Què has de saber?
L'objecte d'aquesta línia de subvencions és donar suport a projectes d'educació per al desenvolupament (EpD en endavant) impulsats per organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) amb implantació a Catalunya i/o per universitats públiques catalanes i centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes, que vinculin els fenòmens locals amb els globals, que integrin l’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH), que responguin als objectius estratègics prioritzats del pla director en actuacions d’EpD i que contribueixin a millorar la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Aquest tràmit només es pot fer per Internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
- Les organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD): associacions, fundacions o cooperatives sense ànim de lucre.
- Les universitats públiques catalanes i centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes.
- Les agrupacions de persones jurídiques (dels apartats anteriors) sense personalitat jurídica diferenciada.
El termini per presentar la sol·licitud de subvenció és del 10 al 30 de setembre de 2021, ambdós inclosos.
Juntament amb el formulari de sol·licitud de subvenció, les entitats sol·licitants hauran d’aportar la següent documentació:
- a) Projecte narratiu (segons model normalitzat).
- b) Pressupost complet del projecte desglossat per partides i activitats (segons model normalitzat).
- c) Matriu de planificació i cronograma (segons model normalitzat).
- d) Document d'identificació de les entitats agrupades si el projecte es realitza amb agrupacions d'entitats (segons model normalitzat).
Documents
Liquidation d’indeminités et de frais de déplacement
Liquidation d’indeminités et de frais de déplacement collectifs
a) Requisits de les entitats beneficiàries.
No esmenables:
En el supòsit d’ONGD:
- Estar inscrita en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament que preveu la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'ACCD, o en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID). La inscripció en el Registre s'ha d'haver produït, com a molt tard, en la data de la publicació de la convocatòria corresponent al L'ACCD comprovarà d'ofici la inscripció en el Registre d'ONGD i en el Registre de l'AECID.
- Complir acumulativament amb els requisits d'arrelament a Catalunya següents:
- Tenir seu social o delegació permanent a Catalunya inscrita en el registre oficial
- Comptar amb base social (persones associades, voluntariat o assimilable) de l'ONGD a Catalunya: s'ha de poder acreditar un nombre mínim de vint-i-cinc (25) persones entre totes aquestes categories.
- L'entitat beneficiària ha d'executar el pressupost de la subvenció, i així ha de constar en el En cas de presentació del projecte en agrupació, si a l'apartat corresponent del pressupost no consta l'import desglossat que executa cada entitat agrupada de la subvenció sol·licitada a l'ACCD, es considerarà com a incompliment del requisit i no serà considerat el projecte presentat en agrupació amb aquella entitat de la qual no consti que executa el pressupost de la subvenció. Si no consta que l'entitat líder executa part del pressupost, el projecte serà inadmès. En cas de discrepància entre la quantitat executada informada al document de sol·licitud i la quantitat executada que consta en el pressupost, prevaldrà aquesta última.
En el supòsit d'universitats públiques catalanes i/o centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes:
- No tenir afany de lucre.
- Tenir seu social o delegació amb establiment permanent en territori català.
- L'entitat beneficiària ha d'executar el pressupost de la subvenció, i així ha de constar en el En cas de presentació del projecte en agrupació, si a l'apartat corresponent del pressupost no consta l'import desglossat que executa cada entitat agrupada de la subvenció sol·licitada a l'ACCD, es considerarà com a incompliment del requisit i no es considerarà el projecte presentat en agrupació amb aquella entitat de la qual no consti que executa el pressupost de la subvenció. Si no consta que l'entitat líder executa part del pressupost, el projecte serà inadmès. En cas de discrepància entre la quantitat executada informada al document de sol·licitud i la quantitat executada que consta en el pressupost, prevaldrà aquesta última.
*L'incompliment i/o la manca de resposta en el formulari de qualsevol d’aquests requisits tenen la consideració de no esmenables i, per tant, comporten la inadmissió de la sol·licitud, prèvia resolució.
Els requisits establerts a continuació s’acreditaran amb les declaracions responsables següents, incloses en el formulari de sol·licitud normalitzat:
En relació a les ONGD i a les universitats públiques centres de recerca i/o centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes.
- No estar sotmesa a les causes que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- En el cas de rebre aportacions d'altres administracions o entitats públiques o privades per a la mateixa finalitat, declaració fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, o bé declaració responsable que ni l'entitat ni cap òrgan que en depengui no han demanat o obtingut subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat de cap organisme de les administracions públiques ni de cap entitat privada.
- Si l'activitat objecte de la subvenció comporta l'ús d'elements susceptibles de generar drets d'autor, declaració conforme es compleix la normativa sobre propietat intel·lectual.
- En el cas que la suma de l'import sol·licitat per a totes les línies de subvencions sigui superior a 10.000 euros, les entitats sol·licitants hauran de declarar les retribucions dels seus òrgans de direcció o administració, d'acord amb el que estableix la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública. La declaració ha de ser de forma individual, amb indicació de cada càrrec directiu, i no de tot el personal directiu de manera global. Aquesta declaració responsable també s'ha de presentar en el cas que el personal directiu, o part d'aquest, no percebi cap retribució, indicant aquesta circumstància.
- Declaració que les persones sol·licitants de les subvencions s'adhereixen al codi ètic que figura com a annex 2 de les bases generals i com a annex a l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic (DOGC núm. 7152, de 30.6.2016) i al codi ètic dels actors de cooperació beneficiaris de les subvencions atorgades per l'ACCD, que figura a l'annex 3 de les bases generals.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè hagin exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
En relació a les ONGD i a les universitats públiques centres de recerca i/o centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes.
En el supòsit d'entitats que tinguin seu o delegació amb establiment permanent a Catalunya, l'imprès de sol·licitud inclourà les declaracions responsables següents:
- En el cas de centres amb 50 o més treballadors, que compleix amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.
- En el cas de centres amb plantilla igual o superior a 25 persones, pel que fa a prevenció i detecció de casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, que compleix la normativa aprovada per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, indicant els mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril.
- Aplicar un pla d'igualtat d'acord amb allò que estableix l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones. Les entitats no obligades a disposar de pla d'igualtat han de disposar de mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
- L'entitat ha d'estar legalment constituïda i inscrita en el Registre General de Dret i Entitats Jurídiques o en el registre genèric corresponent abans de la publicació de la convocatòria corresponent, i que la informació dipositada en el registre estigui actualitzada.
- En el cas de fundacions i associacions, haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior (si escau).
- En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del Protectorat, d'acord amb l'article 336.3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril (si escau).
En relació amb les ONGD:
- Declaració responsable conforme l’entitat compta amb una base social (persones associades, voluntariat o assimilable) de l'ONGD a Catalunya amb un nombre mínim de 25 persones entre totes aquestes categories.
- Declaració responsable de complir amb les disposicions previstes a l'Estatut dels cooperants i, especialment, els drets previstos per als i les cooperants, segons es defineix a l'article 2 del Reial decret 519/2006, de 28 d'abril, pel qual es regula l'Estatut dels cooperants.
- Declaració responsable relativa a l'IVA que declara l'entitat beneficiària.
- Si escau, perquè hi ha persones de l'entitat que desenvolupen activitats que impliquen contacte habitual amb menors, no haver estat condemnades per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, l'entitat es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.
- Si escau, perquè la persona beneficiària està inclosa en l'àmbit subjectiu de l'article 96 bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, caldrà acreditar haver tramès tota la informació que ha de contenir el Registre de subvencions i ajuts de Catalunya amb relació a les subvencions i els ajuts que hagi concedit.
- Complir el que estableixen els articles 33 i 4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, respecte dels centres laborals, i en les empreses que tinguin establiments oberts al públic a Catalunya complir amb els requisits que estableixen els articles 32.1 i 32.3 de la Llei esmentada.
En relació a les universitats públiques centres de recerca i/o centres de recerca adscrits a universitats públiques catalanes:
- Declaració responsable relativa a l'IVA que declara l'entitat beneficiària.
- Si escau, perquè hi ha persones de l'entitat que desenvolupen activitats que impliquen contacte habitual amb menors, no haver estat condemnades per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, l'entitat es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.
- Si escau, perquè la persona beneficiària està inclosa en l'àmbit subjectiu de l'article 96 bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, caldrà acreditar haver tramès tota la informació que ha de contenir el Registre de subvencions i ajuts de Catalunya amb relació a les subvencions i els ajuts que hagi concedit.
b) Requisits de projecte:
Base específica 4.1 de l’annex 2, cal que els projectes objecte de subvenció:
- S'adrecin com a mínim a una de les prioritats de l'objectiu estratègic 2, desplegar els eixos temàtics de l'EpD del Pla director, i que són els següents:
Prioritats:
– Promoure una ciutadania crítica i compromesa en la defensa dels drets humans per a la construcció d'una societat més justa.
– Promoure una ciutadania compromesa amb la justícia de gènere i activa en la defensa de la diversitat sexual i de gènere.
– Promoure una ciutadania respectuosa i corresponsable amb la conservació i millora del medi ambient, el territori i la natura.
– Fomentar la cultura de la pau i la no-violència per promoure una ciutadania compromesa en la defensa de la seguretat humana i dels drets humans, i a favor de la prevenció de totes les formes d'extremismes violents.
– Promoure una ciutadania oberta, crítica i responsable en la construcció de societats interculturals basades en la justícia, la convivència i la inclusió social des de la mirada de la interculturalitat crítica, concebuda com un projecte polític de descolonització, transformació i creació d'una societat nova. En aquest sentit, caldrà tenir en compte l'important paper de les entitats creades per les persones migrants que tenen la voluntat de contribuir a la millora de les condicions de vida en els seus països i que visualitzen la diversitat cultural i de procedència de les persones que viuen a Catalunya.
– Promoure una ciutadania conscient, crítica i mobilitzada al voltant de les causes estructurals que originen les desigualtats, tant a escala local com global.
– Promoure l'esport i la cultura, pel seu potencial transformador i educador d'una ciutadania crítica.
Aquestes prioritats es podran portar a terme d'acord amb les metodologies i els actors previstos en els objectius estratègics 1, 3 i 4 de la línia d'EpD establerts en el Pla director.
- Incloguin actuacions a Catalunya de ressò local, nacional i/o internacional.
- Treballin com a mínim una de les quatre dimensions següents:
c.1) Sensibilització: són accions inicials i a curt termini que permeten despertar la consciència crítica i les pràctiques solidàries de la ciutadania i fan visibles els efectes de les desigualtats i les vulneracions de drets. Són el punt de partida per avançar en un procés d'anàlisi profunda, crític, compromès i transformador de les desigualtats existents i les vulneracions de drets al món (localment i globalment), així com de les causes que les provoquen.
c.2) Educació i formació: són processos a mitjà-llarg termini per a l'enfortiment de capacitats pel que fa a continguts conceptuals, habilitats i valors, orientats a la materialització dels drets humans i l'assoliment de la igualtat real i efectiva de dones i homes. Aquests continguts han de permetre aprofundir el coneixement de les causes i les conseqüències de les vulneracions de drets i desigualtats Nord-Sud globals, i les propostes de transformació d'aquestes.
c.3) Recerca: són accions que s'orienten a l'anàlisi en profunditat de les causes estructurals que provoquen la vulneració de drets i les desigualtats Nord-Sud globals i de gènere. És un àmbit clau per generar coneixement i promoure la innovació.
c.4) Mobilització i incidència: són estratègies que tenen en compte el conjunt d'accions d'informació, interlocució, pressió i/o denúncia dirigides a transformar l'agenda de les polítiques públiques o dels espais de presa de decisions dels col·lectius més exclosos, dels principis, els objectius i les prioritats del desenvolupament humà sostenible i equitatiu i dels drets humans.
- Sol·licitin una quantia de subvenció a l'ACCD (per projecte presentat a títol individual) entre un mínim de 60.000 euros i un màxim de 200.000 euros, i que la quantia sol·licitada de subvencionar a l'ACCD per projecte presentat en agrupació d'entitats estigui compresa entre un mínim de 100.000 euros i un màxim de 350.000 euros. En cas de discrepància entre la quantitat indicada en la sol·licitud de subvenció i la quantitat indicada en el pressupost, prevaldrà la quantitat declarada en el pressupost.
- Tinguin la durada d’un mínim de 10 mesos i d’un màxim de 18 mesos,. En cas de discrepància entre la durada del projecte indicada a la sol·licitud de subvenció, en el cronograma i en el pressupost, prevaldrà la durada establerta en el cronograma.
*L'incompliment i/o manca de resposta en el formulari de qualsevol d’aquests requisits tenen la consideració de no esmenables i, per tant, comporten la inadmissió de la sol·licitud, prèvia resolució.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar la subvenció
Terminis
Del 10/09/2021 al 30/09/2021 -
Segon pas
Aportar documentació, al·legar o desistir
-
Tercer pas
Acceptar la proposta provisional de la subvenció i reformulació
Terminis
Del 24/11/2021 al 09/12/2021 -
Quart pas
Sol·licitar vista de l'expedient
-
Cinquè pas
Rebre la resposta de l'Administració
D’acord amb el que estableix la base 16 de la RESOLUCIÓ EXI/1563/2021, de 19 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores generals de les subvencions a projectes de desenvolupament i [...]
D’acord amb el que estableix la base 16 de la RESOLUCIÓ EXI/1563/2021, de 19 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores generals de les subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament (DOGC Núm. 8418 - 26.5.2021) , la convocatòria indicarà les persones responsables d'instruir i de resoldre el procediment d'atorgament de les subvencions. La resolució, en els procediments de concurrència competitiva, es fonamentarà ordinàriament en els informes de la comissió de valoració. Quan no se segueixi el sentit de l'informe de la comissió de valoració, ha de motivar-se'n la discrepància. La resolució es notificarà a les persones interessades mitjançant la publicació al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat (tauler.gencat.cat) en un termini màxim de sis (6) mesos a comptar de la data de publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. D'acord amb el que estableix l'article 54.2 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, un cop transcorregut aquest termini de sis (6) mesos sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, les entitats interessades poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
D’acord amb la base específica 11.5 de l’annex 2 de la RESOLUCIÓ XGO/2320/2021, de 20 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores específiques del procediment per a la concessió de subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament, l'òrgan instructor formularà la proposta definitiva de concessió de subvencions a la vista, en tots els casos, de la proposta de resolució provisional, de la documentació presentada per les entitats beneficiàries proposades, de les acceptacions, de les comprovacions d'ofici dels requisits no esmenables i de les al·legacions.
-
Sisè pas
Rebre l’ajut
D’acord amb el que estableix la base específica 15.2 de l’annex 2 RESOLUCIÓ XGO/2320/2021, de 20 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores específiques del procediment per a la [...]
D’acord amb el que estableix la base específica 15.2 de l’annex 2 RESOLUCIÓ XGO/2320/2021, de 20 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores específiques del procediment per a la concessió de subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament, el pagament de les subvencions consistirà en un primer pagament en concepte de bestreta del 90% de la subvenció, que es tramitarà a partir de la concessió de la subvenció. La bestreta es tramitarà a càrrec de l'exercici pressupostari en què s'obri la convocatòria i es podrà tramitar de manera fraccionada.
Les entitats beneficiàries, per rebre l'import de les subvencions, han d'estar al corrent de les obligacions amb l'Administració tributària i la social en el moment en què l'ACCD realitzi les comprovacions corresponents amb l'Administració tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social, així com no tenir deutes de cap mena amb la Generalitat de Catalunya ni subvencions pendents de justificar a l'ACCD dins dels terminis autoritzats. Els deutes de les obligacions amb la Generalitat, l'Administració tributària i la Seguretat Social que estiguin legalment ajornats es considera que compleixen el requisit d'estar al corrent de les obligacions. No caldrà aportar els certificats acreditatius en el cas de l'autorització a l'entitat beneficiària mitjançant la signatura de la sol·licitud de subvenció.
El segon pagament, del 10% restant, es tramitarà quan l'ACCD aprovi l'informe final justificatiu de la subvenció, d'acord amb allò establert a la base corresponent. Aquest segon pagament es tramitarà a càrrec de l'exercici pressupostari en què s’efectuï el pagament i es podrà tramitar de manera fraccionada.
La subvenció es paga mitjançant transferència bancària al compte corrent indicat amb aquesta finalitat i que ha de ser de titularitat de l'entitat beneficiària.
-
Setè pas
Presentar recurs
-
Vuitè pas
Presentar documentació d’actuacions de seguiment
-
Pas 9
Justificar la subvenció segons compte justificatiu amb aportació d’informe d’auditoria