El conseller d’Empresa i Ocupació ha explicat en roda de premsa que la Generalitat està reforçant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya i antenes arreu del món amb noves obertures a Belgrad, Teheran i San Francisco, entre d’altres
- El conseller d’Empresa i Ocupació ha explicat en roda de premsa que la Generalitat està reforçant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya i antenes arreu del món amb noves obertures a Belgrad, Teheran i San Francisco, entre d’altres.
- Puig ha dit que les filials catalanes pertanyen a 3.150 empreses i que estan ubicades principalment a Portugal, França, Mèxic, Estats Units i Brasil.
- El conseller ha destacat que una de cada cinc empreses exportadores regulars està implantada a l’exterior, i que Catalunya cada cop ven més al món que a la resta de l’Estat espanyol.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat aquest dilluns amb motiu de l’inici de la XXII Setmana de la Internacionalització que les empreses catalanes tenen més de 8.300 filials a l’estranger establertes en 131 països. Es tracta d’una nova dada que revela que aquestes filials pertanyen a 3.150 empreses. Principalment són dels sectors químic, maquinària i equips, construcció i financer i assegurances, i estan establertes a Portugal, França, Mèxic, els Estats Units i Brasil.
Puig ha explicat que una de cada cinc de les empreses catalanes que exporten regularment està implantada a l’exterior. El conseller ha destacat aquestes xifres ja que la implantació fora és una fase més avançada d’internacionalització, que posa de manifest l’alt grau d’obertura de l’economia catalana. Segons el conseller, “encara que ja estiguem superant la crisi, hem de continuar apostant per la internacionalització, ja que les empreses més internacionalitzades són les que han superat millor aquesta situació econòmica”.
Felip Puig ha dit també que el número d’empreses exportadores regulars ha incrementat un 21% en el període 2011-2014 fins a situar-se en 15.946, un creixement donat pel fort augment de les empreses exportadores fora d’Europa, en especial a Àsia (57,4%).
Puig ha destacat que “l’aposta actual de les empreses no ha de ser la contenció de salaris sinó l’impuls de la innovació, que ha de generar més valor, més riquesa i més especialització”. El conseller ha emmarcat aquestes dades dins l’estratègia d’internacionalització que impulsa la Generalitat, que dóna suport a l’empresa catalana en els camps de les exportacions, les implantacions a l’estranger i la cooperació tecnològica i contractació pública internacional, i que treballa en el camp de l’atracció d’inversions estrangeres.
Aquesta política està alineada amb l’Estratègia Industrial per a Catalunya, que s’articula sobre els 7 àmbits que s’han identificat com a prioritaris. Així, aquesta orientació ha implicat una especialització sectorial dels professionals de la Generalitat que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos d’internacionalització a través del coneixement d’oportunitats, mercats i sectors. En aquest sentit, Puig ha explicat que es farà “un creuament entre els 7 sectors estratègics i les 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món, per analitzar sector per sector i oficina per oficina quines són les millors oportunitats per a l’empresa catalana”.
En aquest context, el Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. Segons Núria Betriu, consellera delegada d’ACCIÓ, “és un dels actius més importants del Govern que continuarem adaptant a l’evolució del context econòmic i al potencial que ofereixen els diferents mercats”.
Betriu ha explicat els canvis que experimentarà la xarxa durant el període 2015-2016. Al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.
Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.
L’empresa catalana, al món
L’any passat les exportacions catalanes van superar per primera vegada els 60.000 milions d’euros, mentre que les vendes a la resta de l’Estat espanyol van assolir els 42.000 milions d’euros. D’aquesta manera, el 58,7% de les vendes de Catalunya tenen com a destí el món, un percentatge que ha crescut els darrers anys, i un 41,3% l’Estat espanyol.
De fet, les exportacions i les vendes a la resta de l’Estat representen el 51,3% del PIB de del nostre país. Això significa que Catalunya ocuparia la 10a posició de la Unió Europea pel que fa a la ràtio d’exportacions respecte el PIB, per sobre de països de dimensió similar com Dinamarca, Finlàndia o Àustria.
El conseller Puig ha explicat que la Generalitat defensa una economia oberta al món, basada en els elements productius i creativa, tres qualificatius lligats a la capacitat d’innovació. Així, segons el conseller, la innovació és un factor determinant a l’hora de sortir a l’exterior per disposar d’un producte o servei diferencial. En concret, segons el Baròmetre de la Innovació a Catalunya, la majoria de les empreses innovadores, un 62,1%, són exportadores. Una de cada cinc empreses catalanes de més 9 treballadors forma part de les cadenes de valor global, i un 81,5% d’aquestes declara haver dut a terme activitats innovadores el 2014.
Una economia oberta que lidera l’atracció d’inversions estrangeres
L’objectiu de la Generalitat de Catalunya és promoure i atraure inversió productiva a Catalunya, arrelar les empreses estrangeres atraient activitats de més valor afegit, ampliant la seva base de proveïdors, i donar suport a reinversions i ampliacions. És per això que la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya arreu del món també és responsable de la identificació i acompanyament de projectes empresarials que acaben invertint al nostre país.
Segons dades de l’FDI Markets del Financial Times, que recull les inversions fetes públiques per les mateixes empreses, Catalunya va ser el 2014 la regió de l’Europa continental que va captar més projectes i crear més llocs de treball vinculats als projectes d’inversió estrangera. Segons aquesta font, el 2014 Catalunya va atraure 103 nous projectes que van suposar una inversió de 1.892 milions d’euros i la creació de 6.458 llocs de treball.
En aquest sentit, segons la consultoria EY, Barcelona és una de les 10 ciutats d’Europa més atractives per invertir, i és la capital europea que més llocs de treball crea associats a inversió estrangera.
Catalunya compta amb sectors de primer ordre a nivell internacional, infraestructures de primer nivell i una posició geogràfica estratègica. Això s’ha traduït en la decisió de multinacionals d’arreu del món d’establir-se al nostre país. Actualment hi ha més de 5.700 empreses estrangeres establertes a Catalunya, el 41% del total de companyies estrangeres amb presència a l’Estat espanyol. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Alemanya (14,6%), França (12,7%), els Estats Units (10,9%) i Països Baixos (10,5%).
La XXII Setmana de la Internacionalització
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa, organitza la XXII Setmana de la Internacionalització del 16 al 19 de juny a diferents punts de Catalunya: Barcelona, Reus, Lleida, Girona, Tortosa i Manresa. És l’esdeveniment més important de l’any a Catalunya pel que fa a l’impuls de la internacionalització de les empreses catalanes. Així, el directors de les 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món es desplacen a Catalunya per reunir-se amb empresaris que tenen projectes d’expansió internacional, i s’organitzen tallers i seminaris per a les companyies catalanes.
L’acte central de la XXII Setmana de la Internacionalització serà el divendres 19 de juny al Palau de Congressos de Catalunya en una jornada que comptarà amb el testimoni de directius catalans de multinacionals com Google o Microsoft. També s’exposaran els casos d’internacionalització de Borges, Munich, Figueras Seating i SIMON Holding, i es duran a terme 11 tallers especialitzats sobre tots els àmbits que ha de tenir en compte l’empresa catalana per sortir i consolidar la seva presència a l’exterior.
Felip Puig anuncia que les empreses catalanes tenen més de 8.300 filials establertes en 131 països