Què has de saber?
L'adopció és un procés legal, psicològic i social d'integració plena i definitiva d'un infant en el si d'una família en la qual no ha nascut. Aquesta mesura de protecció infantil crea una relació paternofilial amb els mateixos efectes legals que la paternitat biològica, alhora que desapareixen els vincles jurídics amb la família d'origen, sempre en benefici de l'infant.
L'infant adoptat s'integra en la família en la qual no ha nascut amb els mateixos drets i deures que un fill biològic. I més enllà del procés legal, es creen vincles afectius entre l'infant i la família adoptiva. Decidir adoptar un infant ha de ser el resultat d'una reflexió profunda i responsable.
Per iniciar el procés d'adopció, és obligatori que la família o persona interessada assisteixi a una sessió informativa prèvia amb l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA). Reserva dia i hora per a la sessió informativa sobre adopcions a través del formulari.
En aquests moments, a Catalunya s'aplica la Resolució BSF/1871/2011, de 19 de juliol, de suspensió transitòria dels processos de valoració per a l'adopció de menors de Catalunya. En cap cas s'arxivaran les sol·licituds referides a l'adopció a Catalunya d'infants amb necessitats especials.
A les persones i famílies, amb residència habitual a Catalunya, que vulguin adoptar un infant i que hagin assistit a una sessió informativa prèvia.
La pots sol·licitar en qualsevol moment.
Mentre sigui vigent la suspensió transitòria dels processos de valoració de les famílies per a l'adopció d'infants a Catalunya (Resolució BSF/1871/2011), es podrà presentar la sol·licitud d'adopció a Catalunya sense necessitat de cap documentació.
- Les famílies han de tenir plena capacitat d'obrar.
- Els adoptants han de ser majors de 25 anys, excepte si es tracta de l'adopció del fill del cònjuge o de la parella estable o de parents orfes, i tenir com a mínim 14 anys més que la persona adoptada.
- Només es permet l'adopció per més d'una persona si els adoptants són cònjuges o membres d'una parella estable. En aquests casos, n'hi ha prou que un dels adoptants tingui 25 anys o més.
No has de pagar cap taxa per a aquest tràmit.
Situació actual
La Disposició addicional segona del Decret 127/1997 de 27 de maig, pel qual es modifica parcialment el Decret 2/1997, de 7 de gener, d’aprovació del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, permet interrompre transitòriament els processos de valoració de les persones que sol·liciten adoptar menors tutelats per la Direcció General de Prevenció i Protecció a la Infància i l'Adolescència. Aquesta interrupció es fa segons la proporció entre el nombre de sol·licituds considerades idònies i el nombre de menors disponibles per ser adoptats, per evitar que la valoració d’idoneïtat perdi validesa amb el temps.
Actualment, a Catalunya, el nombre de famílies valorades positivament i inscrites al Registre de famílies supera amb escreix el nombre d'acolliments fets l'any anterior. Per tant, d'acord amb el Decret 127/1997 de 27 de maig i la Resolució BSF/1871/2011, de 19 de juliol, que suspèn temporalment els processos de valoració per a l’adopció de menors a Catalunya:
- S'admeten sol·licituds d'adopció d'un infant tutelat per la Generalitat de Catalunya, però aquestes quedaran en situació de suspensió transitòria.
- L'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció no tramitarà els processos de formació i valoració d'aquestes sol·licituds, tot i que mantindran l'ordre de registre.
- Segons la Resolució BSF/1871/2011, no s’interrompran els processos de valoració de sol·licituds d’adopció de menors amb necessitats especials per raó de l’edat, problemes de salut, discapacitats físiques, psíquiques i grups de germans.
Temps d'espera
Un cop obtinguda la Resolució d'idoneïtat, el temps d'espera abans no s'assigni en adopció un infant de Catalunya depèn de les variables següents:
- El nombre de famílies seleccionades.
- L'oferiment de les persones sol·licitants.
- Les necessitats dels infants susceptibles d'adopció.
Actualment, el nombre de famílies valorades idònies que desitgen un infant de zero a tres anys sense problemàtica específica és molt superior als infants susceptibles d'adopció.
Assignació de l'infant
Quan és el moment, l'ICAA proposa a la família sol·licitant un infant en concret. La família rep la informació bàsica relativa a l'infant que li han assignat.
Després de l'acceptació s'inicia progressivament la relació de l'infant amb la família, període d'adaptació que conclou amb l'inici de la convivència.
Durant un temps, la situació és d'acolliment preadoptiu, pas previ a l'adopció.
L'adopció plena s'assoleix mitjançant una resolució judicial.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Els formularis de sol·licitud han estat finançats per la Unió Europea - NextGenerationEU.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Pots consultar l'estat del tràmit:
Pots consultar l'estat del tràmit:
- A l'Àrea privada (amb idCAT Mòbil o certificat digital).
- A l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb el codi identificador (ID) del tràmit i el DNI/NIF).

Tràmits relacionats