ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La maquinària tèxtil a Catalunya

Informes sectorials

Més d’un centenar d’empreses conformen un sector àmpliament obert al món que ja es prepara pels reptes de la indústria 4.0.

La maquinària tèxtil a Catalunya

La maquinària tèxtil a Catalunya

La producció de maquinària per als processos d’obtenció de matèries primeres i fabricació en el tèxtil és un sector que conformen a Catalunya fins a 104 empreses. Un àmbit que genera una facturació agregada de 221 milions d’euros i ocupa a 1.253 treballadors en un teixit empresarial format en un 99% per pimes. A més, el 65% de les empreses del sector són exportadores i un 5,7% tenen filials a l’estranger. Catalunya lidera el sector de la maquinària tèxtil a Espanya, concentrant-hi el 54% de les empreses i 7 de les 10 companyies líders.

La maquinària tèxtil catalana es destina majoritàriament a la producció de fibra, filatura, teixit, tintura i acabats o confecció. Tot plegat en un sector on el 81% de les empreses catalanes es concentren en cinc comarques: Vallès Occidental, el Maresme, Osona, Vallès Oriental i el Bages.

Potència exterior

L’evolució de les exportacions en el sector de la maquinària tèxtil segueix una tendència positiva i al 2018 s’han enfilat fins als 261,08 milions d’euros; que representen el 75% del total de les exportacions de l’Estat. Pel que fa a les importacions, el 50% de les de tot l’Estat tenen Catalunya com a destí.

Per a la potència del sector hi juga un paper molt important l’ecosistema de talent, creativitat i innovació al voltant del tèxtil, una indústria amb gran tradició a Catalunya; amb un entorn universitari actiu format per 12 universitats, més de 50 escoles de disseny, 570 màsters i 481 graus. Tot plegat se suma a esdeveniments de referència com el 080, la Bridal Week o el Reimagine textile.

Sigui com sigui, el sector ja s’enfronta als reptes que suposen les noves tendències de la indústria 4.0, que es poden resumir en la impressió 3D, la sostenibilitat o economia circular, la robotització i la flexibilitat.