ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Els Quatre Motors per a Europa i Xile intensifiquen la cooperació empresarial en innovació, clústers i emprenedoria

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, el ministre d'Economia de Xile, Luis Felipe Céspedes, els vicepresidents de Rhône-Alpes i Llombardia i el director general de Baden-Württemberg han signat un acord per impulsar projectes de cooperació conjunts.

17/11/2015 12:58
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, el ministre d'Economia de Xile, Luis Felipe Céspedes, els vicepresidents de Rhône-Alpes i Llombardia i el director general de Baden-Württemberg han signat un acord per impulsar projectes de cooperació conjunts.
  • L'objectiu és treballar plegats com a socis internacionals per intercanviar informació, finançar projectes d'R+D+I aplicada i utilitzar conjuntament equips i instal·lacions d'aquests territoris.
  • La signatura d'aquest acord s'emmarca en la missió comercial i institucional dels consellers Puig i Vila, 56 empreses i el Port de Barcelona a Xile en el context de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, el ministre d'Economia de Xile, Luis Felipe Céspedes, i representants dels Quatre Motors per a Europa han signat aquest dimarts a Santiago de Xile un acord per intensificar les relacions comercials entre aquests països i regions en els àmbits de la innovació, l'emprenedoria, la formació professional i els clústers.

L'acord s'ha signat amb el Ministeri d'Economia, Foment i Producció a través de CORFO, l'agència xilena promotora de la innovació i l'emprenedoria al país, amb la qual la Generalitat, a través d'ACCIÓ, ja va signar un memoràndum d'entesa l'any passat per promoure la cooperació empresarial i impulsar projectes conjunts de desenvolupament tecnològic i innovació. De fet, els dos governs han posat en marxa un programa d’ajuts per fomentar projectes col·laboratius entre empreses d’ambdós països.

D'aquesta manera, l'acord signat aquest dimarts a Santiago de Xile suposa fer un pas més en les relacions empresarials entre Catalunya i Xile i fer-les extensives a les altres tres regions que conformen l'associació dels Quatre Motors per a Europa, de la qual Catalunya n'ostenta actualment la presidència. Així, el document també ha estat signat pel vicepresident de Llombardia, Fabrizio Sala, el vicepresident d'Afers Europeus i Relacions Internacionals de Rhône-Alpes, Bernard Soulage, i el director de Polítiques Europees i Afers Internacionals de Baden-Württemberg, Werner Schempp.

L'acord contempla que les quatre regions europees i Xile treballin plegats com a socis internacionals per tal de reforçar la visibilitat al món de les seves economies, afavorint el progrés i el desenvolupament del seu capital humà. Compartint l'aposta estratègia per a la innovació, el document proposa accions en el camp de la transferència tecnològica i l'intercanvi d'informació i coneixement, estudiant les oportunitats presents en el camp del finançament de projectes d'R+D+I aplicada i utilitzant conjuntament equips i instal·lacions d'aquests territoris.

Després de la signatura de l'acord, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assegurat que “com a representant dels Quatre Motors per a Europa i com a Govern de Catalunya ens enorgulleix que Xile accepti aquesta col·laboració, per la seva economia, projecció i obertura exterior i la seva posició estratègica”. “L'any passat CORFO i ACCIÓ ja van signar un memoràndum per desenvolupar relacions bilaterals, i avui ampliem i amplifiquem aquesta relació”, ha subratllat.

De la seva banda, el ministre d'Economia de Xile, Luis Felipe Céspedes, ha explicat que “Xile ha estat molt exitosa en el seu procés de creixement econòmic sobre la base de la integració comercial amb altres economies”, motiu pel qual, ha destacat, “creiem fermament en la importància del comerç internacional, la integració comercial i en la col·laboració”.

L'acord s'emmarca en la missió comercial i institucional dels Quatre Motors per a Europa a Xile, encapçalada per Catalunya amb la presència del conseller Puig, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el secretari d'Afers Exteriors, Roger Albinyana, i la consellera delegada d'ACCIÓ, Núria Betriu. La delegació està formada per 56 empreses i el Port de Barcelona.

Xile, principal regió econòmica de l’Amèrica Llatina

Amb gairebé 18 milions d’habitants, Xile és un dels països de l’Amèrica Llatina amb un PIB per càpita més elevat, amb alts nivells de competitivitat, creixement econòmic, qualitat de vida i estabilitat econòmica. La seva economia, que va créixer un 1,8% l’any passat, situa el país en la posició 34 de l’Índex Global 2013-2014, i es manté com l'economia més competitiva d'Amèrica Llatina a causa de les seves fortaleses en el flux d'inversions estrangeres, el seu creixement econòmic sostingut en el temps, la seva obertura comercial, la solidesa de les seves finances públiques i el seu mercat laboral.

És un país molt obert a l'exterior amb nombrosos acords comercials amb la resta del món, i forma part de l'Aliança del Pacífic, iniciativa d'integració regional conformada per Xile, Colòmbia, Mèxic i Perú. Les seves exportacions arriben gairebé als 60.000 milions d’euros mentre que és el cinquè país al món més obert a les importacions i inversions estrangeres. També està considerat el segon país més atractiu a nivell d’inversió estrangera a Sud-Amèrica, després de Brasil. Principalment, ofereix oportunitats d’inversió en sectors com la mineria, els serveis, la indústria alimentària, les infraestructures, el turisme i l’energia.

Els Quatre Motors per a Europa i Xile intensifiquen la cooperació empresarial en innovació, clústers i emprenedoria