Què has de saber?
El reconeixement de la discapacitat té com a objectiu garantir que les persones amb discapacitat puguin accedir, en igualtat de condicions, als beneficis, drets econòmics i serveis que ofereixen els organismes públics. Tenir reconegut un grau de discapacitat del 33% o més i viure a Catalunya facilita l’accés de les persones amb discapacitat a drets, serveis, programes i prestacions que compensin els desavantatges socials o les barreres socials que limiten la seva participació plena i efectiva en la societat.
A les persones amb discapacitat residents a Catalunya.
- Si no tens reconegut el grau de discapacitat, el pots sol·licitar en qualsevol moment.
- Si ja tens reconegut el grau de discapacitat, però vols una revisió, la pots demanar després de dos anys des de l’última resolució. Pots sol·licitar una revisió abans si hi ha canvis importants en la teva situació o si hi ha hagut un error que afecta el grau reconegut.
-
Informes mèdics i/o psicològics dels dos últims anys que acreditin la discapacitat al·legada.
-
Acreditació de representació: Si actues en nom de la persona interessada (beneficiària), has de presentar la documentació següent segons el teu cas:
- Pare o mare d'un menor de 18 anys: llibre de família o registre individual del Registre Civil.
- Tutor/a legal d'un menor de 18 anys: resolució administrativa o judicial de tutor/a o guardador/a.
- Assistent, pare o mare, o tutor legal de persones majors de 18 anys: sentència d'incapacitat (si teniu proveïdes mesures de suport a la capacitat jurídica) i acceptació del càrrec d'assistent. No cal que aportis aquesta documentació si ja has inscrit la representació al registre electrònic REPRESENTA.
- Representant legal: apoderament notarial o apoderament apud acta (1). No cal que aportis aquesta documentació si ja has inscrit la representació al registre electrònic REPRESENTA.
- Altres representants (caldrà indicar la relació amb la persona beneficiària): document acreditatiu de la representació voluntària (segons l’article 5 de la Llei 39/2015).
(1) L'apoderament apud acta és la representació atorgada davant d'un funcionari habilitat en una Oficina d'assistència en matèria de registre.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Targeta acreditativa de la discapacitat
Si tens el grau de la discapacitat reconegut, rebràs la targeta acreditativa de la discapacitat i podràs accedir a una sèrie d'avantatges:
- Avantatges orientatius per a persones amb discapacitat (menors 18 anys)
- Avantatges orientatius per a persones amb discapacitat (majors 18 anys)
Validesa del reconeixement del grau de la discapacitat
El reconeixement del grau de la discapacitat és vàlid des del moment en què presentes la sol·licitud sempre que t’atorguin el 33% o més i té validesa a tot l'Estat espanyol.
Trasllat d’expedient
- Si se t'ha reconegut un grau de discapacitat en una altra comunitat autònoma, has de sol·licitar el trasllat del teu expedient a Catalunya.
- Si se t'ha reconegut un grau de discapacitat a Catalunya i et trasllades a una altra comunitat autònoma, has de sol·licitar el trasllat del teu expedient a la comunitat autònoma de destinació.
En els dos casos, pots gestionar el trasllat tant a la comunitat autònoma d'origen com a la de destinació. Per fer-ho, adreça’t al centre que té la competència d’emetre els reconeixements de discapacitat d’aquella comunitat autònoma.
En cas de defunció de la persona titular de l'expedient de discapacitat, cal notificar-ho immediatament.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
La sol·licitud la pot presentar la persona beneficiària o algú altre en nom seu.
La sol·licitud la pot presentar la persona beneficiària o algú altre en nom seu.
- Si ets un particular, pots fer la sol·licitud per internet o presencialment.
- Si sou una entitat o un altre col·lectiu obligat a relacionar-se digitalment amb la Generalitat, heu de fer la sol·licitud per internet.
-
Segon pas
Rebre la cita per a la valoració
Què he de fer després de presentar la sol·licitud?
Què he de fer després de presentar la sol·licitud?
Espera que el teu Centre d’Atenció a persones amb Discapacitat (CAD) t’enviï una carta amb la data de la cita, si és necessari, per a la valoració del grau de discapacitat.
Quan em donaran cita?
En aquests moments, hi ha un endarreriment en les sol·licituds de reconeixement i revisió del grau de discapacitat i el termini per la valoració pot ser superior en determinades zones del territori. El Departament de Drets Socials i Inclusió treballa activament per millorar la situació.
Terminis orientatius per a les cites de valoració
Què he de fer el dia de la cita?
Ves al teu CAD i porta els informes mèdics, psicològics i/o socials actualitzats.
Què he de fer si no puc assistir a la cita?
Contacta amb el teu CAD per canviar la data de la cita. Trobaràs les dades de contacte a la carta de citació.
-
Tercer pas
Rebre resposta de l'Administració
Quina resposta rebré?
Quina resposta rebré?
En un termini d'un o dos mesos després de la valoració, rebràs una resolució per correu postal certificat a l'adreça que has informat a la sol·licitud. La resolució inclourà:
- El grau de discapacitat.
- Si se supera el barem de mobilitat.
- Si se supera el barem que estableix la necessitat d'una tercera persona.
- Si la valoració és definitiva o provisional.
Juntament amb la resolució, rebràs el dictamen tècnic-facultatiu que reconeix el grau de discapacitat. Tres mesos després, rebràs la targeta acreditativa de la discapacitat per correu postal ordinari.
Si no estic d'acord amb la resolució, puc presentar recurs?
Sí, pots presentar una reclamació prèvia a la via jurisdiccional social davant del Servei que ha dictat la resolució, en el termini de trenta dies des de la notificació, d'acord amb l'article 71 de la Llei 36/2011, de 10 d'octubre, reguladora de la jurisdicció social.
Un cop rebis la resolució de la reclamació prèvia, si no hi estàs d’acord, pots interposar una demanda davant de la jurisdicció social.

Tràmits relacionats