Què has de saber?
L'arbitratge cooperatiu respon a situacions en què les parts enfrontades no es posen d'acord pel que fa a la solució més adequada i decideixen encomanar a una tercera persona la solució de la divergència, amb el compromís de complir la resolució que aquesta dicti en forma de laude arbitral.
Les parts oposades que esdevenen objecte d'un arbitratge, ho fan de manera lliure, expressa i voluntària.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
- A socis/sòcies de cooperatives.
- A cooperatives.
- A federacions de cooperatives.
- A confederacions de cooperatives.
La demanda d'arbitratge es pot presentar en qualsevol moment.
- Actes de l'Assemblea
- Correus electrònics
- Fotografies o videos
- Certificats
- Clàusula de submissió del conveni on s'acrediti la possibilitat d'arbitratge.
- Factures
- Document annex a la demanda
- Altra documentació
La cooperativa o federació ha d'estar inscrita en el Registre General de Cooperatives de Catalunya.
Premeu per obtenir l'import de la taxa a liquidar
Informació ComplementàriaQuan es presenta la demanda, s'ha de dipositar l'equivalent al 25 % dels honoraris de l'arbitratge i de les despeses del procediment de l'arbitratge. Aquest import és una condició per iniciar la tramitació i per proveir cabals per atendre les despeses i els honoraris del procediment de l'arbitratge.
L'arbitratge
- L'arbitratge pot ser de dret o d'equitat, en funció del perfil de l'àrbitre i dels criteris de resolució del conflicte:
- Arbitratge de dret: l'àrbitre és un advocat en exercici i s'arriba a la resolució del conflicte mitjançant raonaments jurídics, és a dir, aplicant la norma jurídica que correspongui.
- Arbitratge d'equitat: l'àrbitre és un expert en la matèria objecte del conflicte i emet la decisió conforme als usos, els costums i els criteris de justícia.
- L'arbitratge pot ser portat a terme per un àrbitre o per un nombre senar d'àrbitres, constituïts com a col·legi arbitral.
Tramitació
- Per iniciar un procediment d'arbitratge cooperatiu, és necessari que les parts s'hagin obligat, prèviament, mitjançant una clàusula arbitral inserida en els estatuts socials o bé mitjançant un conveni arbitral, que han d'estar formalitzats per escrit.
- La demanda per iniciar un procés d'arbitratge s'ha de presentar al Consell Superior de Cooperació o als Serveis Territorials del Departament, que són els òrgans competents en matèria d'arbitratge cooperatiu, i implica el dipòsit del 25 % dels honoraris de l'àrbitre i de les despeses del procediment d'arbitratge.
- La demanda ha d'incloure:
- Les dades de la persona demandant i de la demandada (parts implicades en el conflicte).
- Les pretensions de la part demandant i la documentació que consideri procedent.
- La referència sobre si l'arbitratge és de dret o d'equitat.
- Una còpia del document on figuri la clàusula compromissòria o el conveni arbitral.
- El nombre d'àrbitres que se sol·liciten i una proposta de nomenament.
- En cas que les parts no facin cap nomenament d'àrbitres, el/la president/a del Consell Superior de Cooperació escollirà un àrbitre entre una llista d'àrbitres d'equitat i de dret.
- Les audiències tindran lloc a la seu del Consell Superior de Cooperació o a qualsevol dels Serveis Territorials del Departament.
Validesa del laude arbitral
- El laude arbitral és la resolució amb la qual es dona per finalitzat el procediment arbitral. Quan s'ha dictat el laude arbitral, no és possible presentar una altra sol·licitud d'arbitratge o demanda judicial sobre els mateixos fets, ja que el laude produeix efectes de cosa jutjada.
- El laude arbitral té el mateix efecte que la sentència judicial i en cas que no es compleixi es pot executar, forçosament, d'acord amb la llei d'enjudiciament civil.
Qui pot ser àrbitre?
- Els àrbitres són professionals, de prestigi reconegut, habilitats com a àrbitres pel Consell Superior de la Cooperació i especialitzats en matèria cooperativa. Poden ser àrbitres d'equitat o de dret.
- El Consell Superior de la Cooperació manté actualitzada una llista oberta d'àrbitres, de dret i d'equitat, especialitzats en l'àmbit cooperatiu, i fixa i publica al seu web les tarifes d'honoraris dels àrbitres.
- Llista de mediadors i àrbitres del Consell Superior de la Cooperació.
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar
Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Cal que us identifiqueu quan envieu el formulari amb l’idCATMòbil o un certificat digital de:
- Persona física
- Persona jurídica
- Persona vinculada a una organització amb capacitat de representació
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan i com rebré resposta de l'Administració?Un cop rebuda la demanda, el Consell Superior de la Cooperació la trasllada a la part demandada perquè en el termini de deu dies manifesti [...]
Quan i com rebré resposta de l'Administració?
Un cop rebuda la demanda, el Consell Superior de la Cooperació la trasllada a la part demandada perquè en el termini de deu dies manifesti la seva conformitat amb el nombre i, si escau, la identitat dels àrbitres.El laude arbitral amb el qual es dona per finalitzat el procediment arbitral s'ha de dictar en un termini de sis mesos des de la data de presentació de la contestació a la demanda. Una vegada dictat el laude, els àrbitres l'han de lliurar al Consell Superior de la Cooperació per tal que aquest el notifiqui a les parts implicades.
El laude arbitral és la resolució amb la qual es dona per finalitzat el procediment arbitral. Quan s'ha dictat el laude arbitral, no és possible presentar una altra sol·licitud d'arbitratge o demanda judicial sobre els mateixos fets, ja que el laude produeix efectes de cosa jutjada.
El laude arbitral té el mateix efecte que la sentència judicial i en cas que no es compleixi es pot executar, forçosament, d'acord amb la llei d'enjudiciament civil.