ACCIÓ signa un conveni amb les plataformes Capital Cell, Crowdcube, ECrowd!, Finanzarel i Novicap per impulsar la seva activitat i facilitar així l'accés d'emprenedors, empreses i startups al finançament.
- Es tracta d’entitats de finançament alternatiu que operen a través d’internet en el camp del ‘crowdequity’, el ‘crowdlending’ i l’’invoice trading’.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- ha signat aquest dimecres un conveni de col·laboració amb les plataformes de finançament alternatiu catalanes per impulsar la seva activitat. L’acord contempla que ACCIÓ destini 50.000 euros a les entitats catalanes Capital Cell, Crowdcube, ECrowd!, Finanzarel i Novicap per tal que desenvolupin els seus propis plans de difusió i augmenti així el seu ús i coneixement per part de les empreses catalanes.
Durant l’acte de signatura, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que “impulsar l’activitat d’aquestes plataformes és clau per facilitar l’accés d’empreses i startups al finançament més enllà del bancari”. “De fet, donar més visibilitat a aquestes entitats és una manera directa de mobilitzar més operacions dels inversors privats, que a través de les seves operacions a les plataformes estan augmentant el finançament de les empreses”, ha subratllat. Per Romero, “més finançament es tradueix en més inversió, més internacionalització, més projectes d’innovació, nous models de negoci i més competitivitat”.
A banda del conseller delegat d’ACCIÓ, el conveni l’han signat per part de les plataformes el director d’operacions de Capital Cell, Daniel Oliver; el director d’operacions d’Ecrowd, Jordi Solé; el president i cofundador de Finanzarel, Paulino de Evan; el cofundador i COO de NoviCap, Marc Antoni Macià; i el director d’Operacions de Crowdcube, Oriol Cordón. Es tracta d’entitats que faciliten capital, préstecs o descomptes de factures a través d’internet:
- Les plataformes digitals de crowdequity (Crowdcube i Capital Cell), o finançament col·lectiu d’inversió, es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Els imports en aquest cas poden oscil·lar entre els 100.000 i els 300.000 euros.
- De la seva banda, l’invoice trading (Finanzarel i Novicap) es dirigeix a pimes que descompten factures per necessitats puntuals de tresoreria de l’empresa. Acostumem a ser d’imports que varien entre els 3.000 i 20.000 euros, principalment.
- En el cas de les plataformes de crowdlending (Ecrowd), o finançament col·lectiu de préstecs, es posen en contacte inversors amb pimes que ja tenen capacitat de generar ingressos però que necessiten un préstec. L’entitat analitza el risc de l’empresa i en fa públic el ràting a la pàgina web el seu projecte perquè els inversors facin les seves aportacions. Aquests préstecs poden arribar als 150.000 o 200.000 euros.
Les empreses interessades en accedir al finançament alternatiu poden fer-ho a través del Recomanador de Finançament Alternatiu, una eina online que recomana de manera interactiva, gratuïta i personalitzada les eines de finançament alternatiu que més s’adapten a cada empresa catalana. També poden dirigir-se al Servei d’Assessorament Financer d’ACCIÓ, un servei també gratuït i personalitzat que consisteix en l’elaboració d’un informe financer que radiografia la situació de l’empresa, l’anàlisi de les eines i mecanismes que més s’adapten al seu projecte i l’acompanyament a les trobades i reunions amb les possibles plataformes o entitats finançadores.
El conveni té per objectiu impulsar l'activitat de les plataformes de finançament alternatiu catalanes