Què has de saber?
Atès que la fauna salvatge protegida no es pot molestar, és necessari sol·licitar la corresponent autorització per a actuacions degudament justificades sobre fauna salvatge protegida presents al medi urbà (retirada d'ous, polls o nius, inhabilitació de cavitats utilitzades per fauna protegida) quan els animals causin molèsties importants o per necessitat de restauració o demolició d'edificis.
Abans d'autoritzar, fins i tot en el cas de la retirada de nius buits fora del període reproductor, cal valorar la gravetat de cada situació concreta, així com totes les possibles mesures alternatives a l'afectació directa o indirecta dels animals i la situació de l'espècie a la zona. En tot cas la intervenció haurà de tenir lloc exclusivament en els punts conflictius i sempre que no sigui possible dur a terme mesures alternatives a l'afectació directa o indirecta dels animals.
Aquestes autoritzacions són nominals i limitades a uns indrets, períodes i mètodes concrets, en funció de cada situació.
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius heu de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació
A les persones físiques i jurídiques responsables de les actuacions.
S'ha de sol·licitar amb la màxima previsió possible des de l’inici de la situació de conflicte.
Només en casos molt excepcionals i greus es podran retirar ous, polls, cries o nius en plena temporada de cria, inhabilitar cavitats ocupades per a la cria o el recer per espècies protegides o l’accés a aquestes. Fora d’aquests casos, caldrà esperar la finalització del període de cria per a autoritzar aquestes actuacions excepcionals.
En cas d’urgència justificada, es poden avançar les actuacions mentre es tramita l’autorització, amb la condició de seguir en tot moment les indicacions de la unitat administrativa competent.
-
Document de poders de representació: si estàs al Registre electrònic de representació, Representa, com a representant de la persona sol·licitant/titular, no cal que aportis aquest document. Si no estàs encara inscrit, hauràs d'annexar una còpia dels poders corresponents.
Registre Representa - Memòria justificativa de les actuacions a fer (pot incloure documentació gràfica com fotografies, plànols, etc).
- Còpia del NIF/NIE de la persona sol·licitant si no autoritza al Departament a consultar i verificar les dades del document.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar la sol·licitud
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius han de tramitar per internet. S'ha de disposar prèviament d’idCAT Mòbil o d'un certificat digital de persona física, de representant legal o persona vinculada. -
Segon pas
Consulta de l'estat del tràmit
Podeu consultar l'estat del tràmit enviant un correu electrònic als Serveis Territorials del departament competent en medi ambient corresponents:
Podeu consultar l'estat del tràmit enviant un correu electrònic als Serveis Territorials del departament competent en medi ambient corresponents:
- Barcelona: biodiversitat.stbcn.accioclimatica@gencat.cat
- Girona: medinatural.generalitatgirona@gencat.cat
- Catalunya Central: biodiversitatcatcentral.tes@gencat.cat
- Tarragona: biota.tes@gencat.cat
- Terres de l'Ebre: oma_ebre.tes@gencat.cat
- Lleida: biodiversitatlleida.tes@gencat.cat
-
Tercer pas
Rebre resposta de l'Administració
Quan es rep la resposta?
Quan es rep la resposta?
L'Administració té un termini màxim de tres mesos a comptar des de la data de presentació de la sol·licitud per emetre la resolució d'autorització i notificar-la a la persona interessada. Si transcorregut aquest termini no s'ha rebut la resolució esmentada, es produeix silenci desestimatori. La desestimació per silenci administratiu permet als interessats interposar el recurs d’alçada corresponent. La resolució expressa posterior al venciment del termini que ha d’adoptar l’Administració pot ser estimatòria o desestimatòria. El termini de 3 mesos queda suspès quan s'hagi requerit a l'interessat per a l'esmena de deficiències o l'aportació de documents i altres elements de judici necessaris pel temps que transcorri entre la notificació del requeriment i el seu compliment efectiu per part del destinatari.
Com rebré la resposta?
L'Administració us enviarà una notificació per:
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.
- Disposeu de deu dies naturals després de rebre l'avís per accedir a la notificació electrònica. Si transcorregut aquest termini no heu accedit a la notificació, s'entendrà que l'heu rebutjat.
- Si teniu dubtes, podeu consultar el web de suport a la tramitació.
- Correu postal (si sou un particular i no heu demanat relacionar-vos amb l'Administració electrònicament): rebreu la notificació a l'adreça que hàgiu indicat a la sol·licitud.
Es pot presentar un recurs?
Contra la resolució o silenci administratiu es pot interposar recurs d'alçada davant la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de conformitat amb el que preveu l'article 76 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, i els articles 112.1, 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.
- Correu electrònic o SMS: si heu indicat la vostra adreça de correu electrònic o el teu telèfon mòbil al formulari, hi rebreu un avís per accedir a la notificació electrònica.