ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Neix la plataforma Barcelona and Catalonia Startup Hub, que identifica més de 1.000 start-ups catalanes amb un alt potencial de creixement

La iniciativa engloba aquelles empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables a entorns globals i orientades a un creixement ràpid

29/11/2016 06:00
Imatge per defecte

•  La Generalitat, a través d’ACCIÓ, ha presentat avui aquesta iniciativa (startups.catalonia.com) que busca posicionar l’ecosistema start-up català al món i impulsar la captació d’inversions.

•  Barcelona & Catalonia Startup Hub engloba aquelles empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables a entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

•  Les start-ups seleccionades en aquest hub sumen prop de 10.000 treballadors, facturen 1.300 milions d’euros conjuntament i operen  sobretot en els sectors de software d’internet i comerç electrònic.

Barcelona, 28 de novembre de 2016. La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, ha presentat aquest dilluns la plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub, una eina virtual que identifica més de 1.000 start-ups catalanes amb un alt potencial de creixement. Aquest hub neix amb l’objectiu d’impulsar la projecció internacional de l’ecosistema start-up català i de contribuir a la captació d’inversions per part d’aquestes empreses.

La plataforma startups.catalonia.com és fruit d’un treball d’anàlisi de més d’un any per seleccionar i obtenir una fotografia clara del col·lectiu start-up a Catalunya, un dels més dinàmics a Europa: de fet, Barcelona és la 5a regió europea en termes d’start-ups d’acord amb diversos rànquings internacionals, com EU-Startups o Startup Heatmap Europe. Les start-ups són, a més, un clar factor d’impuls a la innovació per a Catalunya, ja que són les empreses que concentren una major activitat innovadora (el 74,1% de les empreses de menys de 5 anys innoven, segons el Baròmetre de la Innovació 2015).

Barcelona&Catalonia Startup Hub funcionarà com un nou punt de connexió de tots els agents de l’ecosistema start-up (inversors, acceleradores, mentors, incubadores, empreses i altres plataformes de finançament) i permetrà, a més, orientar de manera més efectiva les polítiques de suport al seu creixement, englobades actualment en el programa Startup Catalonia d’ACCIÓ.

Quines start-ups inclou la plataforma?

ACCIÓ ha identificat en el directori aquelles empreses emergents ja constituïdes, que tenen un màxim de 10 anys de vida, amb un model de negoci escalable (és a dir, amb una capacitat per generar ingressos sense haver d’incrementar els recursos en la mateixa proporció), repetible i aplicable a entorns globals, orientada a un creixement ràpid i fundada per emprenedors (no per corporacions).

La identificació de les start-ups s’ha fet a través de fonts internes d’ACCIÓ i fonts externes, amb informació provinent d’agents com Angel List, Crunchbase, Startupxlore o Dealroom, entre d’altres. El tractament de les dades ha inclòs entrevistes online a una mostra representativa de les start-ups incloses al directori, així com la creació d’un comitè de validació que ha determinat la inclusió de les empreses segons els criteris establerts.

Radiografia de les start-ups incorporades al Barcelona & Catalonia Startup Hub

La plataforma recull el perfil de 1.086 start-ups, incloent el contacte, la data de constitució, el sector d’activitat, les inversions que han rebut, el nombre de treballadors i el model de negoci, entre altres dades. El hub també dóna a conèixer quines han estat les últimes operacions d’inversió en start-ups catalanes, així com les operacions anomenades “exits” (empreses que han estat adquirides o han entrat a cotitzar a borsa).

Segons dades del Barcelona & Catalonia Startup Hub, les start-ups catalanes sumen prop de 10.000 treballadors a Catalunya, amb una mitjana de 12 professionals per empresa. El 48% té d’1 a 5 treballadors, el 22% de 6 a 10, el 14% d’11 a 20, el 14% de 21 a 50, i el 2% més de 50.

 

 

Les start-ups incloses a la plataforma sumen una facturació propera als 1.300 milions d’euros. El 50% facturen menys de 250.000€, el 29% entre 250.000 i 1 milió d’euros, el 18% entre 1 i 5 milions, i el 3% més de 5 milions d’euros.

hub-vendes

 

 

El 78% de les start-ups tenen menys de 6 anys de vida, i operen principalment en els sectors de software d’Internet i de mòbil, comerç electrònic, turisme i oci, big data i eHealth.

hub-edat

 

hub-sectors

 

 

El Barcelonès és la comarca amb més start-ups, ja que en concentra el 62% del total. La segueixen el Vallès Occidental (14%) i el Baix Llobregat (6%). Els models de negoci més populars són la llicència de software i la subscripció

Pel que fa al finançament, les dades mostren que l’ecosistema de start-ups català és actiu i dinàmic: de fet, una de cada quatre start-ups troba inversió en una fase avançada (són les anomenades sèries A, B i C, que engloben, per ordre, inversions d’entre 1 i 5 milions d’euros, de 5 a 20 milions i de 20 a 200 milions d’euros). El 75% restant es troben en la seva fase inicial d’inversió (pre-llavor i llavor, fins a 1 milió d’euros d’inversió assolida).

hub-finançament

 

 

El hub també indica que Caixa Capital Risc, Cabiedes & Partners, EsadeBAN  i Inveready són els inversors que han fet més operacions en projectes a Catalunya. Pel que fa als inversors internacionals, els més actius són Idinvest Partners, Kurma Partners i Point Nine.

De fet, segons dades d’ASCRI, Catalunya concentra el 71,2% del capital risc internacional captat a tot l’Estat espanyol (dades 2015). A més, el 85% del volum invertit en capital risc a Catalunya prové de fons internacionals (277,2 milions d’euros).

hub-inversors

 

Els sectors de comerç electrònic i software d’Internet i mòbil són els que acumulen un major nombre d’”exits” (empreses que eren start-ups i que van deixar de ser-ho en ser adquirides o en entrar a cotitzar a borsa).

La plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub s’anirà actualitzant permanentment per incorporar i completar el mapa amb les noves start-ups que sorgeixin, així com amb les empreses emergents estrangeres amb filials a Catalunya.

Serveis i iniciatives de suport a les start-ups catalanes

El programa Startup Catalonia d’ACCIÓ té com a objectiu donar suport a l’acceleració de les start-ups i impulsar la seva internacionalització, així com actuar de dinamitzador d’un ecosistema ric en iniciatives i en constant creixement. A través del Pla Esprint, ajuda a definir la millor estratègia per sortir fora i l’executa amb l’assessorament de mentors i experts. Cada empresa prioritza i selecciona el mercat de destí al qual es vol adreçar, d’Amèrica o de la Unió Europea, i inicia un calendari de sessions pràctiques que reforcen els equips directius i permeten construir una agenda de contactes de primer nivell.

Startup Catalonia també organitza missions internacionals per assistir a les fires de més rellevància, com el TechCrunch Disrupt a San Francisco, i té programes bilaterals en mercats atractius per a l’ecosistema start-up, com és el cas de Boston. A més, Startup Catalonia té en marxa programes d’acompanyament a les start-ups que executa de manera conjunta amb escoles de negoci de Catalunya.

A través d’ACCIÓ, la comunitat start-up també té accés a programes i activitats d’assessorament sobre els diferents instruments financers, bancaris o alternatius, més adients per a cada projecte, així com un acompanyament personalitzat a les trobades amb inversors privats. El programa Innovar a través de Start-ups, a banda, impulsa la col·laboració entre empreses consolidades i empreses emergents per a la posada en marxa de projectes conjunts.

Be Connected. Join the Hub

La presentació oficial de la nova plataforma serà aquest dimecres, 30 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona, on a partir de les 18:00 hores tindrà lloc la jornada “Be Connected. Join the hub”, que reunirà centenars d’start-ups catalanes. La jornada també comptarà amb la participació de Howard Love, emprenedor de Silicon Valley que ha creat i invertit en més de 50 start-ups. Un concert del grup català Mishima acompanyarà la sessió de networking final. Més informació a http://accio.gencat.cat/cat/jointhehub.

 

 

Neix la plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub, que identifica més de 1.000 start-ups catalanes amb un alt potencial de creixement