Què has de saber?
Serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental subjecta a crèdits pressupostaris disponibles i a priorització de les situacions de més necessitat.
L'accés als serveis d’habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental es poden sol·licitar en qualsevol moment.
Les persones destinatàries vehicularan les seves sol·licituds a través dels centres de salut mental.
A les persones, més grans de 18 anys i menors de 65 anys, amb problemàtica social derivada de malaltia mental que necessitin un acolliment residencial en un habitatge amb serveis comuns.
L'accés als serveis d’habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental es poden sol·licitar en qualsevol moment.
Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud:
- Fotocòpia compulsada, o bé original i fotocòpia, de l’acreditació de la persona que actua com a representant legal, en el cas que hi hagi incapacitació.
- Fotocòpia compulsada, o bé original i fotocòpia, de la sentència judicial d’incapacitació de la persona beneficiaria i del nomenament del tutor o tutora i acceptació de la persona que té la seva tutoria legal, en el cas que hi hagi incapacitació.
- Declaració expressa de residència efectiva a Catalunya. La condició de viure de manera real, efectiva i ininterrompuda a Catalunya serà acreditada per mitjà d’una declaració personal i responsable de la persona interessada.
- Informe social i de salut formalitzat, datat i signat pel centre de salut mental de la xarxa pública sanitària.
- Tenir més de 18 anys i menys de 65 anys.
- Acreditar la residència legal i el domicili a Catalunya durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació del formulari de sol·licitud, llevat de les persones que tenen reconeguda la condició de persones catalanes retornades, a les quals no s’exigeix el període mínim de residència, d’acord amb el que disposa la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i els seus descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996. El requisit de residència legal quedarà acreditat sempre que la persona interessada tingui la condició de resident. Als efectes de residència legal a Catalunya, la residencia continuada no es considerarà interrompuda per absències inferiors a 90 dies l’any. Les persones que no tinguin nacionalitat espanyola, o no siguin ciutadans nacionals d’algun dels altres dels Estats membres de la Unió Europea, han d’acreditar la residència mitjançant l’autorització per a residir expedida per l’Administració General de l’Estat.
- Poder dur a terme les activitats de la vida diària només amb supervisió externa i poder viure en règim obert.
- Tenir la dependència valorada.
- No complir els criteris necessaris per obtenir els drets derivats de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
- Necessitar un acolliment residencial en un habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental i acreditar la necessitat de prestació per manca de capacitat econòmica personal
- Tractar-se de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% pel que fa a la malaltia mental. La valoració de la discapacitat l’efectuen els serveis de valoració i orientació corresponents
- Complir les característiques pròpies d’un trastorn mental sever, segons el criteri del Servei Català de la Salut, d’acord amb el Pla director de salut mental i addiccions.
- No requerir una atenció sanitària continuada, entesa com l’atenció que es presta al mateix centre. Les persones amb addiccions actives a substàncies tòxiques s’entén que requereixen tractament en centres sanitaris específics per tant no podrien accedir a un recurs de salut mental obert.
El compliment dels requisits tècnics s’ha d’acreditar mitjançant un informe social i de salut expedits pel centre de salut mental de la xarxa pública sanitària.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Incompatibilitats
Aquestes prestacions són incompatibles amb altres prestacions econòmiques que tingui reconegudes la persona beneficiària o a les que pugui tenir dret per qualsevol dels sistemes de protecció públics o privats complementaris de la Seguretat Social, i podria comportar la pèrdua, la disminució o la no-concessió de les prestacions del sistema català de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Per sol·licitar aquest servei cal que la persona interessada estigui vinculada a un Centre de Salut Mental de la Xarxa Pública de Salut i que en aquest se li estigui fent un seguiment.
Per sol·licitar aquest servei cal que la persona interessada estigui vinculada a un Centre de Salut Mental de la Xarxa Pública de Salut i que en aquest se li estigui fent un seguiment.
La sol·licitud es presentarà sota la orientació del Centre de Salut Mental i caldrà que en el formulari hi consti la signatura i el segell del centre. No s’admetrà cap sol·licitud on no consti aquesta signatura i segell.
El formulari de sol·licitud estarà disponible als centres de salut que pertoqui.
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan es rep resposta de l'Administració?
Quan es rep resposta de l'Administració?
El termini màxim per emetre i notificar la resolució, degudament motivada, és de sis mesos a partir de la data de la presentació dels formularis de sol·licitud.
Transcorregut el termini que estableix l’apartat anterior sense que s’hagi notificat una resolució expressa, les persones interessades poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
El servei està subjecte a disponibilitat pressupostària. Un cop valorada la sol·licitud i comprovades les dades, si la persona sol·licitant compleix els requisits per tenir dret d’accés al servei rebrà una resolució que li reconeixerà aquesta circumstància i li informarà que l’accés es farà efectiu en el moment en què hi hagi disponibilitat de places, sempre que es mantingui el compliment dels requisits. Un cop es disposi de plaça, i verificat que continua complint els requisits, rebrà la resolució per la qual se li reconeixerà el dret d’accés.
La tramitació de les sol·licituds presentades correspon als serveis d’Atenció a les Persones dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i al Servei de Coordinació Territorial dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament de Drets Socials.
La resolució serà dictada per les persones responsables dels serveis d’Atenció a les Persones dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i del Servei de Coordinació Territorial dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre.
La resolució es notificarà a les persones interessades per correu certificat.
Es pot presentar recurs?
Contra la resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant el mateix òrgan que la dicta o davant la persona titular de la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitaten el termini d’un mes.