Què has de saber?
Es tracta d'una acreditació per a les escoles particulars de conducció que vulguin ser acreditades com a centres de formació de qualitat. Amb l’atorgament d’aquest distintiu, es pretén potenciar la millora de la qualitat de la formació dels futurs conductors oferint-los una formació teòrica i pràctica centrada en coneixements, habilitats i actituds que tingui en compte els factors de risc i les mesures de prevenció per a una mobilitat més segura i sostenible.
Per fer tràmits telemàtics cal disposar de certificat digital.
Organisme responsable
A les escoles particulars de conducció de Catalunya.
Es pot sol·licitar en qualsevol moment. L'acreditació té una vigència de 5 anys renovables per períodes de 5 anys, sempre que compleixi els requisits esmentats.
Les escoles acreditades han de presentar anualment davant l’SCT una memòria d’activitats.
El titular o representant legal ha de presentar la sol·licitud en model normalitzat a les oficines del Servei Territorial de Trànsit de la demarcació on s’ubicarà l’escola.
No s’admetrà la presentació de la sol·licitud per fax ni per correu electrònic.
Quina documentació cal adjuntar
Juntament amb la sol·licitud, s’ha d’adjuntar la documentació següent:
- Relació de material didàctic de què disposa l’escola i que s’adapta a les especificacions de l’apartat 1.2 de l’annex 2.
- Certificat expedit per l’escola segons el qual ha impartit la formació que acrediti que el director ha fet la formació específica que s’indica al punt a) de l’apartat 3.2 de l’annex 2.
- Certificat expedit per l’escola segons el qual ha impartit la formació que acrediti que el professor o professors que han d’impartir els cursos de seguretat viària han fet la formació complementària recollida al punt a) de l’apartat 3.1 de l’annex 2.
- Programació de la formació teòrica i pràctica que inclogui els cursos de seguretat viària adreçats a preconductors, d’acord amb l’apartat 2 de l’annex 2, i els continguts mínims que estableix l’annex 3.
- Declaració responsable del director docent de l’autoescola segons la qual s’han impartit un mínim de 3 cursos de seguretat viària adreçats a preconductors, amb indicació de les dates i l’horari.
Cal tenir en compte que quan la documentació acreditativa d’algun dels requisits estigui en poder de l’SCT no caldrà que l’interessat aporti la documentació esmentada.
No obstant això, en qualsevol moment, l’SCT podrà requerir al sol·licitant la documentació original per comprovar-ne el contingut o aclarir possibles deficiències.
Quan el tràmit es faci de manera presencial, cal aportar l’original o fotocòpia compulsada d’aquesta documentació.
1. Elements materials
Locals:
- Aules d'1,5 metres per alumne (mínim 20 metres quadrats).
- Climatització fred i calor i il·luminació adequada.
- Disposar d’una zona de recepció diferenciada de l'aula o aules i del despatx de direcció o la sala de juntes o de tutoria.
- El mobiliari i la disposició de les aules han de permetre les dinàmiques de grup.
Com a norma general, els locals de totes les seccions de l'escola han de complir aquests requisits.
Material didàctic:
- Material audiovisual i interactiu i mitjans per reproduir-lo.
- Material per impartir cursos de sensibilització adreçats a preconductors.
- Material que inclogui dades sobre accidentalitat.
Vehicles:
- Turismes: fins a 6 anys d'antiguitat i equipats amb tecnologia de seguretat (com a mínim un per secció).
- Renovació de vehicles de baix consum o vehicles híbrids o elèctrics i última tecnologia de sistemes de seguretat activa i passiva.
- Disposar d'un pla de manteniment.
2. Programa formatiu
- Formació teòrica: incloure un curs específic de seguretat viària adreçat a preconductors i preconductores per reduir els factors de risc segons el programa que fixa l’annex 3 del Decret. S’ha d’aplicar com a mínim al 40% de l’alumnat que ha obtingut el permís durant l’any.
- Formació pràctica: entre els objectius d’aquesta formació, cal incloure-hi destreses, valors, hàbits de seguretat i reflexió sobre situacions reals. La programació de les classes ha d’incloure l’atenció als factors de risc en general i a les conductes de risc detectades en la formació teòrica.
- Avaluació contínua dels i de les alumnes i seguiment a mitjà i llarg termini (6 mesos des de l’obtenció del permís).
3. Formació del personal docent i directiu
L’escola ha de disposar d’un pla de formació intern que prevegi les necessitats formatives i de reciclatge del seu personal.
El personal docent ha de disposar de la formació complementària per impartir els cursos de seguretat viària adreçats a persones preconductores i fer un reciclatge de 8 hores cada 5 anys. Les escoles han de disposar, com a mínim, d’un professor o professora amb aquesta formació per secció. Aquesta formació és la següent:
- El personal docent amb certificat de professor o professora expedit per l’SCT o formació per als cursos de permís per punts posterior al 2010: 15 hores.
- El personal docent amb certificat de professor o professora expedit per l’SCT (a partir de la convocatòria del 2005) o formació per als cursos de permís per punts anterior al 2010: 30 hores.
- Professors o professores que no disposin d’aquesta formació: 60 hores.
Sessions formatives d'actualització de les matèries específiques, amb periodicitat anual.
Reciclatge i formació contínua en matèries complementàries com CAP, SIMS, conducció eficient, gestió de flotes, amaxofòbia, formació en relació amb circulació, seguretat viària i gènere o altres de relacionades. Aquest reciclatge s’haurà de fer cada cinc anys. L’escola ha de disposar d’un pla de formació intern.
Directors o directores: formació específica de 15 hores.
Beneficis:
- Reducció del 50% de les taxes en les modificacions del règim de funcionament de les escoles particulars de conductors/ores acreditades.
- Dret d’ús del distintiu que estableix l’annex 1 del Decret en tots els elements identificatius de l’escola i que l’acredita com a centre de formació de qualitat.
- Constar com a centre de formació de qualitat, si escau, a les campanyes institucionals de l’SCT relacionades amb la formació viària.
- Accés a les activitats teòriques i pràctiques desenvolupades per l’SCT que s’adrecin a alumnes d’escoles acreditades.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Normativa d'ús del distintiu AeQ
1. Placa
Placa de metacrilat o vinil de 390 mm d’amplada x 150 mm d’alçada i amb el logotip de l’SCT i la identificació bàsica de la Generalitat. A aquest efecte, les escoles particulars de conductors/ores en poden encarregar la confecció a qualsevol subministrador.
2. Papereria i comunicacions
A totes les comunicacions de l'autoescola, digitals o en paper, o de senyalització, el distintiu AeQ pot acompanyar la marca o el logotip de l'autoescola, però no l'ha de substituir.
El distintiu AeQ no ha d'aparèixer sol en aquestes comunicacions, com si fos la marca de l'autoescola, sinó sempre en una posició suplementària, a la dreta o sota la marca o el logotip de l'autoescola.
La reproducció del distintiu AeQ ha de ser proporcional al logotip o la marca de l'autoescola, sempre que sigui possible, ha de tenir la mateixa amplada o alçada que el logotip o la marca de l'autoescola (cal respectar, en tot cas, la reducció mínima del distintiu).
La reducció mínima del distintiu és de 9,5 cm d'amplada.
Només poden fer servir aquest distintiu les autoescoles acreditades com a centres de formació de qualitat pel Servei Català de Trànsit.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
L’SCT organitzarà periòdicament cursos de 15, 30 i 60 hores per tal que el personal docent i directiu de les escoles que vulguin obtenir l’acreditació de qualitat facin la formació [...]
L’SCT organitzarà periòdicament cursos de 15, 30 i 60 hores per tal que el personal docent i directiu de les escoles que vulguin obtenir l’acreditació de qualitat facin la formació específica requerida.
Les escoles interessades a formar el seu personal docent i directiu han d’emplenar el full de preinscripció i presentar-lo telemàticament fent servir el formulari de petició genèrica adreçat al Servei Català de Trànsit o bé enviar-lo a l’adreça de correu electrònic següent: formacioviaria@gencat.cat.
L’assignació a un curs es farà per ordre de petició. Els cursos s’organitzaran només si hi ha un nombre d’alumnes suficient.
El Servei Català de Trànsit es posarà en contacte amb les escoles, a través del correu electrònic, per comunicar-los l’assignació a un curs, les dates de realització i el procediment d’inscripció.
Les llistes de persones preinscrites es renovaran cada any, de manera que, passat un any des de la sol·licitud, aquesta quedarà arxivada, tret que la persona interessada hagi fet una nova sol·licitud en què manifesti el seu interès.
Si una persona sol·licitant és convocada a fer el curs i rebutja assistir-hi, s'avisarà la següent persona interessada i s’arxivarà la sol·licitud definitivament.
És obligatori mantenir actualitzades les dades de contacte, en especial el correu electrònic, ja que en el cas que no es pugui localitzar la persona sol·licitant s’arxivarà la seva sol·licitud i s’avisarà la següent persona sol·licitant.
En el moment de ser seleccionat per participar en un curs, s’haurà d’acreditar el compliment dels requisits necessaris per fer-lo. Les instruccions i els impresos es lliuraran a la persona interessada al correu electrònic que hagi facilitat en la preinscripció.
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
El termini màxim per dictar la resolució i notificar-la és de 3 mesos a comptar des de l'endemà de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat resolució [...]
El termini màxim per dictar la resolució i notificar-la és de 3 mesos a comptar des de l'endemà de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat resolució expressa la sol·licitud s'ha d'entendre estimada.