Què has de saber?
L’objecte concret d’aquest procediment és sol·licitar al Departament de Cultura que s’iniciï la tramitació per declarar un immoble o conjunt d'immobles com a bé cultural d’interès nacional, en aplicació dels articles 8 i següents de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.
Per altres qüestions relacionades amb els béns d’interès cultural –nacionals o locals- s’haurà de fer la petició mitjançant altres tràmits específics o pel tramitador genèric.
Els béns immobles declarats com a béns culturals d’interès nacional, es classifiquen en:
a) Monument històric: construcció o altra obra material produïda per l'activitat humana que configura una unitat singular.
b) Conjunt històric: agrupament de béns immobles, continu o dispers, que constitueix una unitat coherent i delimitable amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.
c) Jardí històric: espai delimitat que és fruit de l'ordenació per l'home d'elements naturals i que pot incloure estructures de fàbrica.
d) Lloc històric: paratge natural on es produeix un agrupament de béns immobles que fan part d'una unitat coherent per raons històriques i culturals a la qual es vinculen esdeveniments o records del passat, o que contenen obres de l'home amb valors històrics o tècnics.
e) Zona d'interès etnològic: conjunt de vestigis, que poden incloure intervencions en el paisatge natural, edificis i instal·lacions, que contenen en llur si elements constitutius del patrimoni etnològic de Catalunya.
f) Zona arqueològica: lloc on hi ha restes de la intervenció humana que solament és susceptible d'ésser estudiat en profunditat amb la metodologia arqueològica, tant si es troba en la superfície com si es troba en el subsòl o sota les aigües. En el cas que els béns culturals immobles definits per les lletres a), b), c), d)i e) tinguin en el subsòl restes que solament siguin susceptibles d'ésser estudiades arqueològicament, tindran també la condició de zona arqueològica.
g) Zona paleontològica: lloc on hi ha vestigis fossilitzats que constitueixen una unitat coherent i amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
A persones físiques, persones jurídiques i administracions públiques.
Es pot sol·licitar en qualsevol moment.
Es pot ajuntar la documentació que es consideri necessària per a recolzar la sol·licitud de declaració.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
La incoació de l'expedient de declaració d'un bé cultural d'interès nacional s'ha de notificar als interessats i als ajuntaments dels municipis on radica el bé. A més, i sens perjudici de la seva [...]
La incoació de l'expedient de declaració d'un bé cultural d'interès nacional s'ha de notificar als interessats i als ajuntaments dels municipis on radica el bé. A més, i sens perjudici de la seva eficàcia des de la notificació, la resolució d'incoació s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en el Boletín Oficial del Estado.
La incoació comporta l'aplicació immediata i provisional del règim de protecció establert per als béns culturals que ja han estat declarats d'interès nacional. En el cas dels béns immobles, la incoació de l’expedient comporta, des del moment en què és notificada a l'ajuntament, la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada, i també la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides.
L'acord de declaració de béns culturals d'interès nacional s'ha d'adoptar en el termini de divuit mesos a comptar de la data en què s'ha incoat l'expedient.