ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup New Born Solutions crea el primer dispositiu que detecta la meningitis infantil de manera no invasiva i en 3 segons

El dispositiu, semblant a un bolígraf i que actualment és un prototip, es col·loca sobre el cap del nadó i determina a través d’ultrasons la concentració de glòbuls blancs, un indicador que permet esbrinar si hi ha aquesta infecció.

El dispositiu de New Born Solutions
  • New Born Solutions és una de les vint empreses emergents catalanes que han rebut l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-, un ajut de fins a 75.000 euros a fons perdut per impulsar el seu creixement.
  • La startup catalana, que compta amb quatre treballadors i té la seu al Parc Científic de Barcelona, preveu iniciar la comercialització del seu primer producte a partir del 2020 a l’Estat espanyol i després a Europa.

La startup catalana New Born Solutions (Barcelona) ha crea el primer dispositiu mèdic per detectar la meningitis infantil de manera no invasiva i en només tres segons. Aquest instrument, semblant a un bolígraf, es col·loca sobre la fontanel·la del nadó, la zona del crani que encara no s'ha tancat completament, i detecta la concentració de glòbuls blancs en el líquid cefaloraquidi (que es troba entre la pell i el cervell). Es tracta de l’indicador que determina l’existència o no de la meningitis.

New Born Solutions és una de les vint startups beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-, que els ha permès rebre 75.000 euros a fons perdut per finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial d’empreses emergents tecnològiques.

Tal com explica el fundador i CEO de l’empresa, Xavier Jiménez, “quan els nadons tenen febre ja és una sospita suficient perquè els metges pensin que poden tenir una infecció greu, com pot ser la meningitis que afecta el cervell i el sistema nerviós central i pot resultar letal, si no és detecta ràpidament”. “El problema és que fins al moment l’únic mètode existent per detectar els pocs casos de meningitis entre tants pacients és la punció lumbar, que és invasiva, no està exempta de risc, no sempre és tolerable pel pacient i resulta negativa en el 95% dels casos”, afirma l’emprenedor, que va rebre una beca participar en un programa al Massachusetts Institute of Technology (MIT), als Estats Units. A banda, d’acord amb Jiménez, “prop del 30% de les puncions es contaminen amb la sang del nadó i, davant de totes aquestes complicacions, els metges opten per realitzar tractaments preventius, però també molt costosos que es podrien estalviar en pacients que no tenen meningitis”.

New Born Solutions, que actualment està desenvolupant el prototip clínic del seu dispositiu, funciona a través de tecnologia d’ultrasons d’alta resolució per tal de visualitzar estructures molt petites, com són els glòbuls blancs. Aquesta tecnologia limitarà, per tant, “l'ús de la punció lumbar a només aquells pocs casos en què efectivament s’hagi detectat la meningitis per determinar el tipus de patogen que la provoca i poder-ne així fixar el tractament adequat”, assegura l’emprenedor. La metodologia, al ser no invasiva, també permetrà monitoritzar de forma freqüent la resposta del pacient a la medicació.

Jiménez creu que amb el aquest dispositiu podran ajudar a “realitzar un cribratge ràpid de meningitis que és essencial per millorar la cura del pacient i reduir la mortalitat infantil, que arriba al 10% en països desenvolupats i al 50% en no industrialitzats, a més dels efectes neurològics que poden patir els nens posteriorment”. L’empresa emergent s’ha centrat en aquesta malaltia per la seva gravetat, “especialment en lactants, perquè són el col·lectiu més vulnerable”, explica el seu fundador, però té la intenció d’estendre el seu sistema de detecció no invasiva a altres infeccions potencialment letals que també afecten líquids superficials del cos.

La startup té previst començar la comercialització del seu producte el 2020, un cop hagin aconseguit les validacions regulatòries que requereix el sector dels dispositius mèdics. La intenció de l’empresa emergent és iniciar aquesta comercialització a l’Estat espanyol i, seguidament, a Europa, a través d’acords amb distribuïdors que els permetin accedir a mercats globals. New Born Solutions, fundada l’any 2016, compta actualment amb quatre treballadors i es troba situat al Parc Científic de Barcelona.

Suport a l’ecosistema startup

Les 20 empreses emergents que han rebut l’ajut de Startup Capital d’ACCIÓ formen part de les més de 1.250 startups identificades pel directori Barcelona & Catalonia Startup Hub elaborat per ACCIÓ, que a nivell agregat generen prop de 12.000 llocs de treball i tenen una facturació de 1.100 milions d’euros. De fet, des d’ACCIO es treballa en tres eixos estratègics per a les empreses emergents: la seva acceleració (en el qual s’emmarquen el ajuts del programa Startup Capital), la connexió internacional amb d’altres ecosistemes avançats i la promoció de Catalunya com a hub internacional de startups.

L'empresa busca ajudar a "realitzar un cribratge ràpid de meningitis que és essencial per millorar la cura del pacient i reduir la mortalitat infantil"

Serveis relacionats