Què has de saber?
ACCIÓ vol donar visibilitat i confiança als nous instruments financers alternatius a la banca que han sorgit en els darrers temps. Ho fa a través d’un procés d’acreditació d’entitats de finançament alternatiu que facilitin una millor gestió financera i augmentin les opcions de finançament de les empreses catalanes. Això els permetrà gaudir d’un mix de finançament més diversificat i, als inversors, invertir en economia real de manera directa.
El termini de presentació de les sol·licituds per ser acreditada com a entitat de finançament alternatiu romandrà obert 20 dies hàbils, des de l’endemà de la publicació de la present Resolució.
- Ciutadania
- Empreses i professionals
Entitats legalment constituïdes, amb personalitat jurídica pròpia, pública o privada
S’estableixen diferents categories d’entitats de finançament alternatiu:
- Finançament col·lectiu d’inversió: inversors i microinversors obtenen participacions en el capital d’empreses a través d’un punt de trobada online.
- Finançament col·lectiu de préstec: inversors i microinversors presten diners, en forma de préstec amb un tipus d’interès i un calendari de repagament, a empreses a través d’un punt de trobada online.
- Descompte de factures: inversors i microinversors presten diners, a través del descompte d’efectes comercials, a empreses a través d’un punt de trobada online.
- Xarxes d’Inversors Privats: inversors obtenen participacions en el capital d’empreses a través d’un punt de trobada físic, habitualment en el format de fòrum d’inversió o reunió. A vegades en línia, però el procés no està majoritàriament digitalitzat i el grup d’inversors no acostuma a ser molt nombrós.
El termini de presentació de les sol·licituds per ser acreditada com a entitat de finançament alternatiu romandrà obert 20 dies hàbils, des de l’endemà de la publicació de la present Resolució.
En cas que la documentació superi els 5MB, s’obrirà automàticament, un cop s’hagi tramès la sol·licitud, un espai i es disposarà de 24 hores per enviar la documentació necessària. Els documents a presentar varien en funció de la categoria d’acreditació. Es pot sol·licitar l’acreditació per una o més categories.
Als efectes de verificar el compliment dels requisits exigits s’haurà d’adjuntar, en el formulari de sol·licitud d’acreditació, la documentació detallada en aquest punt 2, en format ZIP. Les sol·licituds es consideraran com a degudament formalitzades en el moment en què s’enviï el formulari Web que inclourà la documentació acreditativa.
Documentació general:
- Document acreditatiu de poders per actuar com a representant legal de l’entitat sol·licitant en cas que aquesta no estigui inscrita al Registre mercantil.
- Estatuts de l’entitat o equivalent.
- Model Excel de Capacitat de gestió del perfil de la persona responsable de la gestió, disponible a la web http://accio.gencat.cat, degudament omplert.
- Declaració responsable signada pel representant legal, garantint la veracitat de les dades detallades a l’Excel Capacitat de gestió del perfil de la persona responsable de la gestió.
- Detall de les operacions tancades i el seu import. Caldrà emplenar les dades dels anys 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 i 2020, seguint el model d’indicadors dels annexos disponibles a la web http://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/processos-acreditacio/entitats-financament-alternatiu/. Tota aquella informació que ja estigui en mans d’ACCIÓ en el moment de la presentació de la sol·licitud, no serà necessari tornar-ho a aportar, sempre que aquestes segueixin sent vigents.
En el cas que algun dels documents sol·licitats ja hagi estat presentat en convocatòries anteriors d’ACCIÓ, no caldrà presentar-lo en aquesta convocatòria sempre que el sol·licitant presenti una declaració responsable en la qual s’especifiqui de quin/s document/s es tracta, la data en què es van presentar a ACCIÓ, i s’hi faci constar que continua essent vigent.
En el cas que s’hagin produït modificacions en la documentació presentada, hagi prescrit el seu període de vigència o hagin transcorregut més de 5 anys des de la finalització del procediment pel qual es va lliurar, s’ha de presentar necessàriament la nova documentació.
Documents
Els requisits per a l’acreditació de les entitats de finançament alternatiu són:
- Ser una entitat amb personalitat jurídica pròpia, pública o privada.
- Capacitat de gestió: tenir una persona responsable per a portar a terme la gestió de la plataforma o xarxa.
- Estar realitzant operacions de forma regular i haver realitzat operacions en empreses amb establiment operatiu a Catalunya amb un mínim de 3 operacions finançades tancades en el cas de les xarxes d’inversors privats, 5 en el cas del Finançament col·lectiu d’inversió, 20 en el cas del Finançament col·lectiu de préstec, 100 en el cas del Descompte de factures, entre l’1 de gener de 2015 i la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la present Resolució.
- Que l’import total de les inversions finançades en empreses amb establiment operatiu a Catalunya sigui de 300.000 euros en el cas de les xarxes d’inversors privats i 1.000.000 en el cas del Finançament col·lectiu d’inversió, Finançament col·lectiu de préstec i Descompte de factures entre l’1 de gener de 2015 i la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la present Resolució.
- Tenir un mínim de 20 inversors registrats a la seva plataforma o xarxa a la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la present Resolució.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Complir les obligacions tributàries davant la Generalitat de Catalunya, les obligacions socials amb la Seguretat Social, així com no tenir deutes amb ACCIÓ ni amb les seves empreses participades
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 05/01/2021 al 02/02/2021 -
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan i com rebré resposta de l'Administració?
Quan i com rebré resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució serà de sis mesos comptats a partir de la data en què finalitza el termini per poder presentar la sol·licitud que s’estableix a l’article 3.1 d’aquesta resolució. Transcorregut aquest termini sense que s’hagi notificat la resolució ex-pressa pertinent, s’entendrà desestimada la sol·licitud de l’acreditació per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 55.1.a) de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Puc presentar recurs si no estic d'acord amb la resolució?
Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot impugnar davant l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar de l’endemà de la seva notificació, sens perjudici que, potestativament, es vulgui interposar recurs de reposició en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la seva notificació, de conformitat amb els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i amb l’article 77 de la Llei 26/2010 de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, respectivament.