Què has de saber?
És una convocatòria per seleccionar projectes de recerca que hagin de ser desenvolupats a Catalunya durant el període 2022-2025 i que comportin fer intervencions arqueològiques o paleontològiques.
Els projectes que siguin aprovats en aquesta convocatòria podran prendre part en la convocatòria de subvencions que, si escau, convoqui l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.
Termini de sol·licitud: del 14 de gener al 14 de febrer de 2022.
Organisme responsable
- A universitats catalanes amb departaments o unitats relacionades amb l’arqueologia o a la paleontologia.
- A instituts de recerca arqueològica o paleontològica.
- A museus amb col·leccions d’arqueologia i/o de paleontologia.
- A empreses d’arqueologia i paleontologia, sempre que acreditin la disponibilitat de la infraestructura necessària per garantir la qualitat de la recerca (laboratoris, equips informàtics i equipament en general).
- A grups de recerca, formats per diverses persones físiques, empreses o entitats, que acreditin disposar de la infraestructura esmentada en el punt anterior.
El termini per presentar la sol·licitud és del 14 de gener al 14 de febrer de 2022.
1. Per demanar l'aprovació del projecte, s'ha de presentar el formulari web de sol·licitud, al qual s'ha de fer constar:
- Identificació del projecte.
- Identificació de l'investigador o la investigadora principal.
- Identificació de la persona que substituirà l'investigador o la investigadora principal en cas de jubilació o en cas que no pugui exercir la seva funció per una causa justificada.
- Identificació de les intervencions que s'hagin de dur a terme per desenvolupar-lo.
- Declaració de veracitat i autenticitat dels documents que s'aportin i de les dades que es declarin.
2. La sol·licitud s'ha d'acompanyar de la documentació següent:
2.1 Documentació administrativa
a) Còpia de la documentació acreditativa de la representació amb què actua, si no s'ha inscrit al registre electrònic d'apoderaments Representa o en un registre públic. No cal aportar aquesta documentació si la signatura electrònica acredita que la persona signant té poders suficients per actuar en nom de la persona representada.
No cal aportar aquesta documentació si la persona sol·licitant ja l'ha presentat anteriorment a l'Administració de la Generalitat, sempre que no hagin transcorregut més de cinc anys des que la va presentar i que no hagi experimentat cap modificació. En aquest supòsit, cal indicar clarament la data i l'òrgan o la dependència en què es va presentar i el procediment a què feia referència.
b) Pressupost detallat del programa previst de quatre anys, tenint en compte el pla de treball i les actuacions que cal executar en coherència amb la disponibilitat de finançament. S'hi ha d'adjuntar la previsió de les fonts de finançament del projecte. El pressupost ha d'incloure la quantia de les despeses corresponents als treballs de consolidació i conservació del jaciment i, si escau, les de la seva museïtzació. En el cas de projectes amb intervencions que impliquin la possible extracció de restes, cal preveure els costos de trasllat i consolidació. S'ha d'especificar en el pressupost quina aportació dinerària i en prestacions de serveis quantificada efectua el sol·licitant. Així mateix, cal especificar els patrocinis amb què compta (quins són, de quina mena i l'import) i altres ajuts, i cal concretar la quantitat que, si escau, demanarà a l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. El pressupost s'ha de formular mitjançant la plantilla que es pot descarregar del formulari web.
c) Còpia de la documentació acreditativa del finançament del projecte, exclosa la subvenció de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.
d) Còpia de la documentació que acrediti l'autorització del propietari o de la propietària i de la persona titular de qualsevol dret real sobre el terreny que es pugui veure afectat per les intervencions previstes. L'autorització ha de ser per a tot el període d'execució del projecte (2022-2025) durant el qual s'hagin de fer intervencions.
e) Còpia del document d'acceptació signat de la persona o les persones que hagin de dirigir totes i cadascuna de les intervencions arqueològiques o paleontològiques previstes, en què s'especifiqui clarament quines dirigirà cadascuna d'aquestes persones.
2.2 Projecte: descripció científica
El projecte s'ha de presentar amb un programa de quatre anys. El projecte, que no pot superar els 30 MB i que s'ha de presentar en format PDF, no s'ha adjuntar al formulari web, sinó que un cop s'hagin presentat les sol·licituds, el Departament de Cultura facilitarà per correu electrònic un enllaç per accedir a una carpeta digital on s'haurà de dipositar l'arxiu del projecte.
Cal fer-hi constar:
a) Objectius del projecte de recerca
Cal definir quines són les finalitats científiques del projecte i, específicament, la seva coherència amb els objectius del Pla de recerca de l'arqueologia i la paleontologia catalanes, que es pot consultar a la web del Departament de Cultura (https://cultura.gencat.cat/web/.content/
dgpc/documents/arxiu/PLA-RECERCA14.pdf). Cal exposar l'estat del coneixement sobre el tema de recerca, les bases teòriques en què es fonamenta el projecte, les hipòtesis de treball que en deriven, i la metodologia i les tècniques que es preveuen utilitzar. Cal descriure específicament la capacitat del projecte per generar coneixement en relació amb el territori i el període cronològic estudiats.
b) Continguts
S'ha d'exposar el procediment que se seguirà per assolir les finalitats i els objectius a què s'ha fet referència a l'apartat anterior.
c) Proposta científica
c.1) Síntesi del programa d'actuacions
La síntesi ha d'incloure el programa i la descripció de les característiques de les actuacions: antecedents, situació del lloc, estudis necessaris i anàlisis previstes.
c.2) Durada i abast de les diferents actuacions
S'hi han de fer constar la durada i l'abast temporal de les actuacions que preveu el projecte, i s'hi han d'indicar les diferents fases del treball i la seqüència lògica en què aquestes s'ordenaran.
c.3) Pla de treball detallat de la intervenció o les intervencions, que ha d'incloure els continguts següents:
- Llista dels jaciments on es preveu intervenir o tasques relacionades amb els estudis que no comportin treball de camp.
- Programa d'actuacions. El programa s'ha d'adequar als objectius del projecte. Ha d'incloure el calendari programat i les característiques de cada intervenció (dates de cadascuna de les intervencions, ubicació, antecedents, estudis necessaris i anàlisis previstes). S'hi han d'identificar les intervencions que s'hagin de dur a terme per desenvolupar el projecte. S'hi ha d'incloure la descripció de l'àrea on es farà la intervenció i la seva situació exacta, amb expressió de les coordenades geogràfiques i la representació sobre cartografia. Si la intervenció és subaquàtica, també cal especificar la profunditat del jaciment i les característiques del fons.
- Metodologia i tècniques. Explicació dels mètodes i de les tècniques que es preveuen utilitzar en el treball de camp (mètode d'intervenció, sistemes de registre de la informació, etc.) i justificació dels motius pels quals s'han triat.
- Indicacions sobre el treball de camp. Cal indicar les previsions sobre la durada de cada intervenció i els aspectes pràctics de les actuacions (allotjament, desplaçaments, etc.). Si es tracta d'un projecte d'intervenció subaquàtica, s'ha d'especificar el tractament immediat que rebran les restes un cop s'extreguin del seu medi.
- Actuacions de conservació i restauració dels béns mobles.
- Actuacions de consolidació als jaciments intervinguts.
Cal detallar si s'incorporarà l'estudi de materials o estructures documentats en intervencions arqueològiques o paleontològiques preventives, o altres conjunts inèdits.
d) Equip investigador
d.1) Curriculum vitae de l'investigador o la investigadora principal, que ha d'incloure les dades personals, la formació acadèmica, l'experiència professional, l'experiència investigadora, les publicacions, la participació en congressos i reunions científiques i altres mèrits científics rellevants.
El currículum ha de demostrar l'adequació de l'investigador o la investigadora principal al projecte.
d.2) Curriculum vitae de la persona que, si escau, hagi de substituir l'investigador o la investigadora principal, en els mateixos termes i el mateix contingut que s'exposen a l'apartat d.1).
d.3) Dades curriculars de les persones membres de l'equip investigador, a fi d'acreditar la seva idoneïtat per a les característiques del projecte i la seva solvència científica i tècnica.
El currículum de la persona investigadora principal, de la persona que la substituirà, si escau, i de les persones membres de l'equip investigador, pel que fa a l'experiència professional, s'ha de limitar als darrers cinc anys, tot i que s'hi poden fer constar els aspectes més rellevants dels 10 anys anteriors.
d.4) Especificació, si escau, dels serveis de professionals que caldrà contractar i justificació de la necessitat.
e) Infraestructura
Documentació que acrediti que l'equip investigador disposa de la infraestructura necessària, la qual ha d'aportar l'agent o la institució de recerca, per garantir la qualitat de la recerca (laboratoris, equips informàtics i equipament en general).
f) Proposta patrimonial
f.1) Descripció de l'estratègia de futur en relació amb els jaciments excavats. Cal especificar si s'adopta l'opció bàsica de protecció i conservació del jaciment o dels jaciments en què el projecte intervingui, per rebliment de les restes o per consolidació de les estructures, i, si escau, el seu tancament.
f.2) Mesures previstes de socialització del coneixement generat pel projecte, des d'un punt de vista científic i general (publicacions, audiovisuals, activitats o altres). En cas que sigui viable posar en relleu els jaciments o la museïtzació en més o menys grau (des de la senyalització i el tancament fins a la creació d'un centre de visitants o d'interpretació o d'un parc arqueològic), cal que la proposta estigui fonamentada en un projecte museístic viable (tant pel que fa a l'aportació al conjunt del patrimoni i el funcionament de tipus públic com pel que fa a la sostenibilitat econòmica) i que disposi d'un pla de finançament.
Documents
Per poder participar en la selecció per optar a l'aprovació dels projectes, s'han de complir els requisits següents:
a) Els projectes s'han de dur a terme al llarg de quatre anualitats, en el període comprès entre l'1 de gener del 2022 i el 31 de desembre del 2025.
b) El projecte ha d'incloure una o diverses intervencions arqueològiques o paleontològiques durant el període que s'ha esmentat, les quals han de ser una part essencial del projecte científic. S'ha de dur a terme, almenys, una intervenció arqueològica cada any en el quadrienni. Excepcionalment, s'admet que en alguna de les quatre anualitats no es faci cap mena d'intervenció, de manera justificada, sempre que així s'hagi fet constar a la programació inicial o si ho autoritza la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural, amb la sol·licitud prèvia raonada.
Tot i que el projecte pot incloure actuacions que es duguin a terme fora del territori de Catalunya, únicament seran subvencionables segons la futura convocatòria d'ajuts les intervencions arqueològiques o paleontològiques que tinguin lloc a Catalunya, que siguin necessàries per al desenvolupament del projecte i que compleixin els requisits que s'estableixen a les bases.
c) Les intervencions arqueològiques o paleontològiques que formin part del projecte han de correspondre a les actuacions a què fa referència l'article 3.3 del Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, i els seus promotors han de complir els requisits que s'estableixen a l'article 6 del Decret esmentat o als articles corresponents de la norma que el substitueixi.
d) Cada projecte ha de tenir un únic investigador o investigadora principal i la persona que sigui la investigadora principal ho pot ser d'un sol projecte dels que es presentin a la convocatòria. Així mateix, s'ha de designar una persona, membre de l'equip investigador del projecte, per substituir l'investigador o la investigadora principal en cas de jubilació o en cas que no pugui exercir la seva funció per una causa justificada. Aquesta assumpció de funcions per part de la persona substituta no es pot fer sense una causa que la justifiqui i l'ha d'aprovar la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural.
e) La suma de les aportacions pròpies del sol·licitant, tant dineràries com en prestacions de serveis, juntament amb els patrocinis i altres ajuts que no siguin del Departament de Cultura o d'entitats adscrites, ha de ser, com a mínim, del 20% del pressupost total i s'ha d'acreditar documentalment.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit
1. Criteris d'avaluació que ha d'aplicar l'AGAUR:
a) Valoració de la proposta científica. Estructura de la proposta científica, metodologia emprada, programa d'actuacions i adequació d'aquest als objectius del projecte, grau d'innovació en la recerca, adequació de la infraestructura als objectius del projecte i aportació al coneixement: fins a 4 punts.
b) Valoració del currículum de la persona investigadora principal, de la persona substituta i de la resta de l'equip investigador, amb una atenció especial a les publicacions que s'hagin fet: fins a 1 punt.
c) Adaptació als objectius del Pla de recerca de l'arqueologia i la paleontologia catalanes: fins a 1 punt.
2. Criteris d'avaluació que ha d'aplicar la Comissió de Recerca d'Arqueologia i Paleontologia:
a) Infraestructura de recerca adequada als objectius del projecte: fins a 0,5 punts.
b) Estratègia de futur del jaciment o dels jaciments: fins a 0,5 punts.
c) Criteris patrimonials:
- Capacitat de generar coneixement en relació amb el territori i el període cronològic: fins a 0,5 punts.
- Socialització del coneixement: fins a 0,5 punts.
- Incorporació de materials i jaciments provinents d'excavacions preventives o altres conjunts inèdits: fins a 1,5 punts.
d) Adequació del pressupost al projecte: fins a 0,5 punts.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Les sol·licituds i els altres tràmits associats al procediment d’aprovació de projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia per al període 2018-2021 s’han de presentar [...]
Terminis
Del 14/01/2022 al 14/02/2022Les sol·licituds i els altres tràmits associats al procediment d’aprovació de projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia per al període 2018-2021 s’han de presentar preferentment per via telemàtica, a través del portal Tràmits gencat (https://web.gencat.cat/ca/tramits/) o a través de l’extranet de les administracions catalanes (http://www.eacat.cat) en el cas de les entitats locals i les universitats públiques, o bé presencialment a qualsevol lloc dels que preveu l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Per a la presentació en paper s’ha d’utilitzar el mateix formulari que hi ha a Tràmits gencat.
-
Segon pas
Rebre resposta de l'Administració
Quina resposta es rep?Correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural, a proposta de la subdirecció general competent en matèria de patrimoni [...]
Quina resposta es rep?
Correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural, a proposta de la subdirecció general competent en matèria de patrimoni arqueològic i paleontològic, resoldre sobre l’aprovació o no aprovació dels projectes, mitjançant una Resolució que s’ha de dictar en el termini màxim de 6 mesos a comptar de la finalització del termini de presentació de sol·licituds. El Departament de Cultura ha de notificar la Resolució a les persones sol·licitants. Així mateix, ha de publicar al tauler d’anuncis electrònic del Departament de Cultura i als taulers d’anuncis físics de la seu del Departament de Cultura , i dels serveis territorials del Departament de Cultura, la relació dels projectes de recerca aprovats. Transcorregut el termini màxim de 6 mesos sense que s’hagi dictat i notificat la resolució expressa, les persones sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.Contra la Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d’un mes a comptar de la notificació.