Què has de saber?
Procediment per facilitar a les persones adoptades el coneixement dels seus orígens i parents biològics.
A les persones adoptades (adopcions nacionals i internacionals).
Aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment.
- Certificat literal de naixement.
- Altra documentació que pugui aportar dades sobre l'origen biològic i/o l'adopció, si escau (sentència d'adopció, interlocutòria d'adopció, acta notarial, informe mèdic...).
- Document acreditatiu de la representació, si escau.
Les persones adoptades a Catalunya poden sol·licitar iniciar el procediment de recerca d’orígens a l’Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) una vegada assolida la majoria d’edat o l’emancipació.
Pel que fa a les persones adoptades internacionalment a Catalunya, també poden presentar la sol·licitud durant la minoria d’edat mitjançant els seus representants legals.
No has de pagar cap taxa per a aquest tràmit.
Quan les dades no estiguin disponibles en l’àmbit territorial català, l’Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) ha d’orientar i donar suport a les persones que han formulat una sol·licitud, sempre que tinguin veïnatge civil o administratiu a Catalunya.
Dades excloses
El dret a obtenir informació sobre el propi origen no inclou les dades següents:
- Les dades de localització de les persones, llevat que ho autoritzin expressament.
- Les dades de caràcter personal dels professionals que van intervenir en els processos de separació del nucli familiar i tutela de l’infant o adolescent quan les dades que conté l’expedient o la posició mostrada per la persona sol·licitant permeten preveure raonablement que la informació es pot utilitzar per a finalitats distintes.
- Les dades de terceres persones no relacionades amb la història personal de la persona titular del dret a conèixer els seus orígens, o que siguin confidencials o reservades, o que estiguin protegides d’acord amb la legislació vigent.
- Les dades relatives a l’àmbit privat dels acollidors familiars, no relacionades amb els orígens biològics o amb la història personal del o de la sol·licitant, llevat que aquests manifestin el seu acord.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
-
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quin és l'òrgan competent per tramitar el procediment?
Quin és l'òrgan competent per tramitar el procediment?
La Generalitat de Catalunya i les administracions locals són competents per tramitar els procediments de recerca d’orígens, en l’àmbit de les competències respectives.
En l’àmbit de la Generalitat l’òrgan competent és l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), llevat que aquest òrgan delegui o encarregui la gestió de tot o part d’aquest procediment a l’ens local titular de les dades objecte de petició, sempre que l’ens esmentat disposi dels mitjans tècnics i professionals previstos.
Quin és el termini per resoldre i notificar?
El procediment per facilitar el coneixement dels orígens biològics s’ha de resoldre i notificar en el termini màxim de sis mesos.
Si amb posterioritat a la finalització del procediment l’administració pública competent tingués coneixement de noves dades que poguessin resultar d’interès per a la persona titular del dret, se li posarà en coneixement per tal que pugui presentar un nou formulari de sol·licitud.
Es pot presentar recurs?
Contra les resolucions que es dictin en el procediment per facilitar el coneixement dels orígens biològics les persones interessades poden interposar recurs d’alçada davant del mateix òrgan que l’ha dictada o davant la Conselleria del Departament de Drets Socials.
El termini per a la interposició d’aquest recurs és d’un mes a comptar des del dia següent al de la notificació de la resolució, d’acord amb el que estableixen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre recurs procedent en dret que considereu oportú.