Què has de saber?
L'objecte d'aquestes subvencions és regular la concessió de les subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a donar suport, mitjançant convenis de col·laboració amb les organitzacions humanitàries amb implantació a Catalunya, a projectes derivats d’intervencions tipus en alguna de les tipologies de crisi humanitària: crisis d’aparició sobtada generades per catàstrofes naturals o d’origen humà, i crisis de llarga durada o infrafinançades i incorporar l’enfocament de gènere i de drets, d’acord amb el que estableix el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.
Ampliació del termini de presentació de sol·licituds durant 3 dies hàbils
Atès que durant el darrer dia establert per realitzar el tràmit es va interrompre temporalment el funcionament de la seu electrònica de la Generalitat, i d’acord amb la base 9.4 de la convocatòria, el tràmit es podrà dur a terme durant els tres (3) dies hàbils consecutius següents.
Aquest tràmit només es pot fer per Internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació
Poden accedir a la condició de beneficiàries de les subvencions, a l'empara d’aquesta convocatòria, les entitats següents:
- Organitzacions humanitàries amb implantació a Catalunya.
El termini per presentar la sol·licitud de subvenció és del 6 de juny de 2025 al 7 de juliol de 2025, ambdós inclosos.
Requisits de les entitats beneficiàries:
- Estar inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament gestionat per l'ACCD, o en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID). La inscripció en el registre s'ha d'haver produït, com a molt tard, en la data de presentació de la sol·licitud.
- Tenir, durant l’any natural en curs en què es publiqui la convocatòria, un mínim de cinc (5) anys d’experiència en projectes d’acció humanitària.
- Tenir seu social o delegació amb establiment permanent a Catalunya inscrit en el Registre competent.
- Estar certificades per la Comissió Europea com a sòcies humanitàries de la UE durant el període corresponent a l’any de publicació de la convocatòria [EU humanitarian partnership 2021–2027 actualment].
- Complir els requisits i les condicions generals que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Requisits dels convenis d’acció humanitària. :
- La vigència del conveni s’inicia amb la seva signatura i es manté fins a la data en què finalitza el termini de justificació del darrer projecte.
- A l’empara del conveni seran objecte de subvenció els projectes que s’aprovin entre l’endemà de la signatura del conveni i el 31 de desembre de l’any següent al de la publicació de la convocatòria.
- Cal la participació en el projecte d’una o més entitats sòcies locals.
- Cada entitat beneficiària podrà signar només un conveni amb l’ACCD.
El formulari de sol·licitud de subvenció inclou la declaració responsable relativa al compliment dels següents requisits:
- L’entitat no està sotmesa a les causes que impedeixen adquirir la condició de beneficiària que s’estableix en l'article 13 de la LGS.
- En el cas de rebre aportacions d'altres administracions o entitats públiques o privades per a la mateixa finalitat, s’ha de fer constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, o bé declarar que ni l'entitat ni cap òrgan que en depengui no han demanat o obtingut subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat de cap organisme de les administracions públiques ni de cap entitat privada.
- Si l'activitat objecte de la subvenció comporta l'ús d'elements susceptibles de generar drets d'autor, es compleix la normativa sobre propietat intel·lectual.
- En el cas que la suma de l’import sol·licitat sigui superior a deu mil (10.000) euros, s’han de declarar les retribucions dels òrgans de direcció o administració.
- En el cas que les entitats beneficiàries percebin subvencions o ajuts públics d’import superior a cent mil (100.000) euros anuals, o bé d’import superior a cinc mil (5.000) euros anuals sempre que aquests representin, com a mínim, el 40 % dels seus ingressos anuals, caldrà que aportin una declaració responsable assegurant que compleixen amb les obligacions de transparència activa, d’acord amb el que estableix el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública.
- L’entitat s’adhereix al codi ètic, que consta a l’annex de les bases.
- L’entitat no ha estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè hagi exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
- Relativa a l’IVA que declara l’entitat beneficiària.
- En el cas de centres amb cinquanta (50) treballadors o més, l’entitat compleix amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la seva plantilla prevista en l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.
- En el cas de centres amb plantilla igual o superior a vint-i-cinc (25) persones, pel que fa a prevenció i detecció de casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, que compleix la normativa aprovada per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, indicant els mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril.
- L’entitat aplica un pla d'igualtat d'acord amb allò que s’estableix en la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, sobre disposar de mesures adreçades a evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre dones i homes.
- En el cas de fundacions i associacions, ha adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de la llei anterior.
- En el cas de fundacions, ha complert el deure de presentar els comptes anuals davant del Protectorat, d'acord amb l'article 336.3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya.
- Si escau, perquè hi ha persones de l’entitat que desenvolupen activitats que impliquen contacte habitual amb menors, declara que aquestes persones no han estat condemnades per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, l’entitat es compromet a fer-ne la comprovació oportuna.
- Als centres laborals, compleix la normativa de política lingüística: fer constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l’interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.
- Quan es tracti de centres i establiments oberts al públic, compleixen la normativa de política lingüística: atendre els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.
- L’entitat té un mínim de cinc (5) anys d’experiència en projectes d’acció humanitària.
Sectors d’intervenció:
Les intervencions tipus objecte dels convenis d’acció humanitària han d’incloure un o més sectors d’intervenció dels que s’indiquen a continuació:
- Aigua, sanejament i higiene
- Assistència alimentària i nutrició
- Salut
- Allotjament i assentament
- Protecció
- Recuperació de mitjans de vida
- Educació en emergències
Zones geogràfiques
Els projectes/les intervencions tipus objecte dels convenis d’acció humanitària han d’incloure accions que tinguin lloc en les zones en què es donin una o més de les circumstàncies següents:
- Augment significatiu dels indicadors específics (mortalitat general, mortalitat infantil, persones desplaçades i refugiades, brots epidèmics i mortalitat associada, morbiditat específica derivada del desastre, vulnerabilitat de la població afectada, afectació de les estructures locals, malnutrició, violació significativa dels drets humans i del dret internacional humanitari i altres indicadors similars) del país o la regió objecte de la crisi humanitària. Les dades poden provenir de fonts oficials (per exemple, INFORM RISK INDEX de la Comissió Europea) o altres fonts, sempre que es justifiquin i siguin contrastables.
- Existència d’un nombre de víctimes i persones afectades pel desastre significatiu i absència de capacitat local suficient per fer-hi front.
- Existència d’una demanda específica per part de la societat civil o de les autoritats del país o regió afectada, en casos d’emergència.
- Realització d’una crida internacional per a l’ajut humanitari.
- Reiteració i enquistament en el temps de nivells elevats dels indicadors específics.
- Aparició d’indicadors específics que anticipin una possible crisi humanitària o un agreujament de la situació humanitària d’un país o regió.
- Insuficiència en la capacitat de resposta, per causa política i/o econòmica, de les autoritats nacionals i locals per atendre la població vulnerable.
Import de la subvenció per conveni i per projectes:
L’import de la subvenció sol·licitada per conveni ha de ser de cinc-cents setanta-cinc mil (575.000) euros.
L’import dels projectes que s’impulsin a l’empara dels convenis haurà d’estar comprès entre un mínim de cent cinquanta mil (150.000) euros i un màxim de dos-cents noranta mil (290.000) euros.
El nombre màxim de projectes per conveni és de tres (3).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar la subvenció
Terminis
Del 06/06/2025 al 10/07/2025 -
Segon pas
Aportar documentació, al·legar o desistir