Les empreses facturen 221 milions d’euros i ocupen 1.250 treballadors a Catalunya, la primera regió de l’Estat espanyol en nombre d’empreses productores de maquinària tèxtil amb el 54% del total
- Des de dijous se celebra per primera vegada a Barcelona el congrés més important del sector de la maquinària tèxtil del món, l’ITMA 2019, que agruparà més de 120.000 professionals de 140 països.
- Per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, aquest esdeveniment és un exemple de “la potència i proactivitat del sector tèxtil a Catalunya”.
A Catalunya hi ha 104 empreses productores de maquinària tèxtil que facturen 221 milions d’euros i ocupen 1.253 treballadors. És la principal conclusió de l’estudi 'El sector de la maquinària tèxtil a Catalunya' elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, publicat amb motiu de la celebració per primera vegada a Barcelona del congrés ITMA 2019, l’esdeveniment més important del món del sector de la maquinària tèxtil que té lloc de dijous i fins demà a Fira de Barcelona – Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assistit aquest migdia al congrés, que compta amb un espai de 220.000 m2 i la presència de 120.000 visitants professionals de 140 països. Chacón ha apuntat que "Catalunya està envoltada d’un sector ple de professionals que donen color, forma i vida als teixits" i ha reiterat que la celebració de l’ITMA a Barcelona és un exemple de "la potència i proactivitat del sector tèxtil a Catalunya".
Radiografia del sector a Catalunya
Segons recull l’estudi d’ACCIÓ, el 99% de les empreses de maquinària tèxtil a Catalunya són pimes. En relació a la cadena de valor, s’ubiquen principalment en la fabricació de maquinària per als processos d’obtenció de matèries primeres i producció de maquinària de filatura, teixits, confecció i tintures i acabats.
L’informe destaca l’alta concentració d’empreses d’aquest sector a Catalunya, ja que es tracta de la primera regió de l’Estat espanyol per nombre d’empreses productors de maquinària tèxtil, amb un 54% del total. De fet, de les 10 empreses capdavanteres d’aquest àmbit a l’Estat espanyol, 7 són catalanes.
Catalunya també és responsable de la majoria de les exportacions espanyoles del sector. En concret, en els últims 10 anys les exportacions catalanes han suposat el 70% del total de les vendes a l’exterior de maquinària tèxtil de l’Estat espanyol. Així, l’informe posa de manifest l’alt grau d’internacionalització del sector a Catalunya: el 65% són exportadores i el 5,7% compta amb filials a l’estranger.
A escala internacional, l’estudi destaca països com Itàlia (pel reconeixement dels productes tèxtils i la moda arreu del món), Turquia (per l’alt grau d’inversions dels fabricants turcs per renovar i augmentar la maquinària industrial del sector) o l’Índia (un dels principals productors de cotó, polièster, seda i fibra del món) com alguns dels països amb més oportunitats de negoci internacional per a les empreses catalanes.
Reptes i tendències
Tal com apunta l’informe, l’economia circular és una de les tendències d’abast internacional que poden afectar més al sector de la maquinària tèxtil, ja que planteja reptes i oportunitats per reduir els residus i el consum d’aigua en el procés de producció (en l’obtenció de matèries primeres i en processos com els tints o acabats), i per reciclar els teixits utilitzats. La impressió 3D és un altre factor que pot modificar els processos de producció del sector -amb més flexibilitat, personalització i eficiència en l’ús de la matèria primera-, així com la robotització, que es traduirà en més automatització, eficiència i fiabilitat de la producció.
Segons l’estudi, el 99% de les empreses de maquinària tèxtil a Catalunya són pimes