels projectes de la línia d’R+D el tipus d’interès aplicable serà Euríbor a un any fixat a la data d'aprovació de l’ajut, amb un termini d’amortització de 15 anys. El tram no reemborsable serà del 20% de la cobertura financera (que pot assolir fins al 90% del pressupost total aprovat) de l'ajuda parcialment reemborsable.
En el cas dels projectes de la línia d’innovació el tipus d’interès aplicable serà Euríbor a un any +0,75% fixat a la data d'aprovació de l’ajut, amb un termini d’amortització de 10 anys amb dos de carència. El tram no reemborsable serà del 20% de la cobertura financera (que pot assolir fins al 75% del pressupost total aprovat) de l'ajuda parcialment reemborsable.
El pressupost total destinat a aquesta convocatòria és de 513 milions d’euros, 273 milions en l’àmbit de la salut i 240 en l’àmbit aeroespacial. D’aquests 513 milions fins a 100 milions d’euros podran correspondre al tram no reemborsable o subvenció equivalent.
Termini
Els projectes de la línia de R+D tindran una duració mínima de 12 mesos i no podran finalitzar més enllà del 31/12/2025. Per altra banda, els projectes de la línia d’innovació tindran una duració mínima de 9 mesos i màxima de 24 mesos.
El termini de presentació de sol·licituds a aquesta convocatòria contínua obre el 4 de desembre de 2023 i no té data de tancament.
Convocatòria Línia de projectes d’R+D Aeroespacial i Salut (document .PDF)
Convocatòria Línia de projectes d’innovació Aeroespacial i Salut (document .PDF)
Consulta els detalls d'aquesta convocatòria - Projectes d'R+D
Consulta els detalls d'aquesta convocatòria - Projectes d'Innovació
Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.