Què has de saber?
Tots els serveis de prevenció han d'elaborar anualment la memòria de les activitats preventives que desenvolupen en les empreses, que s'estableix al Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció. En el cas dels serveis de prevenció aliens acreditats a Catalunya així com els serveis de prevenció mancomunats amb instal·lacions principals a Catalunya, aquestes memòries s'han de posar a disposició de l'autoritat laboral.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
- Als serveis de prevenció aliè acreditats per l'autoritat laboral a Catalunya.
- Als serveis de prevenció mancomunats (amb instal·lacions principals a Catalunya).
- Als serveis de prevenció propis que voluntàriament presentin la memòria.
D'acord amb la norma, el termini de presentació ha de ser abans de l'1 d'abril de l'any següent.
La documentació que s'ha d'aportar són els continguts i les dades que s'especifiquen a l'Ordre TIN/2504/2010, per a cada servei de prevenció.
Amb l'objectiu de facilitar l'elaboració de les memòries posem a disposició dels interessats, els fitxers Excel per a cada modalitat preventiva que recullen els continguts i les dades establertes a la normativa i que es poden descarregar.
Documentació que cal adjuntar amb la sol·licitud:
- Memòria SP SPR: Fitxer amb la part A de la memòria que engloba les dades globals de les activitats preventives del servei de prevenció.
- Memòria SP Empresa: Fitxers amb la part B de la memòria de les activitats preventives desenvolupades a cadascuna de les empreses. S'han de presentar en format de fitxers comprimits.
- Memòria dels Acords de col·laboració: Fitxer que han d'aportar aquells serveis de prevenció aliè que hagin fet efectius els acords de col·laboració d'activitats sanitàries.
Aquesta documentació pot presentar-se amb la sol·licitud sempre que el conjunt de la sol·licitud i els fitxers no superin els 5 Mb. Si sobrepassa aquesta capacitat caldrà adjuntar el primer fitxer juntament amb la sol·licitud i els altres dos presentar-los via l'"Àrea privada" (es rebrà un requeriment automàtic). Les indicacions de com fer-ho es trobaran en el rebut de presentació de la sol·licitud.
Disposareu de 24h per presentar-los i de fins a 100 Mb per a cada document. En el casos que hi hagi deficiències en la presentació de la memòria, és a la documentació aportada sigui incompleta o no s'ajusti allò establert a la normativa i no es respongui als requeriments per esmenar-la, es considerarà que no s'ha presentat la memòria.
Models de fitxers per cada modalitat de servei de prevenció
L'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral ha elaborat uns models de fitxers de full de càlcul Excel per presentar les variables recollides a l’Ordre TIN/2504/2010 per a cada modalitat de servei de prevenció.
Pels serveis de prevenció aliens:
- Memòria SPA SPRL: model Excel per presentar les dades que requereix l'annex II part A de l'Ordre TIN/2504/2010.
- Memòria SPA Empresa: model Excel per presentar les dades que requereix l'annex II part B de l'Ordre TIN/2504/2010.
- Memòria Acords Col·laboració model Excel per presentar les dades dels acords de col·laboració per activitats preventives sanitàries que s'hagin fet efectius amb altres serveis de prevenció d'acord amb el Reial decret 843/2011.
Alternativament als formats d'arxiu xls proposats, hi ha la possibilitat de presentar les memòries en altres formats sempre que s'ajustin als continguts de l’annex II de l'Ordre TIN/2504/2010. En el cas d'arxius XML aquests han de seguir estrictament la mateixa estructura i validacions que actualment fa servir l'aplicació SERPA del Ministeri de Treball i Economia Social.
Pels serveis de prevenció mancomunats:
- Memòria SPM SPRL: model Excel per presentar les dades que requereix l'annex III part A de l’Ordre TIN/2504/2010.
- Memòria SPM Empresa: model Excel per presentar les dades que requereix l'annex III part B de l’Ordre TIN/2504/2010.
Alternativament als formats d'arxiu xls proposats, hi ha la possibilitat de presentar les memòries en altres formats sempre que s'ajustin als continguts de l’annex III de l’Ordre TIN/2504/2010.
Pels serveis de prevenció propis:
D'acord amb el Reglament dels serveis de prevenció (Reial decret 39/1997) tots els serveis de prevenció han de fer anualment una memòria de les seves activitats. En el cas dels serveis de prevenció propis la normativa no estableix el contingut ni les dades que s’han de recollir. No obstant, posem a la disposició dels serveis de prevenció propi, fitxers per elaborar les memòries seguint el model de dades i continguts establerts a l'Ordre TIN 2504/2010 pels serveis de prevenció aliens i mancomunats.
- Memòria SPP SPRL: model Excel per emplenar amb les dades globals de les activitats del servei de prevenció propi, és a dir amb la suma de les activitats desenvolupades.
- Memòria SPP Empresa: model Excel per emplenar amb les dades especifiques desenvolupades a l'empresa i els centres de treball on es desenvolupi l'activitat preventiva.
Alternativament als formats d'arxiu xls proposats, hi ha la possibilitat de presentar les memòries en altres formats.
Arxius de suport per emplenar les memòries dels serveis de prevenció
- Codificacions: Recull de diverses codificacions: CCAE-2009, qualificació dels professionals, províncies i municipis espanyols i malalties professionals.
- Municipis: Codificació de municipis de Catalunya i d'altres comunitats autònomes.
- Tarifa: Tarifa de primes per a la cotització a la Seguretat Social per a accidents de treball i malalties professionals d'acord amb la Llei 42/2006, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a 2007.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar
Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Cal que us identifiqueu quan envieu el formulari amb IdCat Mòbil o un certificat digital de:- Persona física.
- Persona jurídica.
- Persona vinculada.
-
Segon pas
Consulta de l'estat del tràmit
Podeu consultar l’estat del tràmit:
Podeu consultar l’estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital).
- A l’Estat de les meves gestions (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).