Què has de saber?
Aquest tràmit permet sol·licitar l’expedició d’un certificat professional si heu superat una formació oficial o heu acreditat competències professionals a través del reconeixement de l’experiència professional.
El certificat professional és un document oficial que us permetrà acreditar la competència professional (coneixements i habilitats) per desenvolupar un lloc de treball de forma correcta i d'acord amb les exigències del mercat. El certificat acredita competències professionals tant si aquestes s'han obtingut a través de l'experiència professional, com de formació formal o no formal.
A Catalunya, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) és l'organisme que expedeix i registra els certificats professionals i les acreditacions parcials acumulables.
Un certificat professional es compon d’una o diverses unitats de competència. Per sol·licitar el certificat, cal haver superat totes les unitats per qualsevol de les vies possibles.
Si no heu completat totes les unitats de competència del certificat, podeu sol·licitar una acreditació parcial acumulable per acreditar les que ja heu superat, però mai tot el certificat. Si més endavant decidiu completar les unitats que us falten, aquesta acreditació us estalviarà repetir les unitats ja superades, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.
Organisme responsable
- A les persones que han fet una formació en un centre autoritzat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i han superat mòduls formatius de la unitat de competència que es vulgui acreditar.
- A les persones que han superat mòduls professionals d’un cicle formatiu del departament de la Generalitat amb competències d’educació associats a les unitats de competència que conformen un certificat professional.
- A les persones que han obtingut el reconeixement d’unitats de competència a través de procediments d’avaluació i acreditació de competències. El reconeixement es pot acreditar per mitjà de l’experiència professional o per vies no formals de formació que convoquen l’Administració laboral i l’educativa.
El certificat es pot sol·licitar en qualsevol moment.
DOCUMENTACIÓ OBLIGATÒRIA
Per sol·licitar el certificat o l’acreditació és obligatori omplir i presentar aquest document:
DOCUMENTACIÓ OPCIONAL
Segons la via que hàgiu seguit per acreditar les unitats de competència del certificat, caldrà que presenteu els documents següents amb la sol·licitud:
- Per les unitats de competència acreditades mitjançant la formació professional per a l’ocupació impartida a Catalunya:
- No cal que presenteu cap documentació més atès que el SOC ja disposa de les dades de la formació realitzada.
- Si la formació que heu fet està gestionada pel Consorci per a la Formació Contínua i en la sol·licitud d’expedició no autoritzeu que el SOC consulti telemàticament les vostres dades, cal que presenteu el certificat/diploma d’assistència i aprofitament de la formació expedit pel Consorci per a la Formació Contínua o Centre de Formació.
- Per les unitats de competència acreditades mitjançant la formació professional per a l’ocupació impartida fora de Catalunya:
- Si en la sol·licitud no autoritzeu que el SOC consulti telemàticament les vostres dades, cal que presenteu el Certificat d’acreditació parcial acumulable expedit per la corresponent administració.
- Si en la sol·licitud no autoritzeu que el SOC consulti telemàticament les vostres dades, cal que presenteu el Certificat d’acreditació parcial acumulable expedit per la corresponent administració.
- Per les unitats de competència acreditades mitjançant la formació professional del sistema educatiu:
- Certificat acadèmic expedit pel centre educatiu, corresponent als ensenyaments superats.
- Certificat acadèmic expedit pel centre educatiu, corresponent als ensenyaments superats.
- Per les unitats de competència acreditades mitjançant l’acreditació de l’experiència laboral o formació no formal:
- Si en la sol·licitud no autoritzeu que el SOC consulti telemàticament les vostres dades, cal que presenteu el Certificat d’acreditació de les unitats de competència demostrades emès per la comissió avaluadora.
Tenir acreditats els coneixements i capacitats corresponents a totes i cadascuna de les unitats de competència que conformen el certificat professional que es sol·licita.
No s'han de pagar taxes per a aquest tràmit.
Avantatges dels certificats professionals per a les persones treballadores
- Reconeixen i acrediten les qualificacions professionals de les persones, independentment de com les hagin adquirides.
- Serveixen per demostrar que les persones treballadores tenen aquelles qualificacions, en el moment d'optar a un lloc de treball en el qual s'exigeixi una qualificació determinada.
- Faciliten l'aprenentatge permanent de tota la ciutadania mitjançant una formació modular, flexible i accessible, adaptada a cada moment, tant professional com vital de la persona.
- Permeten l'adquisició d'acreditacions oficials de forma gradual, evitant en gran mesura l'abandonament de les accions formatives iniciades.
- Possibiliten la mobilitat laboral en tot el territori espanyol, ja que les qualificacions reconegudes tenen validesa a tot l'Estat. Així mateix, ajuda a la mobilitat laboral dins l'àmbit europeu.
- Permeten la convalidació parcial amb estudis de formació professional del sistema educatiu.
Validesa dels certificats professionals
Els certificats professionals són vàlids en tot el territori espanyol. A més, són reconeguts en els estats membres de la Unió Europea i en la resta d'estats signataris de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu.
Teniu dubtes sobre el tràmit de sol·licitud del certificat o acreditació parcial?
Podeu consultar els Dubtes i preguntes més freqüents i les guies següents:
Passos a fer
-
Primer pas
Presentar la sol·licitud
-
Segon pas
Rebre resposta de l'Administració
Quan es rep resposta?El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de 3 mesos des de la data de registre de la sol·licitud. Si passat aquest termini no s’ha dictat una resolució, s’entén [...]
Quan es rep resposta?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de 3 mesos des de la data de registre de la sol·licitud. Si passat aquest termini no s’ha dictat una resolució, s’entén que la sol·licitud ha estat rebutjada.Com es rep la resposta?
Rebreu una notificació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb la resolució de la sol·licitud. La notificació es realitza per mitjans electrònics, excepte per a aquelles persones que han triat expressament rebre la notificació en una adreça postal.
La notificació de la resolució favorable us servirà com a document provisional del certificat professional o l'acreditació parcial acumulable mentre no disposeu del títol definitiu.Podeu presentar un recurs si no esteu d’acord amb la resolució?
Disposeu d’un termini d’un mes, des de l’endemà de la data de notificació de la resolució de la sol·licitud, per presentar recurs potestatiu de reposició davant la persona titular de la direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, o bé recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius en el termini de dos mesos des de l’endemà de la notificació de la resolució, segons el que estableix l’article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. -
Tercer pas
Recollir el títol definitiu
Quan el vostre títol definitiu estigui disponible, l’Oficina de Treball o el Servei Territorial del SOC corresponent contactarà amb vosaltres per telèfon o correu electrònic per informar-vos que ja [...]
Quan el vostre títol definitiu estigui disponible, l’Oficina de Treball o el Servei Territorial del SOC corresponent contactarà amb vosaltres per telèfon o correu electrònic per informar-vos que ja podeu passar a recollir el títol en el punt de recollida que vau indicar en la sol·licitud.
Un cop rebeu aquest avís, haureu de recollir el títol definitiu en un termini màxim de 3 mesos.
Per recollir el títol és recomanable demanar cita prèvia trucant al telèfon 900 800 046, de dilluns a divendres, de 8 a 14 hores.