Què has de saber?
L’atenció precoç té per objecte incidir en els trastorns del desenvolupament infantil i les situacions de risc que puguin provocar-los. Inclou actuacions de caràcter preventiu, de detecció, diagnòstic i intervenció terapèutica, que tenen lloc des del moment de la concepció fins que l’infant compleix els 6 anys.
Aquesta atenció es fa des de diferents àmbits com ara el familiar, sanitari, educatiu, social i d’altres. Aquesta atenció es fa des dels Centres de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP), els quals s’estenen per tot el territori català i treballen coordinats amb la resta de dispositius implicats en l’atenció de la primera infància.
Als infants amb trastorns en el seu desenvolupament o amb risc de patir-los, des del moment de la concepció i, com a màxim, fins que compleixin sis anys. La sol·licitud l’han de fer els pares, els tutors o els guardadors de fet de l’infant.
Juntament amb el formulari de sol·licitud es poden adjuntar informes o dictàmens emesos pels professionals de l'àmbit de la salut, els serveis socials o de l'educació.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
- S'entén per trastorn en el desenvolupament la disfunció transitòria o permanent, ja sigui de caràcter neurològic, psicològic o sensorial, que presenta un infant en el seu procés de maduració.
- S'entén per risc de patir trastorn en el desenvolupament el fet que un infant es trobi en una situació de caràcter biològic, psicològic o social que dificulta el seu desenvolupament.
- Sens perjudici del caràcter universal dels serveis d'atenció precoç, es prioritzarà l'atenció als infants menors de tres anys i als infants amb afectació greu, d’acord amb el criteri clínic dels professionals del CDIAP. S’entén per afectació greu aquella condició familiar, d'entorn i/o del propi infant que repercuteix en alguna àrea del desenvolupament de l’infant, de forma que resta compromesa, de forma significativa, la seva capacitat adaptativa i de relació amb l'entorn.
Durada del servei
La durada dels serveis serà la que necessiti cada infant i s'estendrà fins que les necessitats d'atenció les puguin cobrir els serveis de caràcter general, ja siguin educatius, sanitaris o socials o, en tot cas, quan compleixi l'edat de sis anys. Excepcionalment, el procediment es podrà iniciar d’ofici pels CDIAP directament o a partir dels casos provinents dels serveis sanitaris, dels serveis socials o dels serveis d’ensenyament.
Xarxa de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
L'accés als serveis d'atenció precoç s'efectua mitjançant sol·licitud dels pares, els tutors o els guardadors de fet de l'infant, dirigida al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç [...]
L'accés als serveis d'atenció precoç s'efectua mitjançant sol·licitud dels pares, els tutors o els guardadors de fet de l'infant, dirigida al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) competent per raó del territori.
-
Segon pas
Rebre resposta de l'Administració
Un cop rebuda la sol·licitud, el CDIAP es posarà en contacte amb les persones sol·licitants per mantenir una entrevista per determinar si escau la prestació del servei. En cas afirmatiu, les persones [...]
Un cop rebuda la sol·licitud, el CDIAP es posarà en contacte amb les persones sol·licitants per mantenir una entrevista per determinar si escau la prestació del servei. En cas afirmatiu, les persones sol·licitants i la persona titular del CDIAP subscriuran un acord assistencial en un termini màxim de 3 mesos a comptar des de la presentació de la sol·licitud. Prèviament, el CDIAP competent haurà d’haver informat als pares, tutors o guardadors de fet de l’ infant del contingut dels serveis d’atenció precoç i de les condicions i del procediment d’accés. Aquest acord assistencial recollirà, com a mínim, el compromís del CDIAP d’efectuar la valoració diagnòstica i, en el seu cas, el pla d’atenció terapèutica, així com el compromís de la família d’assistència a les sessions programades i a seguir les pautes d’intervenció marcades per l’equip interdisciplinari.
Es pot interposar recurs?
Davant les discrepàncies que sorgeixin respecte l’atenció rebuda, la manca de subscripció de l’acord assistencial o la interpretació i l’aplicació d’aquest, les persones interessades poden interposar una reclamació davant la unitat administrativa que té atribuïdes les funcions d’atenció precoç dins el Departament competent en matèria de serveis socials, que serà anul·lada mitjançant resolució administrativa susceptible de recurs d’alçada davant el superior jeràrquic en els termes previstos en la legislació vigent de procediment administratiu.