Què has de saber?
Aquestes beques son per fer pràctiques relacionades amb els diferents camps d'actuació del Centre d'Arts Santa Mònica, adreçades a estudiants i titulats universitaris, sota la tutoria de la persona que es designi a aquest efecte, per completar la seva formació pràctica, contribuir a la inserció laboral i aproximar les persones becades al context professional.
Una mateixa persona només pot optar a una modalitat de les beques que estableixen aquestes bases.
Modalitats de beques que es convoquen:
Aquestes pràctiques es fan a la seu del Centre d’Arts Santa Mònica, ubicat a la Rambla, 7, de Barcelona. Excepcionalment, es poden desenvolupar tasques en altres espais amb l’aprovació prèvia de la persona tutora corresponent.
- Suport a la Unitat de Mediació i Educació:
Nombre màxim de beques per concedir: 1.
Import mensual: 1.250 € mensuals (bruts) per persona. Durada: 11 mesos. Data d’inici: 15 de setembre de 2025.
Col·laboració en tasques de coordinació, acompanyament i producció de projectes i activitats de mediació i educació artística:
- Col·laboració en tasques de coordinació, acompanyament i producció de projectes i activitats d’educació artística, comunitaris, de mediació expositiva i, puntualment, projectes expositius, en coordinació amb l’Àrea d’Exposicions.
- Col·laboració en la conceptualització i el disseny de projectes i activitats de mediació expositiva: visites guiades, activitats amb escoles i públics específics, maletes pedagògiques, activitats de mediació al voltant dels continguts de les exposicions, accions de mediació de públics en els espais expositius i del centre, entre d’altres.
- Suport a la generació de formes de transmissió de coneixement entre els diversos processos actius al centre, així com entre les persones implicades.
- Suport a la participació del Santa Mònica en xarxes i projectes comunitaris.
- Suport al desenvolupament de col·laboracions amb el sector artístic contemporani en els àmbits local, nacional i internacional.
- Assistència a la producció de projectes d’educació artística, comunitaris i de mediació expositiva: disseny i seguiment de calendaris de producció, gestió i control pressupostari, documentació, disseny de materials educatius, entre d’altres.
- Assistència a la producció de les accions de socialització dels dispositius de mediació i educació artística desenvolupats per les artistes residents, Les Mòniques, i per l’Àrea de Mediació i Educació.
- Assistència a l’Àrea de Comunicació per a la difusió dels projectes i les activitats de l’Àrea de Mediació i Educació del centre.
- Suport puntual a tasques de producció vinculades als projectes expositius.
- Col·laboració amb l’Àrea de Comunicació en la recollida d’indicadors de les accions de l’Àrea de Mediació i Educació i de l’Àrea d’Exposicions.
Requisits específics de formació: grau en Història de l’Art, Humanitats, Arts, Educació, Història, Geografia, Antropologia, Filosofia, Educació Social, o estudis de postgrau en Gestió Cultural o en l’àmbit artístic o humanístic.
Horari: 35 hores a la setmana, de dilluns a divendres, amb horari flexible entre les 10:00 h i les 19:00 h.
- Suport a la Unitat de Comunicació:
Nombre màxim de beques per concedir: 2. Import mensual: 1.250€ mensuals (bruts) per persona. Durada: 11 mesos. Data d’inici: 15 de setembre de 2025.
Col·laboració en tasques de comunicació i difusió de les exposicions, les activitats i els projectes del Santa Mònica, distribuïdes segons el perfil i els interessos de la persona o persones en pràctiques:
- Suport a la redacció i l’adequació de textos per a una comunicació clara de les activitats.
- Suport a la creació de continguts digitals: enregistrament i edició de continguts audiovisuals, històries, reels, mems, fotografies, vídeos d’entrevistes, relatories, etc.
- Suport al disseny i la maquetació de materials de marxandatge, publicacions i altres suports impresos i digitals.
- Suport a la publicació de continguts al web, els butlletins i les xarxes socials.
- Creació de continguts i experimentació amb nous formats per a la difusió dels processos de creació actius al centre en el marc del projecte #SantaMònicaPerDins.
- Col·laboració en la recerca de públic objectiu i en la difusió de les activitats del centre, incloent-hi la programació de la Sala Bar, en coordinació amb l’equip d’activitats.
- Col·laboració en el seguiment de l’espai participatiu i en el manteniment setmanal de les instal·lacions participatives existents (Balda, “Qüestiona, qüestiona’t”).
- Seguiment i arxivament de la informació sobre el Santa Mònica publicada als mitjans de comunicació escrits i digitals (recull de premsa).
- Col·laboració en la recollida d’indicadors de comunicació.
Requisits específics de formació: grau en Comunicació Audiovisual, Periodisme, Publicitat, Mitjans Audiovisuals, Humanitats, Filosofia, Arts, o estudis de postgrau en Gestió Cultural o en l’àmbit artístic o humanístic.
Horari: 35 hores a la setmana, de dilluns a divendres, amb horari flexible entre les 10:00 h i les 19:00 h.
El termini de presentació de sol·licituds és del 15 d'abril al 15 de maig de 2025, ambdós inclosos.
L'horari d'atenció telefònica és de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Per consultes sobre els continguts de les beques: 93 316 28 10 / info.santamonica@gencat.cat
- Per consultes sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Aquestes beques són de tramitació telemàtica obligatòria.
Organisme responsable
Poden ser beneficiàries d'aquestes beques les persones físiques que reuneixin algun dels requisits següents:
a) Estar matriculades en els estudis exigits per a la modalitat de beca a la qual s'opta i haver superat un mínim
de 120 crèdits, o bé en un postgrau, màster o doctorat directament relacionat amb els estudis esmentats, durant el curs acadèmic que finalitza l'any de concessió de la subvenció.
b) Estar titulades en els estudis exigits per a la modalitat de beca a la qual s'opta, o bé en algun postgrau, màster o doctorat directament relacionat amb els estudis esmentats. Cal que no faci més de cinc anys que s'hagi obtingut el títol que dona dret a accedir a la beca.
El període per presentar sol·licituds és del 15 d'abril al 15 de maig del 2025, tots dos inclosos.
Documentació que cal presentar amb la sol·licitud:
Per demanar una beca cal presentar una sol·licitud emplenada d'acord amb el formulari normalitzat corresponent per a cada convocatòria, així com la documentació que disposen les bases generals de l'Insttiut Català de les Empreses Cultural 7.2 i 11.5, si escau, i la documentació següent:
- Còpia de la documentació acreditativa d'estar titulat en els estudis que exigeix la base específica 3 o d'haver-s'hi matriculat. En el cas dels títols oficials universitaris de l'Estat espanyol, no cal aportar-los si s'autoritza l'òrgan instructor a consultar les dades corresponents.
- Certificat de superació de crèdits en el supòsit d'estar cursant els estudis exigits, d'acord amb la base específic 2.a).
- Una còpia del certificat de l'expedient acadèmic en què consti la nota mitjana sobre 10 punts dels estudis que exigeix la base específica 3.
- Currículum detallat de la persona sol·licitant, en què s'especifiquin els estudis que exigeix la base 3 específica i tots aquells aspectes valorables d'acord amb la base específica 7. En el currículum s'han de fer constar de manera expressa, si escau, el tipus de contracte, la beca o les pràctiques realitzades i el nombre d'hores de formació o de treballs i de col·laboracions.
Tan sols es poden incloure en el currículum els estudis i els mèrits que es puguin acreditar documentalment perquè puguin ser valorats. La manca d'acreditació comporta que no es valorin els estudis o els mèrits esmentats.
Pel que fa a les publicacions en línia, s'ha de fer constar l'enllaç del web on hi ha la publicació. Si no s'hi inclou l'enllaç, no es valorarà.
- Declaració responsable, que consta al formulari de sol·licitud, que es compleixen les condicions que exigeixen aquestes bases.
- Còpia de la documentació acreditativa de tots els coneixements valorables d'acord amb la base 7 i que s'han detallat al currículum.
- Document de comunicació de la situació personal i familiar del perceptor de rendes del treball, o de la seva variació, al pagador (model 145). Es pot obtenir a l'adreça d'Internet següent: www.agenciatributaria.es
Les persones sol·licitants, però, poden optar, sempre que reuneixin els requisits per accedir-hi, a dues modalitats com a màxim, d'acord amb un ordre de preferència que han de fer constar en la sol·licitud.
No poden optar a aquestes beques les persones que hagin obtingut anteriorment una beca per a la modalitat a què opten per un període igual o superior a 18 mesos. Tampoc hi poden optar si han obtingut qualsevol de les beques de l'Institut Català de les Empreses Culturals durant tres convocatòries consecutives.
La signatura del formulari de sol·licitud comporta un compromís de confidencialitat, de prohibició de reproducció i d'explotació de la documentació a la qual es pugui tenir accés durant el gaudiment de la beca, i de protecció de dades de caràcter personal.
La concessió d'aquestes beques no implica una relació laboral de cap mena ni la prestació de serveis entre les persones beneficiàries i l'Institut Català de les Empreses Culturals.
L'Institut Català de les Empreses Culturals es fa càrrec d'una assegurança de cobertura d'accidents personals de les persones becades durant el període de les pràctiques.
Aquestes beques són incompatibles amb altres beques per a qualsevol finalitat que pugui rebre la persona interessada de l'Institut Català de les Empreses Culturals durant el mateix període de gaudiment de la beca.
Així mateix, són incompatibles amb la contractació, administrativa o laboral, pel Departament de Cultura o per
entitats que en depenen o s'hi adscriuen per a la prestació de serveis en les matèries objecte de la beca, durant el gaudiment d'aquesta.
Són compatibles amb altres beques d'altres entitats públiques o privades que pugui rebre la persona interessada sempre que no comportin fer activitats en la mateixa franja horària en què la persona becada ha de desenvolupar les tasques de la beca que li ha estat atorgada.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Quantia
El nombre de beques per a cada modalitat i la quantia s'ha d'establir en cada convocatòria.
A les quantitats s'han d'aplicar les retencions corresponents de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i les quotes mensuals de cotització a la Seguretat Social, si escau. A més de la quantia de la beca, l'Institut Català de les Empreses Culturals ha d'abonar la quota empresarial mensual de cotització a la Seguretat Social corresponent.
Les despeses motivades per la manutenció o pels desplaçaments que s'hagin de fer a causa de les pràctiques derivades de la beca són a càrrec de la persona becada, i s'han d'entendre indemnitzades amb la dotació econòmica de la beca.
Critèris de valoració
La valoració es farà en dues fases:
Fase 1. Valoració del curriculum vitae, fins a 10 punts, d'acord amb els criteris següents:
a) Expedient acadèmic (fins a 3 punts). La puntuació de 3 punts s'atorga a la persona aspirant amb la nota més alta i la resta es ponderen a partir d'aquesta.
En cas d'haver presentat més d'un expedient acadèmic corresponent a més d'un títol dels que estableix la base específia 3, s'ha de tenir en compte el que tingui la millor qualificació i, en cas contrari, s'ha de motivar adequadament.
La resta de titulacions compten com a formació específica.
b) Formació específica (fins a 3 punts):
– Altres graus o llicenciatures relacionats amb la beca: 1 punt.
– Màster o estudi de postgrau o doctorat relacionat amb la beca: 0,75 punts.
– Cursos relacionats amb la beca, de durada igual o superior a 20 hores: 0,10 punts per curs.
– Cursos relacionats amb la beca, de durada inferior a 20 hores: 0,02 punts per curs.
Si la persona aspirant acredita que està cursant o que ha cursat els màsters i els graus de la formació
específica, sense haver-los finalitzat, es comptaran en aquest apartat proporcionalment al temps cursat.
c) Idiomes (fins a 1 punt):
– Nivell de català superior a C1: 0,20 punts.
– Llengua estrangera de nivell B2: 0,20 punts per cada llengua.
– Llengua estrangera de nivell C1 o superior: 0,40 punts per cada llengua.
d) Treballs o col·laboracions relacionats amb la modalitat escollida (fins a 2,75 punts):
- Beques o pràctiques al Centre d’Arts Santa Mònica, per cada mes: 0,20 punts.
- Treballs, per cada mes: 0,10 punts.
- Beques o col·laboracions, per cada mes: 0,05 punts
e) Altres mèrits (fins a 0,25 punts):
Publicacions relacionades amb l'especialitat de la beca: 0,05 punts per publicació.
Fase 2. Entrevista personal
A aquesta segona fase només hi poden accedir fins a un màxim de 10 persones sol·licitants que hagin obtingut la millor puntuació de cada modalitat de beca a la fase 1 de valoració del curriculum vitae, i se les citarà amb una antelació mínima d’una setmana.
Les persones convocades han de confirmar la seva presència el dia i l'hora convinguts amb una antelació mínima de 48 hores. En cas d'absència injustificada, la persona convocada no obté cap puntuació en aquesta fase.
En aquesta fase, les persones convocades són entrevistades i poden fer èmfasi en els aspectes que vulguin destacar i han de respondre a les preguntes. La durada d'aquesta entrevista és d'un màxim de 20 minuts.
En aquesta fase es valoren el coneixement, l'adequació i la coherència de les respostes d'acord amb la beca a la qual es presenta la persona candidata, amb un màxim de fins a 3 punts.
Altres obligacions de les persones beneficiàries
A banda de les obligacions que estableix la base general 17, les persones becades han de complir les obligacions següents:
a) Complir amb el compromís de confidencialitat, de prohibició de reproducció i d'explotació de la documentació
a la qual es pugui tenir accés durant el gaudiment de la beca, i de protecció de dades de caràcter personal.
b) Participar en el procés de treball intern dels serveis i en la dinàmica general del Centre d'Arts Santa Mònica,
i garantir una relació i una actitud de col·laboració, en el marc específic de les pràctiques que desenvolupin.
c) En cas que la persona becada no hagi acabat els estudis que requereix la base 3, ha d'aportar la documentació acreditativa de la matriculació en el curs acadèmic que comença l'any de concessió de la beca, com a màxim l'últim dia hàbil del mes de novembre de l'any esmentat.ual es presenta la persona candidata, amb un màxim de fins a 3 punts.
d) Disposar, el dia d'inici de les pràctiques, del certificat de la Secretaria de Política Lingüística de nivell de suficiència de llengua catalana (nivell C1) o d'un títol, diploma o certificat equivalent, d'acord amb l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre.
La persona beneficiària ha de comunicar a l'Institut Català de les Empreses Culturals, com a màxim el dia d'inici de les pràctiques, que disposa del certificat esmentat de la Secretaria de Política Lingüística i l'Institut ho ha de comprovar d'ofici. En cas de no tenir el certificat esmentat, la persona beneficiària ha d'aportar, com a màxim el dia d'inici de les pràctiques, la còpia del títol, del diploma o del certificat equivalent, d'acord amb l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 15/04/2025 al 15/05/2025 -
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Les resolucions de les beques es publicaran al Tauler de la Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Les resolucions de les beques es publicaran al Tauler de la Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Es fa una resolució per a cadascuna de les modalitats.
La resolució de concessió pot contenir una llista d'aspirants suplents —degudament prioritzada depenent de la puntuació obtinguda— als quals es pot atorgar la beca, mitjançant una nova resolució, en cas de renúncia o de revocació de les concedides, per al període restant. En aquest cas, la persona becada suplent ha d'acceptar la beca en el termini màxim de 10 dies hàbils a comptar de l'endemà del seu requeriment, el qual s'ha de notificar individualment.
-
Quart pas
Pagament i justificació
El pagament de les beques es fa de manera fraccionada per mensualitats vençudes mitjançant transferència bancària, que s'ha d'efectuar, com a màxim, el dia 5 del mes següent.
El pagament de les beques es fa de manera fraccionada per mensualitats vençudes mitjançant transferència bancària, que s'ha d'efectuar, com a màxim, el dia 5 del mes següent.
Prèviament a cada pagament, la persona tutora del becari o de la becària ha d'haver fet un informe en què consti l'aprofitament adequat de la beca.
La persona becada ha de redactar i lliurar al Centre d'Arts Santa Mònica, durant l'últim mes de la beca, una memòria final sobre les tasques que ha fet o sobre la recerca específica que li hagi estat encomanada.
Les persones becades tenen dret al seguiment personalitzat de la seva tasca i a rebre un document acreditatiu de les feines fetes.