Què has de saber?
El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya va ser creat el 2006, per inscriure les festes, manifestacions i celebracions comunitàries així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya que compleixin els requisits establerts al decret 389/2006 de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.
Posteriorment a la sol·licitud, en cas que es reuneixin els requisits necessaris, hi ha un treball conjunt entre els organitzadors i els tècnics de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural per documentar la festa o element festiu, recollint informació sobre els orígens i la història, característiques actuals, organitzadors i altres aspectes rellevants.
Per a més informació, vegeu el Catàleg del Patrimoni Festiu.
A entitats, ens locals o col·lectius responsables de l'organització de la festa o dels elements festius.
Es pot sol·licitar en qualsevol moment.
Per dur a terme el procediment de catalogació, cal que el sol·licitant aporti tota aquella documentació útil per a l’elaboració d’un informe descriptiu de la festa o element festiu a catalogar.
- Document explicatiu dels antecedents històrics i orígens de la festa.
- Descripció dels elements festius de la festa (en cas que es catalogui una festa).
- Descripció de la festa actualment (adjuntar els programes dels darrers 5 anys en cas de festa) o descripció de l’element.
- Descripció dels espais de celebració de la festa o element festiu.
- Descripció dels organitzadors de la festa i entitats participants.
- Referències bibliogràfiques i obres consultables.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
En què consisteix el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya?
En el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya s'inscriuen festes, manifestacions i celebracions comunitàries així com elements festius amb vigència arreu de Catalunya que compleixin els requisits establerts. Aquest catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya s'adscriu al Departament competent en matèria de cultura i és gestionat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
La catalogació requereix prèviament que la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural realitzi les gestions de comprovació escaients per determinar que es tracta d'una manifestació festiva vigent a Catalunya i ha de demanar, si escau, un informe del departament de l'Administració de la Generalitat o entitat competent per raó de la matèria. També ha de donar audiència a les persones interessades i a l'Ajuntament corresponent.
Les festes i els elements festius, un cop han estat inscrits al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, poden ser objecte de reconeixement especial a través de les categories següents:
- Festa popular d'interès cultural.
- Festa i element festiu tradicionals d'interès nacional.
- Festa i element festiu patrimonials d'interès nacional.
La declaració correspondrà, segons el cas, al Govern o al conseller o consellera de Cultura.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural demanarà que es designi un representant de l'organització per esdevenir l'interlocutor amb la Direcció General.
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural demanarà que es designi un representant de l'organització per esdevenir l'interlocutor amb la Direcció General.
Aquest interlocutor serà el responsable de facilitar la documentació necessària per a la catalogació de la festa o l'element festiu.