Què has de saber?
Les activitats de fotografia, filmació i observació de fauna salvatge autòctona requereixen autorització en els casos següents:
- En el cas d'espècies catalogades com a "molt sensibles" i "sensibles" al Decret 148/1992, de 9 de juny, pel qual es regulen les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge, en els llocs crítics de cria i durant la temporada de cria (quiròpters i ós bru, també durant època i zona d'hivernada).
- Per a les espècies “poc sensibles” i qualsevol espècie de la fauna salvatge protegida, quan es prevegi que l'activitat pugui provocar molèsties (especialment durant la temporada de cria, en els llocs crítics de cria, d’hivernada o repòs).
Les empreses que ja disposen de l'autorització han de comunicar les persones que participaran en les activitats des de l’Àrea privada.
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Està habilitat perquè us puguin ajudar des d'una oficina d'atenció presencial, on la persona que us atengui pot fer la trmaitació en el vostre nom, amb el vostre consentiment.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius l'heu de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Si voleu fotografiar, filmar o observar fauna salvatge autòctona protegida dins dels espais inclosos al Pla d'Espais d'Interès Natural, us heu d'adreçar al tràmit Autorització d'activitats en espais naturals protegits.
Si voleu fotografiar, filmar o observar fauna salvatge autòctona protegida dins del territori de l'Aran us heu d'adreçar al Conselh Generau d'Aran.
A les persones físiques i jurídiques interessades a fotografiar, filmar o observar:
- Espècies de fauna salvatge incloses als annexos del Decret 148/1992 (categories "molt sensible" i "sensible")
- Espècies “poc sensibles” i qualsevol espècie de la fauna salvatge autòctona protegida, quan es prevegi que l'activitat pugui provocar-les molèsties (especialment durant la temporada de cria, en els llocs crítics de cria, d’hivernada o repòs)
S'ha de sol·licitar l'autorització, com a mínim, un mes abans de l'inici de l'activitat i s’han de comunicar les dades de les persones participants en l'activitat autoritzada abans de l’inici de l’activitat.
- Còpia del NIF o NIE del sol·licitant. És obligatori si la persona física no autoritza la consulta telemàtica de dades en el formulari de la sol·licitud. Aquesta documentació s'ha d'annexar a la sol·licitud que trobareu al pas 1.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
- Es considera període de cria el comprès entre l'inici del zel i la independització de les cries o polls.
- En el cas dels ratpenats i l'ós bru, l'autorització és necessària també durant l'hivern (de desembre a febrer en el cas dels ratpenats i de desembre a març en el cas de l'ós bru).
- Està prohibit molestar o inquietar intencionadament qualsevol exemplar silvestre, ja sigui durant l'època reproductora com durant la resta de l'any.
- Abans d'iniciar l'activitat s'han de disposar dels permisos dels propietaris del terreny que corresponguin
-
En el cas d'utilització d'esquer cal tenir en compte que:
-
No es pot utilitzar esquer viu.
-
Les restes dipositades com a esquer no poden superar els 5 kg de pes.
-
Les restes utilitzades com a esquer es dipositaran i retiraran cada dia.
-
Les restes dipositades han de provenir de centres degudament legalitzats, complint en tot moment la normativa vigent sobre subproductes animals no destinats a consum humà.
-
En el cas que, per raons que caldrà justificar, se sol·liciti poder deixar les restes sobre el terreny, caldrà habilitar un tancament perimetral amb pastor elèctric o altres mitjans que dificultin o impedeixin l’accés a les restes per part de carnívors terrestres i senglar.
-
Informació per a empreses
A més de les consideracions descrites anteriorment, les empreses han de tenir en compte que:
- Cal comunicar les persones que participaran de l'activitat a través del formulari Comunicar les dades de les persones participants en l'activitat (per a empreses amb autorització) des de l'Àrea privada.
- Caldrà sempre que alguna de les persones autoritzades estigui present en el lloc on es realitza la sessió fotogràfica, o als seus voltants, a una distància en temps de com a molt 20 minuts del lloc on es du a terme la sessió.
- Les persones autoritzades assumiran les responsabilitats legals de les possibles infraccions que es puguin derivar de qualsevol il·legalitat comesa pels fotògrafs/usuaris/clients que l’acompanyin.
- Els fotògrafs/usuaris/clients seran instruïts sobre els hàbits de cada animal i les mesures per minimitzar-ne les molèsties.
- En cas d’haver d’instal·lar hides o amagatalls en terrenys de propietat privada, caldrà prèviament posar-ho en coneixement dels propietaris del terreny i comptar amb el seu permís oral o escrit.
- Si s’utilitzen hides o amagatalls:
- Es col·locarà un rètol en el hide o amagatall especificant que aquest és propietat de l’empresa autoritzada i el seu ús, sense l’autorització pertinent, comportarà l’aplicació de la corresponent sanció administrativa.
- A la porta o part exterior de l’amagatall o hide es posarà el número de l’autorització atorgada.
- L’entrada i sortida de l’amagatall es farà estrictament acompanyat pel guia.
- Es faran servir vidres espia per minimitzar els sorolls i la possibilitat que l’animal vegi el fotògraf.
- Quan no s’utilitzi el hide o amagatall, caldrà tancar-lo de forma efectiva (o retirar-lo) per evitar o dificultar que terceres persones hi accedeixin
- En cap cas es faran servir reclams sonors per l’atracció de l’espècie.
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar la sol·licitud
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius l'heu de tramitar per internet.
Per tal de fer el tràmit per internet heu de disposar prèviament d'idCAT Mòbil o un certificat digital de Persona Física, Persona Jurídica o Persona Vinculada. Només pot identificar-se per idCAT Mòbil si és una persona física.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l'estat del tràmit:
Podeu consultar l'estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital) si sou autònom, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius amb activitat econòmica.
- A Àrea privada (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital), si sou un particular.
- A l''Estat de les meves gestions' (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- A qualsevol Oficina d'atenció ciutadana (OAC), si sou un particular.
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan es rep la resposta?
Quan es rep la resposta?
L'Administració té 3 mesos a comptar des de la data de presentació de la sol·licitud per emetre la resolució i notificar-la. Si transcorregut aquest termini no s'ha rebut la resolució esmentada, es produeix silenci desestimatori. La desestimació per silenci administratiu permet als interessats interposar el recurs d’alçada corresponent. La resolució expressa posterior al venciment del termini que ha d’adoptar l’Administració pot ser estimatòria o desestimatòria. El termini de 3 mesos queda suspès quan s'hagi requerit a l'interessat per a l'esmena de deficiències o l'aportació de documents i altres elements de judici necessaris pel temps que transcorri entre la notificació del requeriment i el seu compliment efectiu per part del destinatari.
Com rebré la resposta?
L'Administració us enviarà una notificació per:
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.
- Disposeu de deu dies naturals després de rebre l'avís per accedir a la notificació electrònica. Si transcorregut aquest termini no heu accedit a la notificació, s'entendrà que l'heu rebutjat.
- Si teniu dubtes, podeu consultar el web de suport a la tramitació.
- Correu postal (si sou un particular i no heu demanat relacionar-vos amb l'Administració electrònicament): rebreu la notificació a l'adreça que hàgiu indicat a la sol·licitud.
Es pot interposar recurs?
Contra la resolució o el silenci administratiu es pot interposar recurs d'alçada davant la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la recepció de la notificació de la resolució.
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.
-
Quart pas
Presentar l'informe anual (empreses)
Quan hagi finalitzat el període d'autorització les empreses han de presentar l'Informe anual de l'autorització per a l'observació i enregistrament gràfic i/o visual d'espècies de fauna salvatge.
Quan hagi finalitzat el període d'autorització les empreses han de presentar l'Informe anual de l'autorització per a l'observació i enregistrament gràfic i/o visual d'espècies de fauna salvatge.
Com es presenta l'informe?
Heu de desar-lo a la carpeta de l'expedient, com a resposta al requeriment de l’Administració, a la qual podeu accedir des de l'espai personal 'Àrea privada' de Tràmits gencat o de l'Àrea privada de Canal Empresa, mitjançant:
- certificat digital del NIF/CIF que es va utilitzar per fer el tràmit
- contrasenya d'un sol ús: per poder accedir a la notificació necessiteu el NIF que vau indicar per ser notificats i el correu electrònic o el número de telèfon mòbil

Tràmits relacionats