ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

3D Biomedics desenvolupa un sistema que permet la impressió en 3D de reproduccions exactes d'òrgans i ossos

Aquest sistema permet que a partir de la imatge d’un TAC o una ressonància magnètica el cirurgià compti físicament amb la reproducció exacta d’un òrgan o un os per preparar una operació, per exemple, podent-lo mesurar, tallar o modificar.

Nota de premsa d’ACCIÓ
  • Aquest sistema permet que a partir de la imatge d’un TAC o una ressonància magnètica el cirurgià compti físicament amb la reproducció exacta d’un òrgan o un os per preparar una operació, per exemple, podent-lo mesurar, tallar o modificar.
  • 3D Biomedics, iniciativa formada per un equip de 6 enginyers i metges, és una de les 10 companyies que han participat en la 4a edició del Programa Empenta, impulsat per la Generalitat -a través d’ACCIÓ-, ESADECREAPOLIS i ESADE.

L’empresa catalana 3D Biomedics ha desenvolupat un sistema informàtic que permet la impressió en 3D d’un òrgan o un os d’una persona o un animal a partir de la imatge d’un TAC o d’una ressonància magnètica. D’aquesta manera, s’obté una reproducció física exacta que facilita a un cirurgià, per exemple, preparar una operació mèdica, ja que el pot mesurar, tallar o modificar.

3D Biomedics és un dels 10 projectes que han participat en la 4a edició del Programa Empenta, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, ESADECREAPOLIS i ESADE. Es tracta d’un pla d’acompanyament per accelerar els projectes empresarials de base tecnològica i consolidar els seus models de negoci.

La companyia, formada per 6 enginyers i metges, va començar a treballar en aquest projecte el 2012. Segons la investigadora Djamila Olivier, “per un cirurgià no és el mateix un model virtual que tenir una reproducció fidel a les mans”. Tot comença amb un escaneig del pacient, a través del TAC o ressonància magnètica, després es reconstrueix perquè un ordinador generi un model virtual que posteriorment s’imprimirà en 3D. “Nosaltres hem desenvolupat el sistema que permet passar de la imatge a la reproducció impresa, i de moment treballem amb traumatologia i ortopèdia, cardiologia, maxil·lofacial i cirurgia plàstica”, explica Olivier.

La investigadora contextualitza aquest projecte “en l'onada de modernització del sector de la salut i el boom de les impressores 3D”. De fet, també està pensat perquè els estudiants de medicina puguin substituir l’ús de cadàvers en els seus processos acadèmics i comptin amb reproduccions d’òrgans o ossos que els permetin analitzar patologies o anatomies concretes.

3D Biomedics desenvolupa un sistema que permet la impressió en 3D de reproduccions exactes d'òrgans i ossos