L’instrument per fer accessible la informació a la ciutadania és el portal de la Transparència, un espai web on s’ha de publicar la informació de les administracions públiques.
Hi ha dos portals de transparència: el de la Generalitat de Catalunya, Transparència gencat, que recull les dades d’aquesta Administració i dels organismes que en depenen, i el que aplega la informació dels altres subjectes de tot Catalunya, Transparència Catalunya, —a més de l’Administració de la Generalitat, també l’Administració local, les universitats públiques, els partits polítics i l’Administració corporativa (col·legis professionals, cambres de comerç i acadèmies), les organitzacions empresarials i sindicals, les associacions, fundacions i altres entitats privades i els grups d’interès professionals.
En concret, la informació que s’ha de fer pública proactivament al portal de la Transparència (l’anomenada publicitat activa) és la següent:
- L’organització institucional i l’estructura administrativa, per exemple la relació d’alts càrrecs i directius.
- La gestió econòmica, comptable, pressupostària i patrimonial.
- Les decisions i les actuacions amb una rellevància jurídica, com per exemple aquelles normatives que es troben en fase d’informació pública.
- La plantilla, la relació de llocs de treball i el règim retributiu.
- Els procediments administratius del seu àmbit de competències, amb les resolucions de rellevància.
- Els contractes i els convenis.
- Les subvencions i els ajuts públics.
- Els informes i els estudis. Els plans, els programes i les memòries generals, com el Pla de Govern.
- La informació estadística i la informació geogràfica.
- Les matèries i les actuacions la publicitat de les quals s’estableixi per norma, com les memòries de la publicitat institucional.
- Qualsevol matèria d’interès públic, i les informacions que siguin demanades amb més freqüència per via de l’exercici del dret d’accés a la informació pública.
Però a més de la informació que es pot trobar en aquests dos portals, els ciutadans també tenen dret a sol·licitar la informació pública que considerin del seu interès. És l'anomenat dret d'accés a la informació pública.