Què has de saber?
L’objectiu de la convocatòria és establir uns requisits mínims i un procés d’acreditació per als agents de Suport a la internacionalització que vulguin potenciar la col·laboració publico-privada en la promoció de l’empresa catalana al món.
El termini de presentació de sol·licituds romandrà obert des del dia 25 de gener de 2023 a les 9:00h fins al dia 3 de març de 2023 a les 14:00h.
- Empreses i professionals
- Entitats
Podran ser beneficiaries de l’acreditació les entitats legalment constituïdes, amb personalitat jurídica pròpia, pública o privada, amb establiment operatiu a Catalunya, que es puguin incloure en una o diverses de les categories previstes per la resolució:
- Entitats de promoció
- Entitats d’assessorament especialitzades en processos d’internacionalització
- Entitats de formació
- Entitats financeres
El termini de presentació de sol·licituds romandrà obert des del dia 25 de gener de 2023 a les 9:00 fins al dia 3 de març de 2023 a les 14:00h.
En cas que la documentació superi els 5MB, s’obrirà automàticament, un cop s’hagi tramès la sol·licitud, un espai i es disposarà de 24 hores per enviar la documentació necessària. Els documents a presentar varien en funció de la categoria d’acreditació. Es pot sol·licitar l’acreditació per una o més categories.
Per accedir al procediment d’acreditació d’agents de suport a la internacionalització caldrà presentar:
- Formulari de sol·licitud, degudament emplenat.
- Declaracions responsables incloses en el formulari de sol·licitud.
- Document acreditatiu de poder per actuar com a representant legal de l’entitat o empresa, en cas que aquest no estigui inscrit al Registre Mercantil.
- Estatuts de l’entitat
Documentació especifica per cada categoria
Entitats de Promoció:
- Declaració del nombre d’associats al corrent de pagament de quotes. En cas de no comptar amb els 100 membres requerits, cal presentar, a més, la documentació acreditativa següent:
- Últim estudi publicat sobre l’estat del sector a Catalunya o, en cas que el darrer estudi tingui més de dos anys d’antiguitat o que no existeixi, declaració jurada de l’entitat conforme es compta amb almenys el 50% d’empreses del sector o que els seus socis representen més del 75% de la facturació del sector a Catalunya.
- Pla d’actuacions d’àmbit internacional del darrer any a la presentació de la sol·licitud.
- Memòries anuals dels últims 5 anys, destacant les activitats i serveis orientats a la internacionalització de les empreses catalanes i el pressupost dedicat a les mateixes.
Entitats d’assessorament especialitzades en processos d’internacionalització:
- Memòries anuals dels últims 5 anys.
- Pla d’actuacions d’àmbit internacional del darrer any a la presentació de la sol·licitud.
- Perfils dels professionals experts en internacionalització dedicats a l’assessorament en comerç internacional on hi consti, entre d’altres informacions, l’enllaç al seu perfil públic de LinkedIn.
- En el cas de comptar amb personal extern: factures justificatives de la col·laboració entre l’entitat i el professional expert en internacionalització
Entitat de Formació:
- Declaració titulacions que s’expedeixen
- Catàleg de formació
Entitats Financeres:
- Catàleg de productes i serveis financers
- Declaració de les delegacions que té a l’exterior i convenis amb d’altres entitats financeres a l’exterior.
En defecte d’Estatuts que recullin el foment de la internacionalització com a finalitat general, Pla d’actuacions de l’entitat que detalli l’estratègia d’actuació que inclogui com a principi general el foment de la internacionalització.
Documents
Requisits generals
Els requisits que han de complir les entitats, són els següents:
- No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes en l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
- Acceptar les condicions de col·laboració del codi deontològic, que es pot consultar al web d’ACCIÓ.
- Complir amb els requisits que consten a l’apartat 1.2 del present Annex, específics per a cada categoria.
Requisits específics per cada categoria
Els requisits específics segons la tipologia d’entitat, són els següents:
1) Entitats de promoció:
- Tipologia: Entitats sense ànim de lucre integrades per empreses i/o professionals amb estructura professionalitzada.
- Col·lectiu: Disposar d’un nombre mínim d’associats de 100 membres, repartits per tot el territori català.
- En cas de no comptar amb el nombre mínim de membres requerits, comptar amb almenys el 50% d’empreses del sector o amb un nombre de socis que representin més del 75% de la facturació del sector a Catalunya.
En tots els casos, els socis s’han de trobar al corrent de pagament de les quotes.
- Àmbit territorial: Tenir establiment operatiu a Catalunya i un àmbit d’actuació de com a mínim el territori català, establerta als seus estatuts.
- Estar al corrent de les obligacions fiscals i la Seguretat Social i no tenir deutes amb la Generalitat.
- Objectiu: El foment de la internacionalització ha de formar part d’un dels principis generals dels estatuts i/o estratègia d’actuació de l’agent. L’entitat ha de comptar amb un Pla d'Actuacions d’àmbit internacional (de caràcter anual) que caldrà presentar a ACCIÓ.
- Experiència: Desenvolupament d’activitats i serveis en l’àmbit de la internacionalització i el comerç exterior amb una experiència mínima de 5 anys demostrada per la Memòria Anual.
- Pressupost: Comptar amb un pressupost anual dedicat al Pla d'Actuacions mencionat anteriorment.
2) Entitats d’assessorament especialitzades en processos d’internacionalització:
- Tipologia: Entitats sense ànim de lucre integrades per empreses i/o professionals amb estructura professionalitzada.
- Àmbit territorial: Tenir establiment operatiu a Catalunya
- Estar al corrent de les obligacions fiscals i Seguretat Social i no tenir deutes amb la Generalitat.
- Experiència: mínim 5 anys desenvolupant activitats i serveis en l’àmbit de la internacionalització i el comerç exterior.
- Personal: Comptar amb un equip específic dedicat a l’assessorament en comerç internacional en nòmina o amb una relació documentada d’un mínim de 450 hores facturades durant el darrer any a la presentació de la sol·licitud. Per a les entitats de comarques d’àmbit metropolità s’exigirà un mínim de 4 professionals, i un mínim de 2 per a les de la resta del territori.
- Requisits personal en nòmina: Els professionals han de comptar amb un interlocutor identificat com a responsable operatiu del Pla d'Actuacions Internacionals, i amb un perfil d’expert públic a LinkedIn que compleixi el que es detalla a continuació:
- Titulació universitària oficial espanyola o d'algun país membre de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), o homologada a Espanya en cas que sigui d'un país tercer i formació específica de 2on o 3er cicle en comerç internacional o com a mínim haver realitzat 100 hores lectives en comerç internacional.
- Mínim 5 anys d'experiència professional en l'àmbit del comerç internacional.
- La formació anterior és substituïble, en cas de no tenir-se, per una experiència professional demostrable d’almenys 10 anys en comerç internacional.
- Requisits personal extern: Tot el personal extern cal que sigui assessor acreditat per ACCIÓ en base a la resolució EMC/1909/2019, de 8 de juliol, i posteriors que resultin vigents.
- Requisits personal en nòmina: Els professionals han de comptar amb un interlocutor identificat com a responsable operatiu del Pla d'Actuacions Internacionals, i amb un perfil d’expert públic a LinkedIn que compleixi el que es detalla a continuació:
3) Entitats de formació:
- Tipologia: Entitats que desenvolupin ensenyament superior reglat de grau universitari, formació professional reglada o per l’ocupació (reglada).
- Àmbit territorial: Tenir establiment operatiu a Catalunya.
- Estar al corrent de les obligacions fiscals i Seguretat Social i no tenir deutes amb la Generalitat.
- Objectiu: Oferir formació reglada de 2on o 3er cicle o per l’ocupació (especialitzada en comerç internacional) de 100 o més hores o crèdits de mínim de 100 hores lectives (dins dels estudis reglats en comerç internacional o relacions econòmiques internacionals).
- Experiència: Desenvolupament d’activitats formatives en l’àmbit de la internacionalització i el comerç exterior amb l’expedició de titulació de grau de 2on o 3er cicle o Certificats de Professionalitat (CPs) en l’àmbit internacional.
4) Entitats financeres:
- Tipologia: Entitats financeres públiques i/o privades.
- Àmbit territorial: Tenir establiment operatiu a Catalunya i un àmbit d’actuació de com a mínim el territori català.
- Estar al corrent de les obligacions fiscals i Seguretat Social i no tenir deutes amb la Generalitat.
- Objectiu: El foment de la internacionalització ha de formar part d’un dels principis generals dels estatuts i/o estratègia d’actuació.
- Experiència: Disposar d’un catàleg de productes i serveis financers i no financers específics en l’àmbit de la internacionalització i el comerç exterior o oficines de representació o convenis amb entitats financeres en destí, que puguin oferir serveis a empreses catalanes en aquests mercats de destí
Passos a fer
-
Primer pas
sol·licitar
Terminis
Del 25/01/2023 al 03/03/2023 -
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Com puc saber si l’Administració ha rebut la meva sol·licitud?
Com puc saber si l’Administració ha rebut la meva sol·licitud?
En fer la sol·licitud, rebreu un acusament de rebuda amb un número que us servirà per identificar el tràmit iniciat.
Quan i com rebré resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució serà de sis mesos comptats a partir de la data en què finalitza el termini per poder presentar la sol·licitud que s’estableix a l’article 3.1 d’aquesta resolució. Transcorregut aquest termini sense que s’hagi notificat la resolució ex-pressa pertinent, s’entendrà desestimada la sol·licitud de l’acreditació per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 55.1.a) de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Puc presentar recurs si no estic d'acord amb la resolució?
Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot impugnar davant l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar de l’endemà de la seva notificació, sens perjudici que, potestativament, es vulgui interposar recurs de reposició en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la seva notificació, de conformitat amb els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i amb l’article 77 de la Llei 26/2010 de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, respectivament.