Entitat CDTI – Centro Para el Desarrollo Tecnológico Industrial
TipusAjut
Estat Fora de termini
Data de finalització 19/06/2024
Empreses
El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), organisme adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha publicat les bases reguladores i la primera convocatòria del Programa Tecnològic Espacial en el marc del PERTE Aeroespacial.
La convocatòria té com a objectiu concedir, en règim de concurrència competitiva, subvencions a projectes d’R+D en l’àmbit de les tecnologies espacials realitzats en col·laboració entre empreses i amb una rellevant participació (a través de la subcontractació) d’organismes de recerca i difusió de coneixements.
Aquesta convocatòria s’emmarca en la inversió 9 del component 17 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que fa referència al “Sector Aeroespacial”.
Beneficiaris
Podran tenir la condició de beneficiàries d’aquests ajuts les agrupacions d’empreses amb personalitat jurídica pròpia i que estiguin vàlidament constituïdes i amb domicili fiscal a Espanya. S’entendrà com a empresa tota aquella entitat que exerceix una activitat econòmica, independentment de la seva forma jurídica i del seu finançament.
No podran ser beneficiaris d’aquesta convocatòria:
- Les persones físiques, autònoms, comunitats de béns, societats civils o societats col·lectives.
- Agrupacions d’interès econòmic, UTEs, societats d’inversions immobiliàries i patrimonials.
- Associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, encara que tinguin activitat econòmica.
- Organismes de recerca, universitats, centres de formació i altres centres públics o privats d’R+D.
- Centres tecnològics i centres de suport a la innovació tecnològica.
Actuacions subvencionables
Seran objecte d’aquest ajut els projectes d’R+D, incloent les activitats de recerca industrial i/o desenvolupament experimental.
Els projectes s’hauran d’emmarcar en alguna de les dues àrees temàtiques següents:
- New Space, constel·lacions de satèl·lits: Projectes encaminats a desenvolupar nous coneixements que puguin ser útils per desenvolupar nous productes, processos o serveis o que permetin millorar considerablement la capacitat de producció en sèrie de sistemes espacials. Els projectes han d’estar vinculats al desenvolupament d’una línia de producció de la capacitat tecnològica equivalent que permeti en un futur la producció en sèrie de sistemes espacials per donar resposta a potencials demandes de constel·lacions.
- Maduració de tecnologia espacial bottom-up: Projectes que permetin avançar en el nivell de maduresa de tecnologies espacials, especialment aquells amb un alt potencial disruptiu.
A banda, els projectes també hauran d'enquadrar-se en una de les categories següents:
- PTE-Grans Empreses (PTE-G):
- L’agrupació haurà d’estar constituïda per un mínim de dos i un màxim de sis empreses on com a mínim dos d’elles siguin independents entre si. L’empresa representant haurà de ser una gran o mitjana empresa i com a mínim un dels socis haurà de ser una pime.
- Els projectes en el marc d’aquesta línia hauran de tenir un pressupost subvencionable mínim de 5.000.000 euros i màxim de 25.000.000 d’euros. El pressupost elegible mínim per les grans empreses serà de 500.000 euros i per a la resta de 175.000 euros.
- Cap entitat ni cap grup d’empreses associades participant podrà superar el 65% del pressupost elegible del projecte. A banda, s’haurà de subcontractar a organismes de recerca com a mínim el 15% del pressupost elegible.
- Els projectes han de tenir caràcter plurianual i finalitzar el 31 de desembre de 2026.
- PTE-Petites Empreses (PTE-P):
- L’agrupació haurà d’estar constituïda per un mínim de dos i un màxim de sis empreses on com a mínim dos d’elles siguin independents entre si. L’empresa representant haurà de ser una mitjana o petita empresa. Les grans empreses participants no podran superar el 35% del pressupost elegible del projecte.
- Els projectes en el marc d’aquesta línia hauran de tenir un pressupost subvencionable mínim de 1.000.000 euros i màxim de 4.000.000 d’euros. El pressupost elegible mínim per les grans empreses serà de 500.000 euros i per a la resta de 175.000 euros.
- Cap entitat ni cap grup d’empreses associades participant podrà superar el 65% del pressupost elegible del projecte. A banda, s’haurà de subcontractar a organismes de recerca com a mínim el 10% del pressupost elegible.
- Els projectes han de tenir caràcter plurianual i finalitzar el 31 de desembre de 2026.
Despeses subvencionables
Seran objecte d’aquest ajut els costos relacionats amb el desenvolupament i execució de les activitats per a les quals hagin estat concedides.
En concret, seran subvencionables les despeses següents:
- Despeses de personal: investigadors, tècnics i altre personal auxiliar en la mesura en que estiguin dedicats al projecte.
- Despeses d’instrumental i material inventariable, en la mesura i durant el període en que s’utilitzi pel projecte.
- Costos de recerca contractual, coneixements tècnics i patents adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes.
- Despeses generals i altres costos d’explotació addicionals, inclosos els costos de material, subministraments i productes similars que es derivin directament del projecte.
- El cost de l’informe realitzat per un auditor.
- Costos indirectes, calculats com un 20% dels costos directes dels apartats a) a d).
Quantia
La quantia individualitzada dels ajuts d’aquesta convocatòria, en forma de subvenció, es determinarà en funció del cost finançable real del projecte i de la disponibilitat pressupostària. En el cas dels projectes de recerca industrial la intensitat màxima de l’ajut serà del 70% per les petites empreses, 60% en el cas de les mitjanes i 50% en el cas de les grans empreses. Pel que fa als projectes de desenvolupament experimental la intensitat màxima d’ajut serà del 45% per petites empreses, del 35% per mitjanes i del 25% per grans empreses.
La intensitat es podrà incrementar en 15 punts percentuals si es produeix una col·laboració efectiva entre empreses (cap empresa assumeix més del 70% dels costos subvencionables i hi participa una PIME) o si el projecte es desenvolupa en alguna de les zones assistides “a” del Mapa d’ajuts regionals. A banda, la intensitat d’ajut es podrà incrementar en 5 punts percentuals si el projecte es desenvolupa en algun municipi de les zones assistides “c” del Mapa d’ajuts regionals. En qualsevol cas la intensitat de l’ajut no podrà ser superior al 80% del pressupost subvencionable del projecte.
El pressupost total destinat a aquesta convocatòria és de 70.000.000 d’euros dels quals 40.000.000 es reserven pels projectes en l’àrea temàtica “Maduració de tecnologia espacial bottom-up”.
Termini
El termini de presentació de sol·licituds començarà el dia 18 de maig de 2024 i finalitzarà el dia 19 de juny de 2024 a les 12:00 hores.
Bases reguladores i convocatòria (document .PDF)
Consulta els detalls d'aquesta convocatòria
Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.
Referència legal BOE Núm. 120 del 17-05-2024Contacte