Què has de saber?
La Generalitat de Catalunya posa a disposició de la població aquest tràmit per comunicar fets que puguin suposar un risc d’exposició indeguda a les radiacions ionitzants.
Els treballadors d’instal·lacions nuclears i radioactives tenen a la seva disposició un formulari de comunicació de denúncies a la pàgina web del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).
Les denúncies han de contenir la identitat de la persona o persones que les presenten, garantint-se la confidencialitat de les dades personals, que únicament seran tractades per a les finalitats indicades (registre d’entrada i sortida de documents, gestió d’actuacions d’inspecció i gestió de denúncies i expedients sancionadors). En tot cas, la Generalitat investigarà qualsevol comunicació relacionada amb fets que puguin suposar un risc d’exposició indeguda a les radiacions ionitzants.
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius heu de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A qualsevol persona física o jurídica que conegui un fet denunciable.
- Reclamacions prèvies
- Comunicats
- Certificats
- Fotos
- Altres
Definicions
Què és la ionització?
Una ionització és la separació d’un o més electrons dels àtoms.
Què és una radiació ionitzant?
Les radiacions ionitzants són un tipus de radiació — siguin partícules o siguin ones electromagnètiques, com els raigs X— amb energia suficient per produir ionització en el medi que travessen. Aquest tipus de radiació la poden produir elements radioactius, siguin naturals o artificials, com ara l'urani, o aparells de raigs X.
És important tenir en compte que existeixen radiacions no ionitzants, com tot l’espectre electromagnètic d’energia inferior als raigs X (microones, ones de ràdio, de telefonia mòbil, etc.) que no entren dins de la definició i per tant no són objecte de la denúncia que es fa mitjançant aquest tràmit.
Què és una exposició indeguda?
Aquest concepte es refereix a una exposició a les radiacions ionitzants no justificada o improcedent.
Un exemple del que podria ser una exposició indeguda seria que alguna persona es trobés un paquet o aparell senyalitzat amb el trèvol radioactiu. També pot ser un altre exemple d'exposició indeguda quan una persona comunica que ha trobat un parallamps radioactiu a la teulada d’una escola o església.
D'altra banda, una radiografia de raigs X prescrita per un metge és una exposició, però no es pot considerar indeguda, ja que és procedent i està justificada per una anàlisi risc-benefici.
Passos a fer
-
Primer pas
Denunciar
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius heu de tramitar per internet.
Quan envieu el formulari us heu d’identificar amb l’idCATMòbil o un certificat digital de:
- Persona física.
- Persona jurídica.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l’estat del tràmit:
Podeu consultar l’estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital) si sou autònom, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius amb activitat econòmica.
- A l'‘Àrea Privada’ (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital), si sou un particular.
- A l’Estat de les meves gestions (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF)
- Al telèfon 012 (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- A qualsevol Oficina d’atenció ciutadana (OAC), si sou un particular.
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan i com es rep la resposta?
Quan i com es rep la resposta?
En el moment d'enviar el formulari la persona que efectuï el tràmit rebrà l'acusament de rebuda i còpia del formulari enviat. En aquest moment l'Administració entendrà que s'ha realitzat el tràmit.