Què has de saber?
La Declaració de l’estàndard i de l’eficiència en l’ús de l’aigua és la declaració que presenten els establiments industrials per sol·licitar l'aplicació del coeficient de millora en l’eficiència en l’ús de l’aigua.
Aquest coeficient s'aplica sobre el gravamen general del cànon de l'aigua i el seu valor actual és de 0,90.
La Declaració de l’estàndard i de l’eficiència en l’ús de l’aigua es presenta de forma voluntària a l'Agència Catalana de l'Aigua.
Als establiments industrials amb activitats incloses en les seccions B, C i D i les classes A032, E360, E383 i J581 de la CCAE-2009 de la Classificació Catalana d’Activitats Econòmiques (CCAE) i amb aplicació del règim especial per mesurament directe de la càrrega contaminant del cànon de l'aigua.
El termini de vigència de la Declaració de l’estàndard i de l’eficiència en l’ús de l’aigua és de quatre anys, comptadors a partir del trimestre natural següent a la seva presentació, finalitzat el qual s’ha d’actualitzar.
En el cas que s'opti pel mètode qualitatiu, còpia del certificat ISO 14001 o EMAS i, si escau, document validat pel certificador relatiu a l’eficiència o millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
L’eficiència o el seu millorament s’acrediten segons un sistema quantitatiu, prenent com a referència l’estàndard d’ús, o bé segons un sistema qualitatiu, basat en l’obtenció i la renovació d’un sistema de gestió ambiental ISO 14001 o EMAS.
Estàndard d'ús. Mètode quantitatiu
L’estàndard d’ús es determina mitjançant la relació entre el volum d’aigua utilitzada i les unitats de producció d’un establiment industrial, referit a un espai de temps.
Quan s'hagi de renovar la Declaració de l’estàndard i de l’eficiència en l’ús de l’aigua, l’estàndard resultant ha de ser, en tot cas, igual o inferior al declarat amb anterioritat, als efectes de posar de manifest una millora contínua en l’ús de l’aigua expressada en una reducció del consum unitari. No obstant, l’estàndard pot ser modificat quan l’establiment acrediti un canvi substancial en la seva activitat.
Mètode d'avaluació qualitativa
L’avaluació qualitativa de l’eficiència en l’ús de l’aigua d’un establiment industrial es desprèn dels valors i les dades resultants de la verificació i el registre d’un sistema EMAS o en la certificació de la norma ISO 14001, sens perjudici que el Departament de Territori i Sostenibilitat defineixi altres indicadors.
Als efectes de seguir considerant l’eficiència en l’ús de l’aigua, l’actualització periòdica de la declaració ha de posar de manifest una millora respecte de la situació inicial. Es considera que s’ha produït aquesta millora si així es desprèn del sistema de gestió ambiental.
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar la declaració
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quina resposta es rep?
Quina resposta es rep?
En el cas de que l'Agència Catalana de l'Aigua consideri que la Declaració de l'estàndard i de l'eficiència en l'ús de l'aigua és correcta, aplicarà el coeficient d'eficiència sobre el tipus de gravamen general del cànon de l'aigua. Si no l’accepta, l’usuari rebrà el requeriment o el tràmit d’audiència corresponent, d’acord amb el procediment d’ofici iniciat, que finalitzarà amb la corresponent resolució.
Quan es rep la resposta?
El termini per resoldre la Declaració de l'estàndard i de l'eficiència en l'ús de l'aigua és de 6 mesos. Si l'Agència Catalana de l'Aigua no respon en aquest termini, es considera la declaració acceptada. En el cas contrari, l'Agència Catalana de l'Aigua iniciarà el procediment d'ofici escaient.
Es pot presentar un recurs?
La tramitació de la Declaració de l'estàndard i de l'eficiència en l'ús de l'aigua finalitza amb la liquidació corresponent del cànon de l’aigua i/o amb la corresponent resolució d’aplicació del tribut. Contra aquesta resolució es podrà interposar, amb caràcter previ, recurs de reposició en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, davant el Director de l'Agència Catalana de l'Aigua, o bé es podrà interposar reclamació economicoadministrativa durant aquest mateix termini, presentant escrit dirigit a l'Agència Catalana de l'Aigua, la qual amb posterioritat el trametrà a la Junta de Finances, en tant que és l'òrgan competent per conèixer de la citada reclamació. No es podran simultaniejar ambdós recursos (articles 223 i 235 de la LGT).
En cas d'interposició de previ recurs de reposició, el termini per a interposar la reclamació economicoadministrativa és d'un mes des del dia següent a la notificació de la resolució del recurs de reposició, o bé el dia següent en què es produeixen els efectes del silenci administratiu (article 225 de la LGT). Més informació: via economicoadministrativa.