Què has de saber?
Permet delimitar zones tampó al voltant de les parcel·les de producció d’empreses proveïdores de material vegetal susceptible al foc bacterià.
Atès l'avanç de la plaga del foc bacterià a la demarcació de Lleida, el Departament ha comunicat oficialment al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació la pèrdua de l'estatus de zona protegida respecte a l’organisme nociu Erwinia amylovora (foc bacterià) de les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues i l’Urgell.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A les empreses proveïdores de material vegetal que desitgin establir una zona tampó al voltant de les seves parcel·les de producció per tal de mantenir l’estatus de zona protegida respecte al foc bacterià.
Aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment.
La documentació que cal aportar està recollida en el full de sol·licitud:
- Informació gràfica i detallada sobre la ubicació de les instal·lacions i parcel·les de producció de planter d’espècies susceptibles i de totes les parcel·les que proposen per a la zona tampó, i que en total hauran de fer un radi de 50 km2 al seu voltant, tal com estableix el punt 9 de l’annex X del Reglament d’execució (UE) 2019/2072 de la Comissió, pel qual s’estableixen condicions uniformes per a l’execució del Reglament (UE) 2016/2031 del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa a les mesures de protecció contra les plagues dels vegetals, i el capítol 3 de l'Ordre AAM/77/2015, de 9 d’abril, per la qual es declara d’utilitat pública la lluita contra el foc bacterià i s’estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita. En la memòria s’hauran d’especificar les parcel·les del radi de 50 km2 que tinguin espècies susceptibles, incloses aquelles parcel·les o espais amb espècies ornamentals i silvestres susceptibles, els quals també s’hauran d’incloure en les prospeccions. Igualment s’haurà de tenir en compte que la zona tampó ha de contenir una zona circumdant, definida con una banda al voltant de cada parcel·la de viver de 500 m d’ample, i el límit de la zona tampó s’ha de situar almenys a 1 km de distància del límit de les parcel·les de viver.
- Referència SIGPAC de totes les parcel·les, diferenciant parcel·les del viver, zona circumdant i zona tampó.
- Proposta sobre com es duran a terme els controls, descrivint el personal que els realitzarà, les èpoques en què es realitzaran aquestes prospeccions, recollida de mostres per a l'anàlisi... La proposta haurà d’incloure el mostreig previst, tenint en compte que com a mínim es recolliran 2 mostres asimptomàtiques/parcel·la prospectada, o almenys 1 mostra/5 ha, i totes les simptomàtiques que es detectin.
- Proposta de registre de les prospeccions en el sistema d'autocontrols, les quals seran com a mínim les següents:
- Parcel·la de viver: 2 inspeccions en el darrer cicle vegetatiu complet (una entre juny i agost, i un altre d’agost i novembre). En aquestes inspeccions, a més, cal prendre mostres per detectar infeccions latents.
- Zona circumdant 500 m: 1 inspecció entre agost i novembre.
- Resta de la zona tampó: 1 inspecció en el moment més adient.
- En cas que en les parcel·les objecte de la delimitació de zona tampó es realitzi la importació d’abelles, aquestes han de complir els requisits establerts a l’article 6 del Reial decret 1201/1999, de 9 de juliol, pel qual s’estableix el programa nacional d’eradicació i control del foc bacterià de les rosàcies, i el punt 3 de l’annex X del Reglament d’execució (UE) 2019/2072 de la Comissió, i per tant s’haurà d’adjuntar acreditació del fet que les arnes provenen d’una zona protegida, o provenen de tercers països reconeguts com a exempts de la plaga, de determinats cantons suïssos lliures de la plaga, o d'altres zones protegides.
- Sol·licitud de zona tampó (A0320.9-DO6).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Cal que us identifiqueu quan envieu el formulari amb l’idCATMòbil o un certificat digital de persona física, jurídica o vinculada.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l’estat del tràmit:
Podeu consultar l’estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil i/o certificat digital).
- A l’Estat de les meves gestions (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
El Departament farà una resolució d’aprovació o denegació de la zona tampó.
El Departament farà una resolució d’aprovació o denegació de la zona tampó.