Què has de saber?
Els professionals amb títol de metge o metgessa especialista en ciències de la salut i les persones habilitades per a l’exercici de la medicina general o de família, registrades en el Registre estatal de professionals sanitaris (REPS), que acreditin un exercici professional suficient, poden sol·licitar l’accés extraordinari al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències a la Direcció General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat.
Per poder presentar aquesta sol·licitud, cal que prèviament demanin al Departament de Salut, a través d’aquest tràmit, el certificat que acredita el compliment del requisit d’exercici professional exigit.
Aquest certificat és un pas previ i imprescindible per poder sol·licitar a la Direcció General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat l’accés extraordinari al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències.
Aquest tràmit només es pot fer per Internet. La documentació que s'aporti per un altre canal no es té en compte ni es computa a l’efecte de la data de presentació.
Pots consultar l’apartat d'Ajuda de Canal Empresa i de Suport a la tramitació de Tràmits gencat. Per rebre assistència tècnica truca al 012.
Per consultes relacionades amb el contingut del reial decret, la seva interpretació o la documentació necessària, pots posar-te en contacte amb l’adreça de correu electrònic: muie.salut@gencat.cat.
Organisme responsable
Als metges i metgesses especialistes en ciències de la salut i les persones habilitades per a l’exercici de la medicina general o de família que compleixen els requisits establerts en la disposició transitòria primera del Reial decret 610/2024, de 2 de juliol, i que vulguin sol·licitar l’accés extraordinari al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències.
Pots sol·licitar el certificat d’acreditació d’exercici professional al Departament de Salut fins al 10 d'abril de 2025.
IMPORTANT: Consulta el termini concret que tens per fer el tràmit del Ministeri de Sanitat al Reial decret 610/2024, de 2 de juliol. Més informació a la pàgina del Ministeri de Sanitat.
- Títol de Metge/essa especialista en Ciències de la Salut o habilitació per l'exercici de la Medicina General o de Família (RD 853/1993) o reconeixement del títol d'especialista
- Certificat d'experiència laboral
A la sol·licitud s’ha d’adjuntar la documentació següent:
- Un d'aquests tres documents:
- Títol espanyol de metge o metgessa especialista en ciències de la salut.
- En el cas d’estrangers, reconeixement del títol d’especialista del Ministeri de Sanitat.
- Certificació d’habilitació per a l’exercici de la medicina general o de família. Es pot sol·licitar aquí.
- Certificat/s d’exercici professional (Per obrir-lo: l'has de descarregar al dispositiu i després obrir-lo amb el programa Adobe Acrobat Reader):
- S’ha de signar electrònicament per la persona titular de la gerència o representant legal del centre sanitari.
- S'ha de presentar un certificat per a cada un dels centres sanitaris autoritzats.
- Disposar del títol de metge o metgessa especialista en ciències de la salut o que se l’hagi habilitat per a l’exercici de la medicina general o de família, segons el que s’estableix al Reial decret 853/1993, de 4 de juny.
- Disposar de la inscripció al Registre estatal de professionals sanitaris (REPS).
- Acreditar un exercici professional suficient en l’àmbit de les urgències generals o emergències en un centre del Registre general de centres, serveis i establiments sanitaris (REGCESS):
- un centre sanitari catalogat com a hospital (codi C.1.1), públic o privat, amb autorització sanitària d’unitat assistencial d’urgències (codi U.68). Consulta el llistat.
- o en el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) (centre sanitari amb el codi C.2.5.7), amb autorització d’unitat assistencial com a transport sanitari, carretera, aeri, marítim (codi U.100).
- un centre sanitari catalogat com a hospital (codi C.1.1), públic o privat, amb autorització sanitària d’unitat assistencial d’urgències (codi U.68). Consulta el llistat.
No hi han taxes associades
Informació ComplementàriaAquest tràmit no té taxes.
IMPORTANT
La sol·licitud del títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències per via extraordinària no acaba amb aquest tràmit. Un cop obtinguis el certificat del Departament de Salut que reconeix que compleixes els requisits necessaris a aquest efecte, cal que tramitis la sol·licitud a la Direcció General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat.
Formes d’accedir de manera extraordinària al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències
- Accés directe, acreditació de prestació de serveis durant:
- Jornada ordinària: quatre anys dintre dels set immediatament anteriors a l’entrada en vigor del Reial decret (del 3 de juliol de 2017 al 3 de juliol de 2024).
- Jornada parcial: equivalència a quatre anys de temps complet dintre dels deu immediatament anteriors a l’entrada en vigor del Reial decret (del 3 de juliol de 2014 al 3 de juliol de 2024).
- Jornada ordinària: quatre anys dintre dels set immediatament anteriors a l’entrada en vigor del Reial decret (del 3 de juliol de 2017 al 3 de juliol de 2024).
- Accés després d’haver superat una prova pràctica.
Presentació de certificats
S’ha de presentar un certificat per cada un dels centres sanitaris autoritzats, utilitzant aquest formulari específic. (Per obrir-lo cal que el descarreguis al dispositiu i l'obris amb el programa Adobe Acrobat Reader).
Tots els certificats han de tenir emplenades totes les dades i estar signats digitalment per la persona titular de la gerència o representant legal del centre sanitari.
Només es poden acceptar certificats dels centres sanitaris autoritzats de Catalunya i que consten en aquest llistat.
Acreditació de prestació de serveis
- Jornada ordinària: entre dos i quatre anys dintre dels quatre immediatament anteriors a l’entrada en vigor del Reial decret (del 3 de juliol de 2020 al 3 de juliol de 2024).
- Jornada parcial: equivalència entre dos i quatre anys de temps complet dintre dels deu anys immediatament anteriors a l’entrada en vigor del Reial decret (del 3 de juliol de 2014 al 3 de juliol de 2024).
- Persones especialistes que han finalitzat la seva formació en els tres anys immediatament anteriors al 3 de juliol de 2024. Poden accedir a la prova pràctica si acrediten un exercici professional a temps complet, o el seu equivalent si la jornada és a temps parcial, com a mínim del 50% del temps que ha passat des de l’obtenció del títol d’especialista fins al 3 de juliol de 2024.
A l’efecte d’aquestes certificacions s’entén per jornada ordinària, la que és igual o superior a la de l’ICS (1.642 hores/any).
Quins centres poden certificar
- Els hospitals generals (centre sanitari C.1.1) amb unitats d’urgències (unitat assistencial U.68). (Consulta el llistat).
- El Sistema d’Emergències Mèdiques (centre sanitari C.2.5.7) amb autorització com a transport sanitari, carretera, aeri, marítim (unitat assistencial U.100).
Els centres que no es troben en aquesta llista no poden emetre certificats a l’efecte d’aquest procediment.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar el certificat
Terminis
Fins al 10/04/2025Aquest tràmit només es pot fer per internet. Per enviar el formulari cal que t'identifiquis amb l'idCAT Mòbil o un certificat digital
-
Segon pas
Consultar l’estat del tràmit
Es pot consultar l'estat d'un tràmit amb l'identificador del tràmit o accedint a l'àrea privada.
Es pot consultar l'estat d'un tràmit amb l'identificador del tràmit o accedint a l'àrea privada.
L'identificador del tràmit (ID del tràmit) és un codi alfanumèric que es genera amb la presentació de la sol·licitud i és únic per a tota la vida del tràmit; el codi serveix per consultar l'expedient.
- A l'Àrea privada (amb idCAT Mòbil o certificat digital)
- A l'Estat de les meves gestions (amb el codi de sol·licitud del tràmit i el DNI/NIF).
Més informació a Com accedir i fer seguiment dels meus tràmits.
-
Tercer pas
Aportar documentació
Un cop revisada la sol·licitud i la documentació lliurada, l’Administració pot requerir l'aportació de documentació complementària. L’aportació d’aquests documents es pot fer accedint per aquestes [...]
Un cop revisada la sol·licitud i la documentació lliurada, l’Administració pot requerir l'aportació de documentació complementària. L’aportació d’aquests documents es pot fer accedint per aquestes vies:
- Estat de les meves gestions (amb el codi identificador del tràmit i el DNI/NIF)
- Àrea privada (amb idCAT Mòbil o certificat digital)
Per cada document presentat es genera un justificant de recepció.
-
Quart pas
Resposta de l’Administració
Quan rebré la resposta?
Quan rebré la resposta?
Atès que es preveu un gran volum de sol·licituds, l’ordre d’expedició del certificat es fa segons el mes de naixement de qui ho sol·licita, avaluant primer aquells que tenen un termini inferior per presentar la sol·licitud davant el Ministeri de Sanitat i que l'han presentat dins del termini establert pel Departament de Salut.
Com rebré la resposta?
Un cop s'hagi comprovat que la sol·licitud presentada és correcta, rebràs una notificació amb el certificat mitjançant e-NOTUM.
També podràs descarregar el certificat des de la teva àrea privada, accedint al tràmit amb el codi de sol·licitud del tràmit i el DNI/NIF.
Puc presentar un recurs?
Sí, en el termini d'un mes a comptar des de la recepció de la notificació, es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular de la Secretaria General del Departament de Salut.