Què has de saber?
L'objecte de la convocatòria Beatriu de Pinós és atorgar ajuts en règim de concurrència competitiva, destinades a finançar la contractació i la incorporació de personal investigador postdoctoral al sistema de ciència i tecnologia de Catalunya.
Contactes:
- Marta Renato (marta.renato@gencat.cat) Tel. 93.781.97.89;
- Montse Boada (montse.boada@gencat.cat) Tel. 93.268.77.21
El termini de presentació de sol·licituds provisionals per a les persones investigadores candidates començarà l’endemà de la data de la publicació d’aquesta Resolució al DOGC i finalitzarà el dia 4 de febrer de 2025 a les 14:00:00 h, hora local de Barcelona.
Podeu consultar la guia per redactar un CV narratiu (v1.1).
El termini de les institucions per confirmar o rebutjar la presentació de les sol·licituds provisionals és des del dia 14 de febrer i fins al dia 28 de febrer de 2025.
IMPORTANT: Tots els tràmits d'aquesta convocatòria només es poden fer per mitjans electrònics.
Resolució: Un cop transcorregut un temps des de la resolució de la convocatòria, l’enllaç de l’e-tauler ja no estarà disponible. Podreu consultar la relació de persones beneficiàries al portal de transparència
Justificació: els formularis i documents de justificació estan disponibles a les pàgines de les convocatòries corresponents: BP 2020, BP 2021, BP 2022, BP 2023
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
Es poden beneficiar d’aquests ajuts les universitats del sistema universitari de Catalunya, els centres de recerca, les fundacions hospitalàries i les tres grans infraestructures del sistema de recerca de Catalunya: el Sincrotró Alba del Consorci CELLS, el supercomputador MareNostrum del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica. Totes les entitats beneficiàries han de tenir una seu operativa a Catalunya
Queden exclosos d'aquests ajuts els parcs científics i tecnològics, els centres tecnològics, els centres de suport a l’activitat tecnològica i els centres de difusió tecnològica.
El termini de presentació de sol·licituds provisionals per a les persones investigadores candidates començarà l’endemà de la data de la publicació d’aquesta Resolució al DOGC i finalitzarà el dia 4 de febrer de 2025 a les 14:00:00 h, hora local de Barcelona.
El termini de les institucions per confirmar o rebutjar la presentació de les sol·licituds provisionals és des del dia 14 de febrer fins al dia 28 de febrer de 2024.
Les persones candidates de qualsevol nacionalitat han de complir amb els requisits següents:
a) Haver obtingut el títol de doctor entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2022 (s’entén com a data d’obtenció del doctorat la data de lectura i aprovació de la tesi).
El període d’obtenció del títol de doctorat pot ser entre l’1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2022 si es justifica durant aquest període qualsevol dels supòsits següents:
- Haver gaudit d’un període de baixa per maternitat o paternitat.
- Haver tingut a càrrec menors de 6 anys.
- Haver tingut a càrrec persones amb una discapacitat física, psíquica o sensorial legalment reconeguda.
- Haver patit una malaltia greu o un accident que requereixi una intervenció de cirurgia major o un tractament en un centre hospitalari i que provoqui la incapacitació temporal per a l’ocupació o l’activitat habitual de la persona durant un període continuat mínim de 6 mesos. En queden exclosos els tractaments de cirurgia menor i cirurgia ambulatòria i els tractaments de rehabilitació duts a terme fora del sistema hospitalari.
- Ser una persona investigadora que tingui reconegut l’estatus de persona refugiada segons la Convenció de Ginebra de 1951.
- Haver patit qualsevol de les situacions previstes a l’article 1 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
b) Tenir, en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds (primera fase), un mínim de 2 anys d’experiència postdoctoral fora de l’Estat espanyol. Aquesta experiència postdoctoral, independentment del tipus de vinculació, es pot haver dut a terme en institucions diferents, sempre que el període total d’estada postdoctoral sigui, com a mínim, de 2 anys.
c) Complir amb la regla de mobilitat següent: no haver residit a l’Estat espanyol més de 12 mesos en els darrers 3 anys anteriors a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds (primera fase). Tampoc no es compleix la regla de mobilitat si s’ha treballat a l’Estat espanyol més de 12 mesos en els darrers 3 anys anteriors a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En el cas de les organitzacions que mitjançant un conveni aplicable a l’Estat espanyol tingui la consideració d’extraterritorial a aquests efectes no haver treballat a la institució més de 12 mesos en els darrers 3 anys anteriors a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En el cas del personal investigador refugiat, la regla de mobilitat s’aplica a partir de la data d’obtenció del reconeixement oficial de persona refugiada segons la Convenció de Ginebra de 1951.
Es reserva un dels ajuts a persones candidates amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% expedida per l’equip de valoració i orientació dels centres d’atenció a les persones amb diversitat funcional de la Generalitat de Catalunya o equivalent. En cas que cap persona no opti a aquest ajut, aquest es reassignarà procurant una distribució equilibrada per àmbits en funció de les sol·licituds presentades.
Les persones que optin a aquesta plaça ho hauran de fer constar i aportar la documentació acreditativa en el moment que l’AGAUR la requereixi. En cas que aquesta documentació estigui redactada en un idioma diferent al català, castellà o anglès, caldrà aportar també una traducció jurada a alguna d’aquestes llengües. La no acreditació del grau de discapacitat implicarà el tractament de la sol·licitud com a ordinària. Les persones que optin a aquesta plaça hauran de complir els requisits previstos en l’apartat 4.1 d’aquestes bases reguladores.
Les persones candidates que estiguin gaudint o que hagin gaudit (totalment o parcialment) d’un ajut Beatriu de Pinós no poden presentar-se a una nova convocatòria d’aquests ajuts.
Les persones responsables de la sol·licitud han de complir amb els requisits següents en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds:
Tenir una vinculació estatutària, laboral o mitjançant un conveni d’adscripció amb l’entitat beneficiària de l’ajut. Aquesta vinculació ha de garantir la supervisió de la persona candidata durant els tres anys de l’ajut.
A l’efecte d'aquests ajuts, es considera que no compleixen aquest requisit el personal amb dedicació a temps parcial, el personal en situació d'excedència, el professorat visitant i el professorat emèrit.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Període d'execució i durada
Els ajuts concedits tenen una durada de 3 anys.
Les entitats beneficiàries dels ajuts han d’incorporar la persona candidata i formalitzar el contracte d’acord amb la normativa vigent corresponent dins del període comprès entre la data de publicació de la resolució de concessió al tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (<https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html>) i l’1 de març de 2026.
Quantia de l'ajut
L’import de l’ajut per a la contractació del personal investigador és de 161.400,19 euros (cent seixanta un mil quatre-cents euros amb dinou cèntims). Aquesta quantitat finança el cost de cada contracte durant el temps que preveu aquesta convocatòria i inclou la retribució que ha de percebre el personal investigador i la quota patronal de la Seguretat Social. La retribució mínima que hauran de rebre les persones investigadores contractades, que s’haurà d’indicar en cada contracte, serà de 36.480,00 euros bruts anuals (trenta-sis mil quatre-cents vuitanta euros).
Els ajuts concedits se sotmeten al règim fiscal vigent en el moment de l’atorgament.
Addicionalment, l’ajut també compta amb un import per als costos d’indemnització per finalització del contracte per expiració del temps acordat, amb un import equivalent al previst per als contractes de durada determinada a l’article 49 del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, amb un màxim de 3.648,00 euros per ajut (tres mil sis-cents quaranta-vuit euros).
L’import de l’ajut complementari és de 12.000,00 euros (dotze mil euros). Aquest ajut s’adreça exclusivament a les accions que implementi la persona candidata durant el període de gaudi del contracte objecte de l’ajut i que ha de gestionar la mateixa entitat beneficiària. Aquest ajut complementari pot incloure els conceptes següents:
a) Activitats de formació i capacitació, com la realització de cursos de formació relacionats tant amb l’àmbit científic com amb la capacitació professional (aspectes de gestió, organització, emprenedoria, divulgació i comunicació científica, competències transversals, etc.).
b) Accions destacades de recerca, com l’assistència i la participació en conferències i congressos, la realització de treballs de camp o d’estades de recerca de curta durada a l’estranger.
c) Despeses directament relacionades amb les activitats de recerca desenvolupades per la persona candidata, com l’assistència a trobades i reunions internacionals, les subscripcions a associacions científiques, la compra de material bibliogràfic o de material fungible d’oficina i de laboratori, els serveis cientificotècnics especialitzats que no es puguin realitzar dins de la mateixa entitat d’acollida o l’adquisició de programari específic.
d) També s’hi poden incloure les despeses relacionades amb la publicació en revistes científiques i el dipòsit de resultats i dades, inclosos els serveis tècnics de revisió, traducció i adaptació d’aquests.
e) Despeses associades a drets de propietat intel·lectual.
f) Un aparell informàtic (tipus ordinador personal o tauleta) destinat a les activitats de recerca i formació de la persona candidata durant el període de gaudi de l’ajut.
Les despeses derivades de la compra d’equipament d’oficina i equipament cientificotècnic, inclosos els ordinadors de tota mena excepte l’especificat en el punt f) d’aquesta base i els serveis tècnics d’instal·lació, de manteniment o reparació d’equipament d’oficina i d’equipament cientificotècnic o informàtic, les ha d’assumir l’entitat receptora i no poden constituir costos elegibles d’aquest ajut complementari.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar l'ajut
Les sol·licituds s’han de presentar per mitjans telemàtics en dues fases i s’han d’acompanyar amb la documentació que preveuen aquestes bases:
Terminis
Del 18/12/2024 al 04/02/2025Les sol·licituds s’han de presentar per mitjans telemàtics en dues fases i s’han d’acompanyar amb la documentació que preveuen aquestes bases:
a) Primera fase (presentació de sol·licituds provisionals per part de les persones candidates):
La sol·licitud provisional l’ha de presentar la persona candidata o la persona investigadora responsable per via electrònica a través de l'apartat “Tràmits” del web de la Generalitat de Catalunya (<http://web.gencat.cat/ca/tramits/>) seguint les instruccions que s’hi indiquen.
En el marc d’aquestes bases, una persona candidata i una persona investigadora responsable només poden constar com a tals en una sola sol·licitud per a cada convocatòria.
L’imprès de sol·licitud normalitzat consta d’un formulari general i d’un document annex normalitzat que s’ha d’adjuntar al formulari.
És imprescindible presentar el formulari específic amb el document annex segons el model normalitzat de la convocatòria corresponent per poder passar a la fase d’avaluació.
Els projectes es presentaran preferentment en anglès per a la seva avaluació.b) Segona fase (a realitzar per l’entitat beneficiària de l’ajut):
Per accedir a la segona fase, és imprescindible que les entitats sol·licitants hagin signat prèviament el conveni per al tractament de dades de caràcter personal en el marc de les convocatòries que gestiona l’AGAUR i per a l’accés a la seva aplicació de gestió d’ajuts (BOGA).
Un cop transcorregut el termini de presentació de sol·licituds provisionals (primera fase), s’obrirà un termini perquè les entitats sol·licitants de l’ajut accedeixin a l’aplicació de gestió d'ajuts de l’AGAUR (BOGA) per confirmar o rebutjar la presentació de les sol·licituds presentades per les persones candidates (segona fase).
Per confirmar la sol·licitud provisional cal que la persona representant legal de l’entitat signi el document de confirmació que genera BOGA i el presentin a l’AGAUR mitjançant un altre registre electrònic oficial vàlid.
Per continuar amb el tràmit, és imprescindible que la sol·licitud i la declaració acreditativa degudament signades es presentin al registre electrònic de l’AGAUR dins del termini previst a la convocatòria.Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Presentació de sol·licituds provisionals: No cal que disposeu d'idCATMòbil o certificat digital.
-
Segon pas
Resposta de l’Administració
Quan es rep la resposta?
Quan es rep la resposta?
El termini legal màxim de resolució és de sis mesos a partir de la publicació de la convocatòria al DOGC. Un cop hagi transcorregut aquest termini sense resolució expressa, l'ajut sol·licitat s'entén desestimat per silenci.
Quina resposta es rep i com?
Prèviament a la concessió dels ajuts, l’òrgan instructor ha de resoldre sobre la inadmissió o el desistiment de la sol·licitud, les quals es notificaran a la persona interessada mitjançant la publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat.
La resolució de concessió serà notificada a les persones interessades mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
Es pot presentar un recurs?
La resolució de concessió indicarà els recursos que s'hi poden interposar. -
Tercer pas
Enviament de documents
Els documents requerits s'enviaran (amb signatures electròniques) a través d’un dels següents registres electrònics i en aquest ordre de preferència:
- Tràmit associat a un expedient AGAUR (aportació documentació i altres peticions) amb signatura de persona física i sempre que s’identifiqui el núm. d’expedient correctament (any(espai)BP(espai)expedient, per exemple, 0000 BP 00000) per a que es bolqui bé al nostre programa de gestió BOGA (Back Office Gestió d’Ajuts).
- EACAT (si l'entitat beneficiària està registrada com a ens).
-
Quart pas
Acceptar l'ajut
L'acceptació de l'ajut s'ha de formalitzar mitjançant un model normalitzat signat per la persona representant legal de l'entitat beneficiària, en el qual s'han de comprometre a complir les bases [...]
L'acceptació de l'ajut s'ha de formalitzar mitjançant un model normalitzat signat per la persona representant legal de l'entitat beneficiària, en el qual s'han de comprometre a complir les bases reguladores i la convocatòria corresponent.
A més del document d'acceptació, cal aportar la documentació següent:
a) Una còpia del DNI, el passaport o el NIE de la persona candidata. Si el número d’identificador ha canviat respecte al que es va presentar a la sol·licitud, caldrà presentar una còpia tant del vigent com el que hi constava a la sol·licitud.
b) Una còpia del títol de doctorat o del resguard de la sol·licitud d’expedició del títol de doctorat de la persona candidata. Si escau, un document on consti la data de lectura de la tesi (s’entén com a data d’obtenció del doctorat, la data de lectura i aprovació de la tesi).
c) Si escau, la documentació preceptiva de la persona candidata d’haver gaudit de la baixa maternal, del permís de paternitat o de la dedicació a fills menors de 6 anys, a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o a persones més grans de 65 anys que depenen de la persona candidata i que requereixen una dedicació especial, o bé haver patit una malaltia greu o un accident que requereixi una intervenció de cirurgia major o un tractament en un centre hospitalari i que provoqui la incapacitació temporal per a l’ocupació o l’activitat habitual de la persona durant un període continuat mínim de 6 mesos.
d) Un escrit que certifiqui les estades postdoctorals desenvolupades fora de l’Estat espanyol, en el qual s’indiquin les dates en què s’han dut a terme aquestes estades. Aquesta certificació ha d’anar signada per la persona responsable que ha tutelat l’estada, o bé per un representant de l’entitat d’acollida, que pot ser la persona representant legal, la gerència o la direcció de recursos humans.La condició de beneficiari s’obté en el moment d’acceptar l’ajut. S’entén que renuncien tàcitament a l’ajut les entitats que no hagin presentat el document d’acceptació i la resta de documentació dins del termini i en les condicions que preveuen les bases reguladores i la convocatòria corresponent, sense necessitat de requeriment previ.
-
Cinquè pas
Incorporar a la persona candidata
Les entitats beneficiàries dels ajuts han d'incorporar la persona candidata i formalitzar el contracte d'acord amb la normativa vigent corresponent dins del període comprès entre la data de [...]
Les entitats beneficiàries dels ajuts han d'incorporar la persona candidata i formalitzar el contracte d'acord amb la normativa vigent corresponent dins del període comprès entre la data de publicació de la resolució de concessió al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i la data prevista a la convocatòria.
En el termini de dos mesos a partir de l’endemà de fer-se efectiva la incorporació, s'haurà de presenta el document normalitzat i la següent documentació:
a) La còpia del contracte signat, en què figuri la retribució anual bruta, la durada i les dates del contracte i el lloc de prestació dels serveis del doctor o la doctora
b) Si el projecte de recerca inclou algun aspecte que ha de ser sotmès a valoració ètica, una còpia de l’informe de resultat favorable emès pel comitè d’ètica corresponent i vinculat a l’entitat d’acollida. Si en el moment de la incorporació a l’entitat no es disposa d’aquest informe, la persona candidata haurà de declarar que ha iniciat el tràmit i la data prevista d’obtenció.
-
Sisè pas
Acreditació de la contractació i pagament de l’ajut:
El pagament de l’ajut s’efectuarà mitjançant transferència bancària al compte indicat per l’entitat beneficiària.
El pagament de l’ajut s’efectuarà mitjançant transferència bancària al compte indicat per l’entitat beneficiària.
1. Pagament del 50% de l’ajut per a la contractació de la persona candidata i el pagament del 100% de l’ajut complementari s’han de tramitar en el moment en què l’entitat receptora certifica la incorporació del personal investigador contractat, en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de fer-se efectiva, mitjançant la documentació requerida a la base reguladora 22.
2. El segon pagament és del 30% de l’ajut per a la contractació de la persona candidata i s’ha de tramitar en el moment en què l’entitat beneficiària de l’ajut presenta a l’AGAUR la memòria cientificotècnica de seguiment, d’acord amb el que disposa la base reguladora 26.
3. El pagament restant del 20% de l’ajut per a la contractació de la persona candidata, i, si escau, del 100% de la indemnització fi d’obra s’efectuarà un cop presentada i revisada la justificació de l’ajut atorgat, d’acord amb el que preveuen les bases reguladores.
D'acord amb el que estableix l'article 24 de la Llei 5/2007, de 4 de juliol, de mesures fiscals i financeres, en el moment de l'acceptació, i per fer el pagament de l'ajut, l'AGAUR comprovarà d'ofici si les entitats beneficiàries estan al corrent de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social. En cas que no sigui possible aquesta comprovació, l'AGAUR requerirà a les entitats beneficiàries l'aportació de les certificacions positives acreditatives d'estar-ne al corrent.
-
Setè pas
Seguiment de l'ajut
Per valorar el compliment dels objectius que preveu la sol·licitud, l’entitat beneficiària de l’ajut ha de presentar, durant el divuitè mes de contracte, els següents documents:
Per valorar el compliment dels objectius que preveu la sol·licitud, l’entitat beneficiària de l’ajut ha de presentar, durant el divuitè mes de contracte, els següents documents:
- La memòria cientificotècnica de seguiment, d’acord amb el model que es podrà trobar a la pàgina web de l’AGAUR.
- El pla de gestió de dades del projecte de recerca que es desenvolupa en el marc de l’ajut d’acord amb l’indicat a la base 30 d’aquestes bases reguladores.
Un cop finalitzat el període de l’ajut, l’AGAUR pot requerir informació a les entitats beneficiàries i a les persones candidates com a mesura de seguiment de l’impacte del programa en la carrera investigadora de les persones candidates.
-
Vuitè pas
Justificar la finalització de l'ajut
Les entitats beneficiàries han de justificar l'execució efectiva dels projectes i acreditar-ho durant els dos mesos següents a la finalització de l'ajut, independentment de la causa que el motivi.
Les entitats beneficiàries han de justificar l'execució efectiva dels projectes i acreditar-ho durant els dos mesos següents a la finalització de l'ajut, independentment de la causa que el motivi.
La documentació que cal adjuntar és la següent:
a) Memòria cientificotècnica explicativa del compliment dels objectius de l’ajut, amb indicació de les activitats dutes a terme i dels resultats obtinguts, signada per la persona candidata contractada i per la persona investigadora responsable que ha coordinat l’activitat de recerca. Aquesta memòria ha de seguir el model normalitzat. Si escau, cal omplir l’apartat d’actualització de les implicacions ètiques i aportar qualsevol documentació relacionada. Aquesta memòria inclou també un certificat de la persona investigadora responsable de l’activitat de recerca de la persona candidata, que acrediti el treball desenvolupat i les dates en què s’ha dut a terme, amb la signatura de la persona representant legal de l’entitat.
b) Una certificació del cost de contractació de la persona candidata durant el període de l’ajut detallat mensualment per tot el període de l’ajut (despesa salarial i quota patronal), signada per la persona representant legal de l’entitat. Si es requereix, les entitats beneficiàries han de posar a disposició de l’AGAUR la documentació necessària per poder gestionar les incidències corresponents a la contractació.
c) Còpia del document de la Tresoreria General de la Seguretat Social “Informe de dades per a la cotització / Treballadors per compte d'altri” (IDC).
d) Una relació classificada de les despeses efectuades amb l’ajut complementari, signada per la persona representant legal, amb identificació del concepte, el creditor, el número de la factura o el document de valor probatori equivalent, l’import, la data d’emissió i, si escau, la data de pagament. Aquesta relació de despeses ha de seguir el model normalitzat.
Si es produeix una renúncia parcial abans d’haver gaudit d’ almenys 18 mesos de l’ajut, l’import màxim justificable de l’ajut complementari és el que preveu la convocatòria corresponent.
Si escau, una relació detallada dels altres ingressos o subvencions que hagin finançat l’activitat subvencionada, amb indicació de l’import i la procedència. Quan els justificants de les despeses s’imputin parcialment a altres subvencions, caldrà indicar la quantia exacta o percentatge imputat a cadascuna, amb identificació dels òrgans que les han concedit.
En el cas que el cost final efectiu de l’activitat subvencionada sigui inferior al cost inicialment pressupostat, es reduirà, en la mateixa proporció, la quantia de la subvenció atorgada.

Tràmits relacionats