Què has de saber?
Els cossos sencers o parts d'animals morts poden alimentar espècies en perill o protegides d'ocells necròfags d'interès comunitari establerts a l'annex del Reial decret 1632/2011 que viuen en el seu hàbitat natural, col·laborant d'aquesta manera a la seva conservació.
En el cas que es vulgui crear un canyet es requereix una autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat. També és necessària la renovació de les autoritzacions quan han transcorregut tres anys des de l'autorització inicial.
Per autoritzar la no recollida dels animals morts de les espècies bovina, ovina caprina i equina a les explotacions ramaderes que no siguin objecte d'aprofitament intensiu localitzats en zones de protecció cal dirigir-se a les oficines comarcals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Està habilitat perquè us puguin ajudar des d'una oficina d'atenció presencial, on la persona que us atengui pot fer la tramitació en el vostre nom, amb el vostre consentiment.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius l'heu de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A persones físiques o jurídiques que vulguin crear canyets o renovar-ne l'autorització.
L'autorització es pot sol·licitar en qualsevol moment.
La renovació de l'autorització es pot sol·licitar en qualsevol moment una vegada han transcorregut 3 anys des de l'autorització inicial.
- Informe sobre el grau d'utilització del canyet (obligatori en el cas de renovació)
- Plànol amb el recorregut previst dels materials (des dels establiments fins al canyet)
Model d'informe sobre el grau d'utilització del canyet l'any anterior
Requisits informatius
-
Estar ubicats a més de 500 m de nuclis de població estable i allunyats d'aeroports, línies elèctriques, parcs eòlics, cursos d'aigua superficial o aqüífers que puguin ser contaminats.
-
Disposar d'una superfície superior a les 0,5 ha, amb poca o escassa vegetació arbòria i arbustiva, que permeti l'accés i la sortida de les espècies necròfagues. Es valorarà el fet que estigui tancat en tot el perímetre per a impedir l'accés a altres espècies terrestres com gossos, guineus o similars que puguin perjudicar als ocells necròfags.
-
Disposar d'un únic accés per als vehicles de transport. Es valorarà el fet que l'accés estigui tancat mitjançant tanca, cadenat o altres mètodes.
Obligacions del gestor o responsable del canyet:
a) Disposar i mantenir un registre que garanteixi la traçabilitat del material aportat al canyet. Els registres hauran de contenir com a mínim les dades relatives a les explotacions i/o els establiments d’origen del material, la identificació dels animals, nombre, espècies, pes estimat i la data en què s’efectua l’aportació.
Quan les autoritzacions incloguin subproductes de categoria 1 el registre haurà de permetre la traçabilitat individual dels animals aportats.
b) Garantir que durant tot el període autoritzat els materials de categoria 1 provindran d’explotacions qualificades sanitàriament de les malalties amb programes de lluita i erradicació vigents i no estar sotmeses a restriccions per qualsevol altra malaltia de declaració obligatòria.
c) Presentar anualment el registre davant la direcció general competent en matèria de medi natural, així com un informe amb la relació d’espècies d’ocells necròfags detectats en el canyet (espècie, nombre d'exemplars, època de l'any) i qualsevol aspecte a destacar com l'observació d'ocells amb marques o anelles.
d) Quan l’autorització inclogui subproductes de la categoria 1 de les espècies ovina, caprina i bovina s’haurà de garantir que les explotacions d’origen dels subproductes compleixen amb del programa de seguiment de les encefalopaties espongiformes transmissibles (EET).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Les espècies necròfagues d'interès comunitari per a les que es pot autoritzar la creació de canyets a Catalunya (segons l'Annex VI del Reglament (CE) 142/2011 de la Comissió, de 25 de febrer de 2011) són:
- Trencalòs (Gypaetus barbatus)
- Aufrany (Neophron percnopterus)
- Voltor negre (Aegypius monachus)
- Voltor comú (Gyps fulvus)
- Milà reial (Milvus milvus)
- Milà negre (Milvus migrans)
Si el canyet es vol crear per a alguna altra espècie de les que estableix l’Annex IV del Reglament (CE) 142/2011 cal especificar quina o quines són i justificar-lo convenientment.
A l’hora de determinar la ubicació del canyet, cal preveure que s’haurà d'instal·lar un tancat perimetral que eviti l’accés a les restes dipositades per part d’animals terrestres (especialment guineus i senglars). Tot i que la normativa no obliga de forma específica a fer aquest tancament, és un requisit per poder autoritzar la creació del canyet per raons de tipus sanitari i epidemiològic.
Els anomenats “Punts d’Alimentació Suplementària” o PAS específics per a una o diverses espècies necròfagues d’interès comunitari on s’aboquen subproductes d’origen animal no destinats a consum humà (SANDACH) es consideren a tots els efectes com a canyets i, per tant, requereixen autorització.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar l'autorització o la renovació
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius l'heu de tramitar per internet.
Quan envieu el formulari us heu d'identificar amb l'idCAT Mòbil o un certificat digital de Persona Física, Persona Jurídica o Persona Vinculada. Només us podeu identificar amb idCAT Mòbil si sou una persona física. Si opteu per idCat Mòbil, l'heu de disposar abans d’emplenar el formulari.
-
Segon pas
Consultar l'estat de la tramitació
Podeu consultar l'estat del tràmit:
Podeu consultar l'estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital) si sou autònom, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius amb activitat econòmica.
- A 'Àrea privada' (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital), si sou un particular.
- A l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- A qualsevol Oficina d'atenció ciutadana (OAC), si sou un particular.
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan es rep la resposta?
Quan es rep la resposta?
En el termini màxim de tres mesos a comptar des de la data de presentació de la sol·licitud, l'administració emetrà la resolució i la notificarà per escrit a la persona interessada.
En cas de manca de resolució expressa en el termini establert, el sol·licitant pot entendre estimada la seva sol·licitud.
Com rebré la resposta?
L'Administració us enviarà una notificació per:
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.
- Disposeu de deu dies naturals després de rebre l'avís per accedir a la notificació electrònica. Si transcorregut aquest termini no heu accedit a la notificació, s'entendrà que l'heu rebutjat.
- Si teniu dubtes, podeu consultar el web de suport a la tramitació.
- Correu postal (si sou un particular i no heu demanat relacionar-vos amb l'Administració electrònicament): rebreu la notificació a l'adreça que hàgiu indicat a la sol·licitud.
Es poden interposar recursos?
Contra la resolució es pot interposar recurs d'alçada davant la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la recepció de la notificació de la resolució.
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.