El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, ha elaborat un estudi que determina 291 oportunitats de negoci al món per a les empreses catalanes que volen internacionalitzar-se
- Les empreses poden accedir a aquesta informació a través d’una eina digital que recomana de manera personalitzada les oportunitats de negoci que més s’ajusten als seus projectes.
L’alimentació, la indústria 4.0 i la maquinària-béns d’equip són els tres sectors amb més oportunitats de negoci per a les empreses catalanes amb projectes d’expansió internacional. És la principal conclusió de l’informe Mapa global d’oportunitats de negoci internacional elaborat per la Generalitat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-.
Així, a partir d’una anàlisi de 30 sectors en una vuitantena de països, l’informe detecta en total 291 oportunitats de negoci. Creuant diferents variables (importància del sector a Catalunya, existència d’acords comercials, rànquings del país de destí al doing business, població, PIB per càpita, facturació o importacions d’aquell sector concret, entre d’altres) i la informació aportada per les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversió al món, el document elabora un índex amb els sectors que, en conjunt, presenten més oportunitats tenint en compte les característiques de teixit empresarial català.
D’aquesta manera, el primer sector és el de l’alimentació i els productes gurmet. L’estudi explica que el Canadà, (sobretot per internacionalitzar-se en els àmbits de l’alimentació biològica o les intoleràncies alimentàries), els Països Baixos (un dels líders mundials de la indústria agrària amb una forta aposta per l’R+D) i França (és el segon mercat europeu de productes alimentaris ecològics) són els mercats amb més potencial per a l’empresa catalana.
En el cas del segon sector amb més oportunitats, el de la indústria 4.0 i la impressió 3D, els països amb més potencial són Xile (una de les economies més innovadores de Llatinoamèrica i que necessita incorporar nova tecnologia als seus processos productius), Canadà (el Govern ha seleccionat la indústria de la fabricació avançada, la robòtica i l’automatització com a prioritària ja que genera el 10% del país) i la Xina (la indústria xinesa del 3D facturarà 1.300 milions d’euros el 2018).
Finalment, segons l’informe, el tercer sector amb un índex més elevat és el de la maquinària i els béns d’equip. En aquest cas, Nigèria (amb molta necessitat de modernitzar el seu sistema agrícola tradicional), Mèxic (combina creixements sostinguts amb escassa producció local de béns d’equip, màquines i eines) i Canadà (gràcies a l’acord de lliure comerç amb la Unió Europea) són els països amb un major índex d’oportunitats de negoci internacional per al teixit empresarial català.
Oportunitats personalitzades
Les empreses catalanes poden accedir a tota aquesta informació a través del Recomanador d’Oportunitats de Negoci, una eina digital gratuïta que recull les 291 oportunitats de negoci al món detectades per ACCIÓ. L’usuari indica la mida de l’empresa, la seva experiència internacional i el seu sector, i amb aquesta informació, l’eina li proposa les oportunitats que més s’ajusten a les seves característiques. Després, l’empresa té l’oportunitat de concertar una entrevista personalitzada amb els directors de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món.
Les empreses catalanes poden accedir a tota aquesta informació a través del Recomanador d’Oportunitats de Negoci, una eina digital gratuïta