Entitat IDAE I MINISTERIO PARA LA TRANSICIÓN ECOLÓGICA Y EL RETO DEMOGRÁFICO
TipusAjut
Estat En termini
Data de finalització 29/10/2024
Empreses
L'IDAE, organisme adscrit al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha publicat la primera convocatòria del programa d'incentius per projectes de producció i consum d'hidrogen renovable (Clústers o Valls). Els ajuts es concediran en règim de concurrència competitiva.
L’objectiu d’aquests ajuts és impulsar projectes de producció d'hidrogen renovable i electrolític i/o els seus combustibles derivats. Aquesta convocatòria s'emmarca en la inversió 2, "Hidrogen renovable: un projecte país", del component 31, "Capítol REPowerEU" del PRTR.
Beneficiaris
Podran obtenir la condició de beneficiaris d’aquest ajut:
- Qualsevol persona jurídica, pública o privada, legal i vàlidament constituïda que tingui el seu domicili fiscal a Espanya.
- Els consorcis o agrupacions empresarials de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, amb o sense personalitat jurídica pròpia. El consorci o la agrupació empresarial haurà de comptar com a mínim amb una Pime participant a la sol·licitud de l'ajut.
- El sector públic institucional de qualsevol Administració Pública així com les entitats de dret privat vinculades o dependents de les Administracions Públiques, les Universitats Públiques i els seus centres adscrits amb personalitat pròpia.
Els beneficiaris dels projectes hauran de demostrar l'existència de preacords de compra, mitjançant MoU, declaracions d'intencions o documentació precontractual similar, amb un consumidor final o consumidors finals d'hidrogen renovable per com a mínim el 60% de la producció.
Actuacions subvencionables
En el marc d’aquesta convocatòria seran subvencionables els projectes de producció d’hidrogen renovable i electrolític i/o els seus combustibles derivats, com el metanol o l’amoníac. Els projectes hauran de tenir una potència d’electròlisi mínima de 100 MW .
Seran subvencionables els projectes següents:
- Les inversions per a la producció d'hidrogen renovable i electrolític i/o combustibles derivats de l'hidrogen renovable, però exclosa la producció d'electricitat procedent d’hidrogen renovable. Els projectes perquè siguin elegibles hauran d’incloure obligatòriament aquest tipus d’inversió.
- Opcionalment, de forma addicional seran elegibles també inversions en emmagatzematge d'hidrogen renovable, que obtingui com a mínim el 75% del contingut a partir d'una connexió directa amb una instal·lació de producció d'hidrogen renovable.
Les inversions de l'apartat i) podran incloure, opcionalment, inversions en producció d'electricitat renovable sempre que tinguin una connexió directa amb l'electrolitzador i fins a un màxim d'un 30% de les despeses subvencionables. Per altra banda, no és subvencionable la inversió en plantes renovables connectades a través de la xarxa.
Un mateix projecte podrà incloure més d’una ubicació física sempre que es trobi dins de la mateixa “vall d’hidrogen” o en ubicacions properes. S'estableix una separació màxima de 100 km entre dos instal·lacions diferents per poder considerar-se dins un mateix projecte. Cada ubicació física que formi part del projecte haurà d’assolir una potència mínima de 50 MW.
S’acceptaran projectes iniciats amb posterioritat al 9 de març de 2023. Un mateix sol·licitant podrà presentar més d’un projecte en aquesta convocatòria però cap projecte o entitat sol·licitant podrà rebre més del 33% del pressupost total disponible per a la convocatòria.
El termini màxim d'execució de les actuacions és de 36 mesos, comptats a partir de la data de notificació de la resolució favorable de concessió de l'ajut.
Despeses subvencionables
Seran subvencionables, entre d’altres, les despeses següents:
- Obra civil: Inversions materials en urbanització i canalitzacions, excepte els terrenys.
- Aparells i equips de producció.
- Actius immaterials (drets de patents, llicències, coneixements tècnics o altra propietat intel·lectual).
- Transport, muntatge, activació, controls de qualitat i assajos de les instal·lacions.
- Elaboració del projecte d’execució.
- Direcció facultativa de l’obra.
- Coordinació de Seguretat i Salut de l’obra i muntatge.
- Assajos, estudis i proves necessàries per a l’elaboració del projecte i dimensionament de la instal·lació.
- Despeses de gestió de la sol·licitud de l’ajut que podran representar com a màxim el 4% de l’import de l’ajut sol·licitat fins a un màxim de 50.000 euros.
- Costos de gestió de la justificació de la realització de les actuacions que podran representar com a màxim el 4% de l’import de l’ajut sol·licitat fins a un màxim de 50.000 euros
- Informe de l'auditor sobre el compte justificatiu.
- Costos relatius al compliment de les obligacions del principi DNSH.
- Altres partides que siguin degudament justificades com estrictament necessàries i es realitzin en el termini establert en aquesta ordre de bases, diferents de les recollides com a despeses no subvencionables a l'apartat 7 del article 8 de les bases reguladores.
Quantia
La quantia de l’ajut, en forma de subvenció a fons perdut, es determinarà multiplicant la ràtio econòmica (euros d’ajut per MW d’electrolitzador) per la potència de l’electrolitzador.
El pressupost destinat a aquest programa és de 1.200 milions d'euros.
Termini
El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà el dia 19 de setembre de 2024 a les 11:00h i finalitzarà el dia 29 d'octubre de 2024 a les 11:00h.
Les sol·licituds s'hauran de presentar al Portal d'Ajuts de la seu electrònica de l'IDAE.
Bases Reguladores (document .PDF)
Consulta els detalls d'aquesta convocatòria
Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.
Referència legal BOE Núm. 186 del 02-08-2024Contacte