ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El creixement de l’ocupació industrial a Catalunya es duplica i se situa en la taxa més alta dels últims 10 anys

Imatge per defecte
  • Segons l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2015, l’ocupació al sector industrial ha crescut un 4,3% el 2015, el doble que l’any anterior
  • El 2015 ha estat l’any en què la indústria s’ha accelerat, tal com es reflecteix en l’evolució positiva d’indicadors clau com el Clima Industrial, la inversió industrial, la producció industrial i les exportacions
  • La inversió industrial ha augmentat un 12,2% l’any 2015, el creixement més accentuat des de l’any 2000
  • El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presentat les xifres aquest dimecres al Parlament de Catalunya en resposta parlamentària

L’ocupació industrial a Catalunya ha crescut un 4,3% el 2015, el doble que l’any anterior, assolint la taxa més alta de l’última dècada i situant-se molt per sobre de la zona euro (0,4%). Són dades de l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2015 (http://accio.gencat.cat/informe-industria-catalunya-2015), elaborat per la Direcció General d’Indústria i que ha presentat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en sessió de control al Parlament de Catalunya.
Aquest increment de l’ocupació ha ajudat a que l’atur industrial es reduís l’any passat en un 15,2%, la millor dada des del 1999 i superior a la de l’Estat espanyol (13,3%). L’Informe posa de manifest que, si el 2014 va ser l’any en què la indústria catalana va començar a créixer, al 2015 es va accelerar. Segons el conseller Baiget, “la indústria és un sector molt important pel país i per la nostra economia, representa el 20% del PIB i és un factor d’internacionalització, innovació, creació d’ocupació i de riquesa”.

El conseller ha explicat que “l’any 2015 l’evolució dels principals indicadors econòmics és positiva: ha millorat l’ocupació industrial, la producció industrial, el clima industrial, les exportacions i les inversions”. En aquest sentit, s’ha referit a la inversió anunciada ahir per l’empresa nord-americana Amazon: “Després de tres anys de negociacions intenses entre l’Incasol, ACCIÓ i Amazon, s’ha fet pública una de les inversions més importants a Catalunya, la compra d’uns terrenys de l’Incasol al Prat de Llobregat per part d’Amazon que suposaran la creació de 1500 treballadors qualificats”.

Creix l’activitat industrial a Catalunya i la confiança dels empresaris

L’augment de l’activitat industrial ha estat el més alt dels darrers 5 anys: el VAB industrial  s’ha incrementat un 2,7%, un punt per sobre del de la zona euro (1,8%), mentre que l’Índex de Producció Industrial (IPI) ha crescut un 2,6% l’últim any. Aquests resultats positius han anat de la mà d’un elevat nivell de confiança dels empresaris, mesurat en l’Indicador de Clima Industrial, el més elevat dels darrers 8 anys havent crescut 5 punts respecte a l’any anterior. Amb dades mensuals, l’evolució va ser creixent al llarg de l’any.

La inversió industrial experimenta el major augment en 15 anys

Com a conseqüència de la confiança empresarial, la inversió industrial a Catalunya ha augmentat un 12,2% l’any 2015. Es tracta del creixement més accentuat des de l’any 2000, que ha afectat tant a grans empreses (18,6%) com a pimes (7,1%). Aquestes dades contrasten amb el retrocés experimentat a l’Estat espanyol (-1,5%) i amb l’augment més moderat de la zona euro (5%). Pel que fa a la finalitat d’aquestes inversions, destaca el 33,1% del total que es destina a l’ampliació de capacitat.
Les inversions estrangeres a la indústria també han crescut de forma notable, un 51,4% amb relació al 2014, i han sumat el 26,9% del total d’inversions foranes a Catalunya. Suposen, a més, un 22,9% de les inversions estrangeres industrials a l’Estat espanyol.

Pel que fa les exportacions, el 2015 han crescut un 6,1%, la taxa de variació més alta des del 2012. Les vendes a l’exterior han sumat en total 63.860M€, i el sector que més ha crescut (+10,5%) ha estat el grup de contingut tecnològic alt (maquinària d’oficina, ordinadors, electrònica, productes farmacèutics, etc.). Les exportacions catalanes d’aquest sector sumen un 28,5% del total de l’Estat espanyol. Per zones, cal destacar l’augment de les exportacions a Amèrica del Nord (20,6%), que han estat afavorides pel canvi de divisa favorable a l’euro.

L’automoció i els plàstics, sectors líders

 

L’any 2015, la producció del sector de sistemes i components d’automoció a Catalunya ha augmentat un 7,4%, la taxa més elevada des del 2010. Això es reflecteix en el creixement de l’ocupació en aquest sector, que va registrar una pujada del 4,3%. El sector de l’automoció destina a l’exterior un percentatge elevat de les seves vendes, al voltant del 70%. Les exportacions s’han incrementat un 4,8% en valor durant l’últim any.

Pel que fa al sector del plàstic, el número dos en creixement, ha experimentat un augment del 5% en la producció de primeres matèries plàstiques i un 9,7% en transformats plàstics. Aquesta última dada és l’augment més elevat des del 2007. La bona marxa del sector és el resultat d’un augment de les exportacions del 4% i de la recuperació de la demanda interior, especialment la que prové dels sectors de la construcció i l’automoció.

Evolució del conjunt de l’economia al 2015

Pel que fa a l’evolució del conjunt de l’economia al 2015, el creixement interanual del PIB ha estat del 3,4%, dues dècimes per sobre del conjunt de l’Estat espanyol i més del doble que la zona euro (1,6%). Es tracta de la taxa més alta de la sèrie a Catalunya des de l’any 2007. Per sectors, els serveis van ser els més dinàmics amb un creixement del 3,6%, seguits de la construcció (3,4%) i de la indústria (2,7%). Cal destacar que la taxa de la construcció va ser positiva per primera vegada des del 2007.

El creixement de l’ocupació industrial a Catalunya es duplica i se situa en la taxa més alta dels últims 10 anys