Què has de saber?
Aquest tràmit té per objecte la concessió de les subvencions, en règim de concurrència no competitiva, destinades a fomentar projectes d'enfortiment de l'estructura i les capacitats de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament catalanes amb compromís amb la igualtat de gènere, els drets humans i la pau que treballen en cooperació al desenvolupament i/o educació global, d'acord amb el que estableix el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 (d'ara endavant, Pla director), aprovat per la Resolució 769/XIV del Parlament de Catalunya.
Ampliació del termini de presentació de sol·licituds durant 3 dies hàbils
Atès que durant el darrer dia establert per realitzar el tràmit es va interrompre temporalment el funcionament de la seu electrònica de la Generalitat, i d’acord amb la base 10.4 de la convocatòria, el tràmit es podrà dur a terme durant els tres (3) dies hàbils consecutius següents.
A les ONGD (associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre) catalanes amb compromís amb la igualtat de gènere, els drets humans i la pau que treballen en l'àmbit del desenvolupament, el foment de la pau, l'acció humanitària i/o l'educació global, d'acord amb el que estableix el Pla director.
Termini de presentació de la sol·licitud de subvenció: del 15 de gener al 16 de febrer de 2024.
Juntament amb el formulari de sol·licitud de subvenció, les entitats sol·licitants hauran d'aportar la documentació següent:
- Projecte narratiu (segons model normalitzat)
- Pressupost complet del projecte desglossat per partides (segons model normalitzat)
- Cronograma d’activitats (segons model normalitzat)
Les entitats que vulguin optar per una subvenció han de complir els requisits següents:
- Estar inscrites al Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament que estableix la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'ACCD, o al Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). La inscripció als registres s'ha d'haver produït, a tot estirar, en la data de la publicació de la convocatòria corresponent al DOGC. L'ACCD comprovarà d'ofici la inscripció al Registre d'ONGD i al Registre de l'AECID.
- Ser membres o estar vinculades jurídicament a entitats de segon nivell, amb seu a Catalunya, que tenen per objecte social el suport a activitats de desenvolupament, foment de la pau, l'acció humanitària i/o l'educació global. S'entén per entitat de segon nivell la persona jurídica sense ànim de lucre, formada per persones jurídiques i legalment constituïda i registrada en un registre català.
- Disposar de seu social i fiscal a Catalunya.
- Els establerts per l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
En el formulari de sol·licitud cal fer constar, mitjançant una declaració responsable, que l'entitat sol·licitant compleix els requisits següents:
- No estar sotmesa a les causes que impedeixen adquirir la condició de beneficiària que s'estableix en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i les que defineix l'article 99 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.
- En el cas de rebre aportacions d'altres administracions o entitats públiques o privades per a la mateixa finalitat, incloure una declaració en què es faci constar la relació detallada de l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, o bé una declaració responsable que ni l'entitat ni cap òrgan que en depengui no han demanat o obtingut subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat de cap organisme de les administracions públiques ni de cap entitat privada.
- Si l'activitat objecte de la subvenció comporta l'ús d'elements susceptibles de generar drets d'autor, que es compleix la normativa sobre propietat intel·lectual.
- En el cas que la suma de l'import sol·licitat sigui superior a 10.000 euros, que les entitats sol·licitants hauran de declarar les retribucions dels seus òrgans de direcció o administració, d'acord amb el que estableixen la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública. La declaració ha de detallar la informació sobre cada càrrec directiu de manera individual, i no de tot el personal directiu de manera global. Aquesta declaració responsable també s'ha de presentar en el cas que el personal directiu, o part d'aquest personal, no percebi cap retribució, i cal indicar aquesta circumstància.
- En el cas que percebi subvencions o ajuts públics d'import superior a 100.000 euros anuals, o bé percebi subvencions o ajuts públics d'import superior a 5.000 euros anuals sempre que aquests representin, com a mínim, el 40% dels seus ingressos anuals, que es compleixen amb les obligacions de transparència activa, d'acord amb el que estableix el Decret 8/2021, de 9 de febrer.
- Que les persones sol·licitants s'adhereixen al Codi ètic que consta com a annex 2 d'aquesta Resolució.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. Així mateix, les entitats sol·licitants han de respectar el que estableix la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.
- En el cas de centres amb 50 treballadors o més, que compleix amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa establerta per l'article 42.1 del text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional establertes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.
- En el cas de centres amb plantilla igual o superior a 25 persones, i pel que fa a la prevenció i detecció de casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, que l'entitat compleix la normativa aprovada per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, indicant els mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril.
- Aplicar un pla d'igualtat d'acord amb el que estableix la Llei 17/2015, de 21 de juliol, sobre disposar de mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes.
- En el cas de fundacions i associacions, que ha adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.
- En el cas de fundacions, que ha complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.
- Que les persones de l'entitat que desenvolupen activitats que impliquin contacte habitual amb menors no han estat condemnades per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, l'entitat es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.
- Als centres laborals, compliment de la normativa de política lingüística: fer constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.
- Quan es tracti de centres i establiments oberts al públic, compliment de la normativa de política lingüística: atendre els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.
- Compliment de les altres obligacions que estableixen a la base reguladora 21.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 15/01/2024 al 21/02/2024 -
Segon pas
Aportar documentació
-
Tercer pas
Acceptació tàcita, reformulació i altra documentació requerida
Terminis
Del 28/05/2024 al 10/06/2024 -
Quart pas
Rebre la resposta de l'Administració
D’acord amb el que estableix la base reguladora 12.4 de la RESOLUCIÓ EXT/3951/2023, de 24 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes [...]
D’acord amb el que estableix la base reguladora 12.4 de la RESOLUCIÓ EXT/3951/2023, de 24 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes d'enfortiment de l'estructura i les capacitats de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament i la base 9.1 de la convocatòria, l’òrgan instructor del procediment per a la concessió de les subvencions és la persona responsable de l’Àrea de Gestió de Convocatòries.
Així mateix, i d’acord amb la base 12.5 de la RESOLUCIÓ EXT/3951/2023, de 24 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes d'enfortiment de l'estructura i les capacitats de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament i la base 9.2 de la convocatòria, l’òrgan competent per a la resolució del procediment de concessió de subvencions és el Consell d’Administració de l’ACCD. Mitjançant l’Acord del Consell d’Administració de 26 d’octubre de 2017 es delega aquesta funció en la persona titular de la Direcció de l’ACCD.
La resolució de concessió de les subvencions s’ha de dictar i notificar o publicar en el termini màxim de 6 mesos a comptar des de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria. Un cop transcorregut aquest termini sense resolució expressa, les sol·licituds s'entenen desestimades (base reguladora 12.2).
La resolució del procediment de concessió o denegació de les subvencions es notifica mitjançant la publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes (base reguladora 15.2).
-
Cinquè pas
Rebre l’ajut
D’acord amb el que estableix la base reguladora 18.1 de la RESOLUCIÓ EXT/3951/2023, de 24 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes [...]
D’acord amb el que estableix la base reguladora 18.1 de la RESOLUCIÓ EXT/3951/2023, de 24 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes d'enfortiment de l'estructura i les capacitats de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament, l’entitat col·laboradora farà el pagament a les entitats beneficiàries a bestreta i d’un sol cop quan s'hagi publicat la resolució definitiva de concessió de la convocatòria corresponent. Per al pagament d'aquesta bestreta no s'exigeix la presentació de garantia.
Amb caràcter previ al pagament, l'ACCD comprovarà que les entitats beneficiàries estiguin al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb l'Administració Tributària de Catalunya, així com de les obligacions amb la Seguretat Social. Si com a conseqüència de les anteriors comprovacions es detecta alguna irregularitat, l’entitat col·laboradora requerirà les entitats interessades la presentació dels certificats corresponents.
-
Sisè pas
Presentar recurs
-
Setè pas
Justificar la subvenció