Què has de saber?
Els Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya són uns guardons que reconeixen persones i empreses artesanes destacades en àmbits com la producció, el disseny, la qualitat, la formació, la promoció, la comercialització, la difusió i el prestigi de l'artesania catalana. Aquests premis busquen subratllar la importància i la transcendència de l'artesania en la societat catalana, posant en valor aquelles persones que han excel·lit en la seva obra i trajectòria, i que han aportat innovació i prestigi al sector. Els premis s'atorguen anualment per celebrar públicament l'excel·lència artesanal a Catalunya.
El termini de presentació de les sol·licituds, juntament amb la documentació corresponent, s'inicia a les 9:00 hores del dia 12 de maig de 2025 i finalitza a les 15:00 hores del dia 24 de juliol de 2025. Aquest tràmit només es pot fer per internet i mitjançant el formulari normalitzat per aquest tràmit.
La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Segons la regulació establerta al Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l'activitat artesanal a Catalunya es considera artesania als efectes d’aquesta disposició aquelles activitats incloses dins el Repertori de famílies d'oficis artesans, que comporten la formació, creació, producció i transformació d’objectes.
Les persones, empreses i entitats públiques o privades sol·licitants només podran presentar una única sol·licitud, és a dir, optar a una sola categoria dels Premis.
Els ens públics que optin a la categoria del Premi Prestigia o a la del Premi Restaura han de presentar les seves sol·licituds mitjançant la plataforma d'EACAT.
Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Cal que us identifiqueu quan envieu el formulari amb l’idCATMòbil o un certificat digital admès.
El Premi Nacional d'Artesania:
A les persones guardonades amb el diploma de mestre artesà o mestra artesana i a les empreses artesanes. Es premia el global de la trajectòria professional o empresarial i la seva aportació al sector.
El Premi al Talent Jove:
Als estudiants, com a reconeixement al talent aplicat als projectes artesans més viables de les escoles d'art i disseny de Catalunya dels dos darrers anys.
El Premi Prestigia:
A les persones, empreses, entitats públiques o privades que mitjançant la seva tasca hagin contribuït al prestigi i visibilitat de l'artesania en la societat.
El Premi Restaura:
A les persones i empreses, entitats públiques i privades que hagin realitzat la millor recuperació d'elements patrimonials mitjançant l'aplicació d'oficis artesans.
El Premi Emprèn:
A les persones professionals i empreses. Es premia els projectes vinculats amb l'artesania que responguin a una trajectòria empresarial d'èxit combinada amb una visió contemporània de l'artesania.
El Premi Millor obra artística:
A les persones artesanes. Es premia l’obra artesanal que destaqui per la seva expressivitat artística, detalls i acabats, originalitat, creativitat, així com, per la capacitat de transmetre emocions.
Els ens públics que optin a la categoria del Premi Prestigia o a la del Premi Restaura han de presentar les seves sol·licituds mitjançant la plataforma d'EACAT.
El termini de presentació de les sol·licituds, juntament amb la documentació corresponent, s'inicia a les 9:00
hores del dia 12 de maig de 2025 i finalitza a les 15:00 hores del dia 24 de juliol de 2025.
Documentació a adjuntar al formulari de sol·licitud:
- memòria on s'acreditin els mèrits de la persona, empresa, entitat pública o privada sol·licitant
- vídeo enregistrat horitzontalment de durada màxima d’un minut (explicant els mèrits de la candidatura, que es vegi a la persona realitzant alguna peça, el taller, els productes o l’obra realitzada)
- 4 fotografies representatives del projecte/treballs realitzats en format .jpg
- informe de vida laboral (només en cas de presentar la candidatura al Premi Nacional d’Artesania)
El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) podrà demanar qualsevol altra informació complementària que consideri oportuna.
Les persones, empreses i entitats públiques o privades sol·licitants han de complir els requisits següents:
- Disposar d'establiment operatiu i/o raó social a Catalunya.
- Estar legalment constituïdes i estar inscrites en el registre/cens corresponent en la data de publicació de la convocatòria corresponent (o en la data que escaigui). En el supòsit de persones físiques empresàries, estar donades d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques, en aquells casos en què sigui necessari.
- Estar al corrent de les obligacions tributàries davant de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat, així com de les obligacions davant la Seguretat Social. Els deutes que estiguin ajornats, fraccionats o l’execució dels quals estigui suspesa compleixen el requisit d’estar al corrent de les obligacions.
- No incórrer en cap de les circumstàncies que estableix l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Atendre les persones usuàries en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic, d’acord amb la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l'any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. Així mateix, les persones sol·licitants han de respectar el que estableix la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, i l’article 48 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, relatiu a les mesures específiques per prevenir l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe en el treball i arbitrar procediments específics per prevenir-los i per donar curs a les denúncies o reclamacions que puguin formular les persones que n’hagin estat objecte.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones. En el cas de les empreses de 50 persones treballadores o més, s’ha d’elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un pla d’igualtat, d’acord amb el que estableix l’article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
- Les entitats amb un nombre de 50 persones treballadores o més han de complir l’obligació que estableix l’article 42 del text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, de donar ocupació almenys a un 2% de persones treballadores amb discapacitat respecte al nombre total que formen part de l’entitat, o bé han d’aplicar les mesures alternatives de caràcter excepcional que regulen el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor de les persones treballadores amb discapacitat, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment.
- En el cas d’entitats amb una plantilla igual o superior a 25 persones, han de complir l’obligació, d’acord amb els agents socials, d’indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi, i han de tenir protocols d’abordatge i prevenció de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
- En el cas que la realització de l'activitat utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, i la normativa que la desplega.
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- Complir amb l'obligació de comunicar l'obtenció d'altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Respectar les condicions de la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació, i, en conseqüència, no promoure desigualtats per qualsevol dels motius a què fa referència l'article 1 de la Llei esmentada i adoptar mesures destinades a evitar actuacions o comportaments que puguin atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió, sense cap mena de discriminació, de la pròpia personalitat i de les capacitats personals.
- No cometre, incitar o promocionar actes de LGTBIfòbia.
Si la persona sol·licitant és una persona física i no exerceix l'activitat artesanal professionalment, o bé, es troba en situació de jubilació, només haurà d'acreditar haver complert aquests requisits quan es trobava en actiu.
Les persones que es presentin al Premi Nacional d’Artesania, han d’haver obtingut, prèviament a la presentació de la seva candidatura, el diploma de mestre artesà o mestra artesana.
La presentació de la declaració responsable faculta l'Administració per verificar en qualsevol moment la veracitat de les dades declarades.
Criteris de valoració i puntuació màxima:
Premi Nacional d'Artesania
- Trajectòria i rellevància de la persona candidata, fins a 40 punts
- Desenvolupament sostenible, productiu i comercial, fins a 40 punts
- Divulgació, fins a 20 punts
Premi al Talent Jove
- Viabilitat, fins a 50 punts
- Recerca i sostenibilitat, fins a 30 punts
- Presentació, prototip o maqueta, fins a 20 punts
Premi Prestigia
- Notorietat, fins a 50 punts
- Vinculació de l'artesania amb l'excel·lència i amb la sostenibilitat, fins a 50 punts
Premi Restaura
- Qualitat de la restauració o rehabilitació, fins a 50 punts
- Valor patrimonial de l'element recuperat, fins a 50 punts
Premi Emprèn
- Notorietat, fins a 40 punts
- Innovació i sostenibilitat, fins a 40 punts
- Estratègia comercial i de màrqueting, fins a 20 punts
Premi Millor obra artística
- Precisió tècnica i expressivitat artística, fins a 50 punts
- Innovació, creativitat i expressió emocional, fins a 50 punts
Jurat:
El jurat estarà format pel/per la director/a del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), que actuarà de president/a, el/la cap de l’Àrea d’Artesania del CCAM que farà les funcions de vicepresident/a, un/a representant de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC), quatre persones de reconegut prestigi en el món de l’artesania, l’arquitectura, l’art i el disseny, i una persona guanyadora del Premi Nacional d’Artesania d’edicions anteriors, designades mitjançant resolució del/de la director/a del CCAM.
Premis:
Els premis consistiran en uns diplomes en els quals figurarà la inscripció següent: Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya, amb indicació de la categoria, la data de la concessió i del nom de l'entitat, empresa o persona guardonada.
La persona o empresa guanyadora de la categoria Premi Nacional d’Artesania, rebrà, a més, una dotació econòmica de set mil euros (7.000,00 €), una peça commemorativa, i es desenvoluparan activitats per impulsar la seva notorietat als mitjans de comunicació.
La persona guanyadora de la categoria Premi al Talent Jove, rebrà, a més, una dotació econòmica de mil euros (1.000,00 €), i una sessió d’acompanyament per al desenvolupament del projecte.
La persona o empresa guanyadora de la categoria Premi Emprèn, rebrà, a més, una dotació econòmica de dos-mil cinc-cents euros (2.500,00 €).
La persona guanyadora de la categoria Premi Millor obra artística, rebrà, a més, una dotació econòmica de mil euros (1.000,00 €).
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar
Emplenar el formulari Adjuntar la documentació requerida en el propi formulari Signar i enviar el formulari La persona sol·licitant rebrà el rebut de registre d’entrada que conté una còpia del [...]
Terminis
Del 12/05/2025 al 24/07/2025- Emplenar el formulari
- Adjuntar la documentació requerida en el propi formulari
- Signar i enviar el formulari
- La persona sol·licitant rebrà el rebut de registre d’entrada que conté una còpia del formulari enviat. Si no es rep aquesta informació vol dir que el procés no s’ha finalitzat correctament
-
Segon pas
Rebre resposta de l'administració
Quan es rep la resposta de l'Administració?
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de tres mesos a comptar des de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.
Quina resposta es rep?
Els premis s’atorgaran mitjançant resolució del/de la conseller/a d’Empresa i Treball a proposta del jurat, i es notificarà a les persones interessades a través del tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
La publicació de les resolucions a l’esmentat tauler electrònic substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
Es pot presentar un recurs?
Sí, contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar amb caràcter potestatiu recurs de reposició davant l’òrgan que l’ha dictada, en el termini d’un mes a comptar des del dia següent a la publicació de la resolució de concessió; o bé directament recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius de la província de Barcelona, en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent al de la publicació de la resolució de concessió.