Què has de saber?
Servei per ajudar al desenvolupament de les persones amb discapacitat en les activitats de la vida diària, tant a la seva llar com a la comunitat i possibilitar la seva autonomia.
A persones amb discapacitat intel·lectual, discapacitat física, persones sordcegues i/o persones amb discapacitat derivada de malaltia mental que vulguin viure soles o amb altres persones i compleixin els criteris de convivència.
El servei es pot sol·licitar en qualsevol moment.
Dades personals i administratives
Cal adjuntar una còpia de la documentació següent:
- Document identificador de la persona amb discapacitat sol·licitant i/o del representant legal (NIE) (1).
- En el cas de tractar-se de persones amb mesures de suport a la capacitat jurídica, sentència de mesures de suport a la capacitat jurídica i nomenament del tutor.
- Volant/s de residència del períodes anteriors al 2006 necessaris per acreditar el total de 5 anys d'empadronament a Catalunya (si escau) (2).
- Certificat que acrediti la residència legal durant 5 anys, de la persona sol·licitant si es tracta d'una persona estrangera no comunitària (aquest certificat l'expedeix l'oficina d'estrangeria de la DG de la Polícia i Guàrdia Civil o les comissaries de la polícia nacional).
D'acord amb la habilitació establerta a la disposició addicional 7a de la Llei 2/2014, no cal aportar: el document identificador (DNI/NIF) de la persona amb discapacitat, ni de qui actuï com a tutor/a o representant legal. Tampoc cal aportar el volant de convivència de la unitat econòmica familiar.
(1) En el cas del NIE, atès que no es pot fer la consulta davant l'organisme corresponent, cal que l'aporteu.
(2) Si ha residit 5 anys a Catalunya a comptar des de l'any 2006, no caldràr presentar cap volant d'empadronament.
- Tenir 18 anys o més i menys de 65 anys en el moment de presentar el formulari de sol·licitud.
- Tenir reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
- Del grau de discapacitat igual o superior al 33%, almenys un 25% de la discapacitat ha d'estar causada per una mateixa patologia. En els casos de discapacitat intel·lectual no s'exigeix el 25% per una única patologia.
- Tenir valorada la situació de Dependència d’acord amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, amb un grau I o sense grau.
- Les persones amb discapacitat física o amb sordceguesa han de tenir entre 1 i 49 punts del barem de dependència.
- Poder desenvolupar les activitats de la vida diària amb el suport previst i ajustat a les seves necessitats.
- Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, llevat per a les persones que tenen reconeguda la condició de persones catalanes retornades, d'acord amb la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrants i dels seus descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996, a les quals no s'exigeix el període mínim de residència. La residència continuada es considerarà interrompuda si hi ha absències superiors a 90 dies per any. Les persones que no tinguin la nacionalitat espanyola, o no siguin ciutadans nacionals d'algun dels estats membres de la Unió Europea, han d'acreditar la residència legal mitjançant l'autorització de residència expedida per l'Administració general de l'Estat.
- Disposar d'un pla d'atenció personal, elaborat per l'entitat col·laboradora i prestadora del servei.
Poden beneficiar-se d'aquest servei les persones que convisquin amb altres persones en els supòsits següents:
- Convivència amb un o tots dos progenitors sempre que aquests tinguin reconegut un grau de dependència igual o superior al grau I.
- Convivència amb fills menors de 18 anys o majors d’edat amb un grau reconegut de dependència igual o superior al grau I.
- Convivència amb cònjuge o assimilat sempre que aquest tingui reconegut o bé un grau de dependència igual o superior al grau I o bé amb una discapacitat intel·lectual o malaltia mental reconeguda.
- Convivència amb altres persones quan aquestes siguin beneficiàries del Servei de suport a l’autonomia en la pròpia llar o del servei d’acompanyament a la vida independent amb un nombre màxim de quatre persones.
- Convivència amb altres persones sense vinculació personal.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
La persona beneficiària rebrà el servei d’una entitat col·laboradora del Programa. La llista d’entitats col·laboradores està a disposició de les persones interessades a la seu dels respectius serveis territorials a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre del Departament corresponents al domicili de la persona sol·licitant.
Pla d'atenció personal
Aquest pla ha de preveure les mancances i els objectius i els indicadors en relació amb les activitats d’organització de la vida quotidiana, així com les competències i habilitats socials de la persona (es valora en quines àrees es necessita suport: comunicació, autocura, gestió de la llar, habilitats socials, ús de la comunitat, autodirecció, salut, competències acadèmiques, oci o treball). El model de pla d’atenció personal es pot trobar al web del Departament.
Aquest pla s’avalua com a mínim cada tres anys, llevat que l’Equip de Valoració i Orientació estableixi un altre període de revisió.
Incompatibilitats/Compatibilitats
Aquest servei és incompatible amb les altres prestacions econòmiques reconegudes a la persona beneficiària en concepte de tercera persona o de naturalesa anàloga a les quals pugui tenir dret per qualsevol dels sistemes de protecció pública o privats complementaris de la Seguretat Social, així com amb les prestacions del Sistema Català de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència.
També és incompatible amb:
- Els serveis residencials i de centre de dia.
- Els serveis d’atenció personal i domiciliària.
- Els serveis residencials, els serveis de centre de dia i els serveis d’atenció personal i domiciliària dels ens locals.
- Els serveis d’atenció personal, domiciliària, de residència o de centre de dia del Programa d’atenció social a les persones amb discapacitat (PUA) per a les persones que encara en són beneficiàries.
- Els ajuts dels programes Viure amb Família, Despeses de la Llar i Necessitats Bàsiques.
- Prestacions i serveis del sistema de dependència.
- Pensió de gran invalidesa de la Seguretat Social.
- Prestació per fill a càrrec amb complement.
Si s’opta pel suport a l’autonomia a la pròpia llar es donarà de baixa la prestació o servei que s’estigui rebent.
La incompatibilitat d’aquestes prestacions o serveis es produeix a partir del moment en què s’aprovi el servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar i no en el moment en què se sol·liciti el nou recurs. Sempre tenint en compte la valoració tècnica del CAD.
Sí que és compatible amb les prestacions, ocupacions i/o serveis següents:
- Pensions de la Seguretat Social contributives i no contributives (PNC).
- Llei d'integració social del minusvàlid (LISMI).
- Ocupacions remunerades per compte aliè o propi.
- Complement de pensió no contributiva.
- Complement de viduïtat.
- Centres de dia dels serveis de rehabilitació comunitària.
- Serveis de centre de dia ocupacionals d’inserció (SOI).
- Servei de centre de dia de teràpia ocupacional (STO).
- Prestació per fill a càrrec.
Aquest servei és compatible amb les mesures de suport a la capacitat jurídica, atès que és una obligació del tutor o tutora fer tot el necessari per aconseguir el màxim grau possible de recuperació de la capacitat del tutelat i, en la mesura del que sigui possible, la seva inserció a la societat.
D’acord amb la disposició addicional quinzena de la Llei 12/2007, d’11 d'octubre, s’habilita als serveis socials a comunicar als serveis de salut les dades de les persones ateses per ambdós sistemes de caràcter identificatiu, de contacte, i les relacionades amb els serveis socials rebuts que puguin tenir repercussió en la salut; i s'habilita als serveis de salut per comunicar als serveis socials les dades de les persones ateses per ambdós sistemes, de caràcter identificatiu, de contacte, i de llur història clínica que puguin tenir afectació en l'autonomia personal per detectar i intervenir en situacions de risc social que puguin requerir l'activació de prestacions socials i que necessitin informació sanitària per fer-se efectives. En ambdós casos, sense ser necessari el consentiment de les persones interessades i amb la finalitat de garantir un procés d'atenció integral i integrada.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
-
Segon pas
Prestació del servei
La gestió d'aquest Programa és a càrrec dels Serveis Territorials del Departament.
La gestió d'aquest Programa és a càrrec dels Serveis Territorials del Departament.
Les persones interessades han de presentar la sol·licitud i un cop verificat que compleixen els requisits, seran derivades a l’Equip de Valoració i Orientació per determinar la idoneïtat o no del servei. En cas d’orientació favorable rebran una resolució de reconeixement del dret al servei i se’ls facilitarà l’enllaç al llistat d’entitats prestadores perquè puguin triar-ne una.
Les persones beneficiàries s’hauran de dirigir a l’entitat triada per tal de rebre el servei.
Aquestes persones s'allotjaran en espais i pisos on rebran el suport professional per part de les entitats col·laboradores acreditades. Aquestes entitats són qui perceben el pagament del servei.
A partir d'un programa individualitzat, dissenyat conjuntament amb les persones beneficiàries, es valorarà en quines àrees necessiten suport, com la comunicació, l'autocura, la gestió de la llar, les habilitats socials, l'ús de la comunitat, l'autodirecció, la salut, les competències acadèmiques, l'oci i/o el treball. D'aquesta manera, se'ls oferirà un suport ajustat a les seves necessitats per aconseguir una millora en les seves capacitats i habilitats.
-
Tercer pas
Rebre el servei
Un cop reconegut el dret d’accés al servei mitjançant la corresponent resolució, la persona beneficiaria haurà de triar l’entitat que vol que li presti el servei d’entre les que s’informen al web del [...]
Un cop reconegut el dret d’accés al servei mitjançant la corresponent resolució, la persona beneficiaria haurà de triar l’entitat que vol que li presti el servei d’entre les que s’informen al web del Departament o als dels seus respectius serveis territorials a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre del mateix Departament corresponents al domicili de la persona sol·licitant, i dirigir-se directament a l’entitat triada.
Quan l’entitat tingui disponibilitat començarà a prestar el servei.