Què has de saber?
La Llei de defensa de la competència vetlla perquè es garanteixi un funcionament correcte del mercat; un dels mecanismes de què es dota per aconseguir-ho és la prohibició de determinades conductes: acords entre operadors econòmics amb l'objectiu de restringir o falsejar la competència, o que produeixen o poden produir aquest efecte; l'abús d'una posició dominant o el falsejament de la lliure competència per actes deslleials. La prohibició d’aquests comportaments contribueix a aconseguir una competència efectiva en el mercat i, consegüentment, beneficis per als consumidors en termes de preu, qualitat de productes i serveis, innovació, etc.
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
A ciutadania, empreses i entitats.
Qualsevol persona física o jurídica, tant si és part interessada com si no ho és, pot denunciar conductes que s'ajustin a les que preveu, com a prohibides, la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de defensa de la competència.
Això no obstant, s’ha de tenir en compte que els procediments que es desenvolupen a l’empara de la regulació en matèria de defensa de la competència no tenen com a objecte la defensa directa dels drets dels consumidors i dels usuaris, sinó la defensa de la competència en els casos en què es consideri que l'interès públic es pot veure afectat .
El formulari de denúncia s'ha d'emplenar d’acord amb les instruccions que s'han redactat a aquest efecte. El formulari ha de dur, adjunta, la documentació relacionada amb els punts següents:
- Existència d’interès legítim.
- Proves.
- Accions adoptades.
- Documentació acreditativa de la representació, excepte que aquesta representació consti inscrita en el Registre mercantil, ja que en aquest cas l'Administració farà la consulta per mitjans electrònics.
Conductes prohibides en l'àmbit de la competència
Les conductes que prohibeix la Llei 15/2007, de 3 de juliol, són les següents:
- L'article 1 prohibeix tot acord, decisió o recomanació col·lectiva, o pràctica concertada o conscientment paral·lela que tingui per objecte restringir o falsejar la competència en el mercat, o que tingui o pugui tenir aquest efecte. En concret, aquestes conductes poden consistir en acords o pactes entre operadors econòmics per fixar preus o altres condicions comercials, per limitar o controlar la producció o per repartir-se el mercat o les fonts d'aprovisionament.
- L'article 2 prohibeix l'explotació abusiva, d'una o de diverses empreses, de la seva posició de domini en el mercat. Per posició de domini s'entén la situació en què una empresa té la possibilitat de desenvolupar un comportament relativament independent que li permet actuar en el mercat sense tenir en compte els proveïdors, els clients o els competidors. Són exemples d'explotació abusiva de la posició de domini en el mercat, la imposició de preus o altres condicions comercials no equitatives, la negativa injustificada a satisfer les demandes de compra de productes o de prestació de serveis, o la subordinació dels contractes a l'acceptació de prestacions suplementàries que no tinguin relació amb l'objecte d'aquests contractes.
- L'article 3 estableix com a infracció administrativa de competència els actes de competència deslleial que falsegen la lliure competència i que, per tant, afecten l'interès públic. Són exemples d'actes de competència deslleial els actes de denigració de competidors, la imitació d'iniciatives empresarials alienes o l'explotació mitjançant engany o confusió de la reputació d'altres agents econòmics.
Passos a fer
-
Primer pas
Denunciar
Aquest tràmit es pot fer per internet amb certificat digital o IdCatMòbil.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat del tràmit a:
Consulta l'estat del tràmit a:
- Canal empresa (amb idCAT Mòbil o certificat digital).
- Àrea privada (amb idCAT Mòbil o certificat digital), si sou un particular.
- Estat de les meves gestions (amb el codi ID del tràmit o el número d'expedient).
- Telèfon 012 (amb el codi ID del tràmit i el DNI/NIF).
-
Tercer pas
Rebre resposta de l'Administració
L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) exerceix les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya relatives a la incoació, instrucció i resolució dels procediments en matèria de [...]
L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) exerceix les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya relatives a la incoació, instrucció i resolució dels procediments en matèria de defensa de la competència. Pot actuar quan els efectes anticompetitius de la conducta no depassen l’àmbit territorial de Catalunya, d’acord amb l’estructura funcional següent:
- Direcció General de l'Autoritat Catalana de la Competència: incoa i instrueix els expedients per conductes restrictives de la competència.
- Tribunal Català de Defensa de la Competència de l'Autoritat: resol el procediment sancionador i imposa les condicions, les obligacions o les multes a les empreses infractores; si escau, ordena que cessin les pràctiques prohibides.
Pel que fa a la resposta que es rep, s'han de tenir en compte els aspectes següents:
- Presentar una denúncia d'acord amb els requisits exigits no vincula l'Autoritat Catalana de la Competència a iniciar un procediment sancionador.
- L'Autoritat Catalana de la Competència acorda començar un procediment sancionador si observa indicis raonables que s'està produint alguna de les conductes restrictives de la competència previstes a la Llei 15/2007. Si la persona denunciant té la condició d'interessada en el procediment, se li ha de notificar l'inici del procediment sancionador. El termini màxim per dictar i notificar la resolució que ha de posar fi al procediment sancionador és de 18 mesos a comptar des de l’acord d’incoació.
- Si s'acorda no iniciar un procediment sancionador, s'ha de notificar a la persona denunciant, a la qual se li han d'indicar també els motius pels quals el procediment sancionador no és procedent.
- La incoació dels expedients sancionadors es fa pública al web de l'Autoritat Catalana de la Competència.